سازمان دیدهبان حقوق بشر، با پخش گزارش سالانهاش دربارۀ وضعیت حقوق بشر در افغانستان در سال ۲۰۲۱، گفته که پس از تسلط امارت اسلامی در ماه آگست، درگیری طولانی در افغانستان جایش را به بحران انسانی و حقوق بشری داده است.
در گزارش آمده است که در سال گذشتۀ میلادی تمام دستاوردهای زنان و رسانهها پس از سال ۲۰۰۱، عقبگرد را تجربه کرده است. به نقل از گزارش، خشونتها و تهدیدها در این مدت افزایش یافته و شهروندان افغانستان با ناامنی شدید غذایی روبهرو شدهاند.
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
دیدهبان حقوق بشر در این گزارش گفته که رویکارآمدن امارت اسلامی در ۱۵ آگست، تمام پیشرفتهای زنان افغانستان را که از دستاوردهای مهم این کشور پس از ۲۰۰۱ بهشمار میرود را دوباره به عقب انداخته است، مکتبهای دخترانه بسته و زنان از کار در نهادهای دولتی و بسیاری از ادارههای دیگر منع شدهاند.
در گزارش نیز آمده که آزادی بیان و رسانهها بهعنوان دستاورد مهم در دو دهۀ پسین، با محدودیت روبهرو شده است. خبرنگاران بازداشت شده، مورد خشونت قرار گرفته و شماری از آنان نیز کشور را ترک کردهاند. شماری از رسانهها همچنان بسته و یا ناگزیر به خودسانسوری شدهاند.
دیدهبان حقوق بشر همچنان از تهدیدها و بازداشت کارمندان پیشین امنیت ملی، مقامهای دولت پیشین یا اعضای خانوادههای آنان در ماههای پسین ابراز نگرانی کرده است.
این سازمان در گزارش افزوده که قدرتگیری امارت اسلامی در افغانستان، بحران این کشور را به فاجعه تبدیل کرده است و میلیونها شهروند افغانستان بهدلیل از دستدادن درآمد، کاهش نقدینهگی در بازارها و افزایش بهای مواد غذایی با ناامنی شدید غذایی روبهرو شدهاند.
در گزارش تأکید شده که پیش از تسلط امارت اسلامی بر افغانستان، درگیریهای طولانی میان نیروهای امارت اسلامی و نیروهای دولت پیشین، تلفات بسیاری را به غیرنظامیان وارد کرده و در اثر حملههای گروه داعش بر مسجدها و مکتبها نیز شماری از شهروندان کشته شدهاند.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
پیش از این نیز، شماری از نهادهای بینالمللی بارها دربارۀ وضعیت حقوق بشری در افغانستان ابراز نگرانی کرده و بحران این کشور را بدترین بحران در جهان خواندهاند.
با این حال، وزارت خارجۀ آمریکا نیز در سال ۲۰۲۰ با پخش گزارشی گفته بود که نقض حقوق بشر در افغانستان فراگیر بود.