هم‌زمان با کاهش ۵۰درصدی برق وارداتی از اوزبیکستان و افزایش پرچاوی برق در بیش از ۱۰ ولایت، شماری از صنعت‌کاران در شهر کابل و کسبه‌کاران در غزنی و لوگر، می‌گویند که نبود برق میزان تولیدات و درآمد آن‌ها را، کاهش داده است.

خال‌محمد، صنعت‌کار در پارک‌های صنعتی در شهر کابل، می‌گوید که افزایش پرچاوی برق در روزهای پسین، میزان تولیدات کارخانه‌ی‌ او را تا ۵۰ درصد کاهش داده است. او می‌افزاید: «برق ما یک هفته شب و یک هفته روز است؛ صنعت‌کاران ناراض استند که برق نیست؛ ماشین‌های ما تنها پنج ساعت گرم می‌شود. هشت ساعت برق داریم که به ما کافی نیست. ۵۰ درصد تولیدات ما در این ماه‌ها کم شده است.»

عبدالرئوف، دیگر صنعت‌کار، نیز می‌گوید: «مشکل بی‌برقی ما بیش‌تر شده، اکنون روزانه ۱۰ ساعت برق است؛ یک هفته‌ی دیگر هم از طرف شب برق است که ما نمی‌توانیم استفاده کنیم.»

در سوی دیگر، شماری از کسبه‌کاران در لوگر و غزنی نیز، می‌گویند که به دلیل نبود برق ناچار اند ماهانه بخشی از درآمد شان را برای فراهم‌کردن برق مورد نیاز هزینه کنند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

جمشید، باشنده‌ی غزنی، می‌گوید: «برق قطع است؛ مجبور استم که ژنراتور روشن کنم، این مصرفش بالا است برای من چیزی نمی‌ماند. کار را پایین می‌آورد.»

همین گونه، خان‌‌ظاهر، باشنده‌ی لوگر، نیز می‌گوید: «بی‌برقی و پرچاوی در این روزها زیاد شده؛ شب‌‌وروزهایی است که هیچ برق نداریم؛ سه ساعت برق داریم. اگر باشد هم، تأثیر بد بر کار ما داشته است.»

این صنعت‌کاران و کسبه‌کاران، از شرکت برق‌رسانی افغانستان (برشنا)، می‌خواهند که مشکل کم‌بود برق را به گونه‌ی دایمی حل کند.

برق وارداتی اوزبیکستان، به دلیل مشکلات فنی در آن کشور، ۵۰ درصد کاهش یافته و در کنار سب‌استشن‌های کابل، خلم و خنجان، پرچاوی‌های برق در ۱۱ ولایت دیگر نیز افزایش یافته است.

 با این حال، شرکت برق‌رسانی افغانستان، می‌گوید که این نهاد تلاش دارد با تأمین برق از منابع داخلی، مشکل کم‌بود برق در افغانستان را به گونه‌ی بنیادی حل کند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

حکمت‌‎الله میوندی، سخن‌گوی برشنا، می‌گوید: «در زمستان، بیش‌تر برق را از اوزبیکستان وارد می‌کنیم. مشکلات پرچاوی‌های برق که در روزهای اخیر در افغانستان پیش شده است، دلیلش این است که در آن کشور مشکلات تخنیکی پیش آمده است. ما تلاش داریم از راه‌های بدیل برق مورد نیاز را تأمین کنیم.»

شماری از آگاهان مسائل اقتصادی اما می‌گویند که برای حل بنیادی مشکل کم‌بود برق در افغانستان، نیاز است منابع داخلی مدیریت و از انرژی نور و آب برای تولید برق استفاده شود.

عبدالنصیر رشتیا، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید: «حل این مشکل نیاز به مدیریت منابع داخلی تولید برق دارد. تولید برق از انرژی آب است که به‌ جای سرازیر‌شدن آن به کشورهای دیگر، باید بندهای برق‌ روی آن تأسیس شود، باید از منابع سرشار باد و آفتاب استفاده شود.»

کم‌بود برق و دست‌رسی‌نداشتن به برق همه‌وقت، مشکل همیشگی شهروندان افغانستان بوده است. بر اساس آمار ارائه‌شده، از مجموع شهروندان افغانستان تنها ۳۸ درصد آن‌ها به برق دست‌رسی دارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: