Asset 1SWN

دید‌بان حقوق بشر: طالبان به گونۀ عمدی خبرنگاران را هدف قرار می‌دهند

Journalists 1

دید‌بان حقوق بشر اعلام کرده که گروه طالبان خبرنگاران و کارمندان رسانه‌ها از جمله زنان را به گونۀ عمدی هدف قرار می‌دهند.

در گزارش تازۀ دید‌بان حقوق بشر که امروز (پنج‌شنبه ۱۲حمل/فروردین) نشر شده، آمده است که حمله بر خبرنگاران در سراسر افغانستان پس از آغاز گفت‌وگوهای صلح بین‌الافغانی در دوحه، سیر صعودی داشته و این امر سبب افزایش نگرانی حفظ آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها در روند برقراری صلح شده است.

دید‌بان حقوق بشر گفته است، یافته‌های این نهاد نشان می‌دهد که فرماندهان و جنگ‌جویان طالبان انواع تهدید، ارعاب و خشونت را در بخش‌های زیر نفوذ خود و هم‌چنان در کابل علیه جامعه رسانه‌یی افغانستان به کار برده‌اند.

این نهاد افزوده، کسانی‌که این تهدیدها را انجام می‌دهند، اطلاعات کافی از محل کار، خانواده و رفت و آمدهای خبرنگاران دارند و با استفاده از این اطلاعات آنان را ناگزیر به خودسانسوری و ترک کار می‌کنند و در مواردی پیامدهای خشونت‌باری برای خبرنگاران در پی‌داشته است.

دیده‌بان حقوق بشر گفته است: «فرماندهان و جنگ‌جویان طالبان در سطح ولسوالی‌ها خبرنگاران را به گونۀ شفاهی و کتبی حتی در بخش‌های خارج از کنترل‌شان تهدید می‌کنند.»

این نهاد به نقل از خبرنگاران گفته است که افزایش تهدیدها به معنی این است که هیچ کارمند رسانه‌یی احساس امنیت نکند.

دیده‌بان حقوق بشر گفته که این گزارش براساس گفت‌وگو با ۴۶ کارمند رسانه در افغانستان، در ماه نوامبر سال ۲۰۲۰ تا مارچ ۲۰۲۱ تهیه شده و اطلاعات از شرایط کاری آنان به شمول تهدیدهای که به آنان صدمه وارد کرده، جمع‌آوری شده است.

به گفتۀ این نهاد از میان ۴۶ تن ۴۲ تن از خبرنگاران گفت‌وگو شونده از ولایت‌های بادغیس، غزنی، غور، هلمند، کابل، کندهار، خوست، وردک و زابل بوده و ۴ تن آنان به دلیل تهدیدات امنیتی افغانستان را ترک کرده‌اند.

پاتریشیا گاسمن، مسئول بخش آسیای دیده‌بان حقوق بشر گفته است که، «موج تهدیدها و کشتارها پیام ناخوشایندی به رسانه‌های افغانستان، در این لحظه‌یی پرمخاطره ارسال کرده است، در زمانی‌که همه طرف‌ها برای حمایت از آزادی بیان در افغانستان ‍آینده گفت‌وگو می‌کنند.»

او افزوده که با خاموش‌کردن منتقدان از طریق تهدید و خشونت، طالبان امیدوارند که پشتی‌بانی از جامعه مدنی را در افغانستان تضعیف کنند.

در بخشی گزارش دیدبان حقوق بشر آمده است، با توجه به این‌که رهبران طالبان در شهر دوحه، تهدید خبرنگاران را توسط افراد این گروه انکار کرده‌اند، اما گفته‌اند که تنها خبرنگارانی به درد آن‌ها می‌خورند که ارزش‌های اسلام را حرمت بگذارند.

در این گزارش هم‌چنان گفته شده که فرماندهان طالبان در سراسر افغانستان خبرنگاران را به خاطر گزارش‌هایش تهدید کرده‌اند. «این فرماندهان برای جزادادن و حتی کشتن خبرنگاران استقلال قابل توجهی دارند.»

طالبان هنوز به این گزارش واکنش نشان نداده‌اند، اما این  گروه همواره دست‌داشتن‌شان در قتل خبرنگاران و فعالان جامعه مدنی را رد کرده‌اند.

پیش از این نهادهای پشتی‌بان رسانه‌های افغانستان گزارش دادند که در جریان  یک سال گذشته ۱۱ خبرنگار کشته و ۵۰ خبرنگار دیگر کشور را ترک کرده‌اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
اخبار و تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید:

فیسبوک

توییتر

تلگرام