عارف نقوی در ماه سپتامبر ۲۰۱۷ برای جمع‌آوری میلیاردها دالر برای یک صندوق جدید وجه در نیویارک سخنرانی می‌کرد. نقوی به عنوان رئیس شرکت سهامی خاص «گروه ابرآج» بود که در زمینۀ سرمایه‌گذاری پیشگام و تأثیرگذار بود. او و شرکت‌اش به دنبال کسب درآمد برای سرمایه گذاران بود که به جهانیان منفعت می‌رساند. او آن هفته را در دیدوبازدید با شماری از ثروتمندترین و پرقدرت‌ترین افراد جهان از جمله بیل گیتس، بیل کلینتون و لوید بلانکفین رئیس اجرایی آن زمان گلدمن ساکس گذراند.

در حالی که او تلاش داشت، کنش‌گران و تأثیرگذاران جهان را تحت تأثیر قرار دهد، یکی از کارمندانش قصد داشت همه چیز را نابود کند.  مشخص شد که نقوی حدود ۷۸۰ میلیون دالر از صندوق خود برداشته و ۳۸۵ میلیون دالر دیگر ناپدید شده است. او حالا با ۲۹۱ سال گذراندن در زندان مواجه است. این همه در حالی اتفاق افتاد که آقای عارف در نیویارک بود. در آن زمان یکی از کارمندانش به‌گونۀ ناشناس ایمیلی به سرمایه‌گذاران فرستاد و به آنان در مورد سال‌ها فعالیت نادرست «گروه ابرآج» هشدار داد. این ایمیل انفجاری بود که منجر به بزرگترین فروپاشی یک شرکت خصوصی در طول تاریخ شد.

اما چگونه یک فرد، داستانی را ساخت که به او اجازه داد شماری از زیرک‌ترین سرمایه‌گذاران جهان را فریب دهد؟

عارف نقوی در سال ۱۹۶۰ در شهر کراچی پاکستان زاده شد، شهری که او آنجا به مکتب گزیدۀ سطح بالا رفت و پس از آن وارد دانشگاه اقتصاد لندن شد.

او در سال ۲۰۰۳ و پس از جمع‌آوری ۱۱۸ میلیون دالر شرکت ابرآج را بنیان گذاشت. اکثر مبلغ جمع‌آوری‌شده توسط دولت‌های خاورمیانه، خاندان سلطنتی و تاجران کمک شده بود. او هدفش از ایجاد این شرکت را سرمایه‌گذاری در مسیری اعلام کرد که در امر پیروزی بر فقر جهانی کمک می‌کند.

رئیس‌جمهور باراک اوباما در سال ۲۰۱۰ او و ۲۵۰ تاجر مسلمان دیگر را به نشست ریاست جمهوری در مورد کارآفرینی دعوت کرد. نقوی در این نشست در مورد اهمیت تأثیر سرمایه‌گذاری و این‌که یک میلیارد کودک در دهه‌های پیش‌رو نیاز به آموزش و کار دارند، سخنرانی کرد.

نقوی به شرکت‌کننده‌گان در آن نشست گفت، «چنین چیزی تنها از طریق کارآفرینی می‌تواند اتفاق بی‌افتد.» دولت آمریکا دو ماه بعد ۱۵۰ میلیون دالر در شرکت ابرآج سرمایه‌گذاری کرد.

نقوی در سال ۲۰۰۸ و پس از در دست گرفتن کنترل شرکت برق شهرش «کراچی الکتریک» برق را قابل اطمینان تر ساخت که برای شرکت سودآور بود. اما او تعداد کارمندانش را به ۶ هزار نفر کاهش داد، امری که منجر به شورش شد.

سیمون کلارک و ویل لوچ در کتاب‌شان در این مورد نوشته‌اند، «عارف میلیون‌ها دالر به دانشگاه‌های سراسر جهان پرداخت که از جمله می‌توان به دانشگاه جان هاپکینز آمریکا و دانشگاه اقتصاد لندن اشاره کرد. عارف که به دنبال خیرخواهانی میلیادری مانند بیل و میلیندا گیتس بود، نهاد خیریۀ ۱۰۰ میلیون دالری را زیر نام بنیاد امان راه‌اندازی کرد که در راستای بهبود صحت و آموزش در پاکستان فعالیت می‌کرد.»

با این حال، نقوی از زنده‌گی مجللش لذت می‌برد و با هواپیمای گلف ستریم شخصی‌اش با شماره M-ABRJ دور دنیا را می‌گشت و برای افزایش ثروت‌اش با قایق‌های مجلل تفریحی به دیدار سرمایه‌گذاران جدید می‌رفت.

آقای نقوی، در سال ۲۰۰۷ به یک عمارت جدید در کاخ مجلل و مسکونی دبی در منطقۀ امارات هیلز… معروف به بورلی هیلز دبی نقل مکان کرد.

او به‌گونۀ پایدار در اجلاس داوس و نشست‌های شبیه آن شرکت می‌کرد، در همین نشست‌ها بود که او با افرادی مانند گیتس، رابطه دوستانه برقرار کرد و آقای گیتس در سال ۲۰۱۲ یک شب در خانۀ نقوی مهمان افتخاری بود.

سیمون کلارک و ویل لوچ در کتاب‌شان در این مورد نوشته‌اند، «چیزهای زیادی بود که بیل و عارف روی آن بحث کنند، آنان در مورد همکاری بنیادهای خیریۀ‌شان در مورد برنامه‌های خانواده‌گی در پاکستان توافق کردند. به نظر می‌رسید عارف دقیقا همان کسی باشد که بیل به دنبالش بود. او ثروتمند و نگران فقیران بود.»

بنیاد گیتس قول ۱۰۰ میلیون دالر سرمایه‌گذاری را به نقوی داد که قرار بود در بخش شفاخانه‌ها و درمانگاه‌ها سرمایه‌گذاری شود. این سرمایه‌گذاری در صندوق جدید و در حال رشد ابرآج در بخش صحت به نقوی کمک کرد تا ۹۰۰ میلیون دالر پول از سرمایه‌گذران دیگر را جذب شرکت خود کند.

آقای گیتس در مورد این توافق می‌گوید، «این یک سرمایه‌گذاری مشترک و پر اهمیت است. این یک مثال از نوع مشارکت زیرکانه است که [نشان‌دهندۀ] تعهد بزرگ برای آینده است.»

نویسندگان کتاب می‌نویسند، حقیقت این بود که نقوی سوءاستفاده از این پول را در تبانی با «بخش خزانه‌داری مخفی» خیلی وقت‌ها پیش از آن شروع کرده بود، در حالی که اکثر کارمندانش از آن آگاهی نداشتند. « ابراج در واقع از شبکۀ درهم پیچیده‌یی از بیش از ۳۰۰ شرکت تشکیل شده بود که بیشترشان برای فرار از پرداخت مالیات در سراسر جهان پراگنده بودند.»

روز نهم ماه جون سال ۲۰۱۴ یکی از مدیران بخش مالی او برایش چنین نوشت، «ما تا ۱۵ ماه جنوری ۱۰۰ میلیون دالر کسری خواهیم داشت.»

نقوی مجبور بود میان گفتن واقعیت به سرمایه‌گذاران و وام دهنده‌گان و وانمود کردن این‌که همه‌چیز بر مبنای برنامه‌ریزی پیش می‌رود راه دوم یا فریب را انتخاب کرد.

نقوی در سال ۲۰۱۵، ۵۳.۷۵ میلیون دالر را برداشت و ۱۵۴ میلیون دالر دیگر از درآمد فروش سهام را عمدا پیش خود نگه داشت و سرمایه‌گذاران را از سود آن محروم کرد.

کمی پس از آن اندرو فارنوم، یکی از مدیران وجوه بنیاد گیتس در این مورد مشکوک شد. زیرا با وجود این‌که گروه ابرآج در سرمایه‌گذاری پیشین فعالیت چندانی از خود نشان نداده بود، با این حال، این نهاد از بنیاد گیتس خواستار سرمایه‌گذاری صدها میلیون دالر دیگر شده بود.

فارنوم، در ماه سپتامبر سال ۲۰۱۷ ایمیلی نوشت و از شرکت ابرآج خواستار موقعیت وجوه جاری و چگونه‌گی سرمایه‌گذاری گیتس شد و همچنان برنامۀ سرمایه‌گذاری پیش‌رو را درخواست کرد.

در حالی‌که گروه ابرآج یک اطمینان نامۀ مبهم با صورت حساب قدیمی بانک را فرستاد، فارنوم، برای ارایۀ جزئیات بیشتر پافشاری کرد.

یک هفته بعد، یک کارمند ابرآج به گونۀ ناشناس ایمیل اتهامی را به سرمایه‌گذاران صندوق فرستاد و از معاملۀ پنهانی این سازمان پرده برداشت.

متن ایمیل چنین نگاشته شده بود، «تلاش و کوشش خود را به درستی انجام دهید و سوالات مناسب را بپرسید. آنچه را کشف می‌کنید شما را شگفت زده خواهد کرد. تمرکزتان روی جاهای مثل ارزش‌گذاری تحقق‌نیافته باشد. آن‌ها فراتر از آنچه که شما در صندوق‌های وجوه دیده‌اید دست‌کاری کرده‌اند و این‌ها به ساده‌گی قابل کشف‌اند. به آنچه همکاران برای‌تان فرستاده است باور نکنید… آنچه را که به شما می‌گوید باور نکنید. واقعیت را دریابید و از خود محافظت کنید.»

اعتماد سرمایه‌گذاران از ابرآج سلب شد و آنان خواستار برگشت پول خود شدند، اما مشکل این بود که ابرآج این پول را نداشت.

بنیاد گیتس، تیمی را برای بررسی کتاب‌های ابرآج استخدام کرد و نقوی در طول این مدت با سرمایه‌گذاران بالقوه دیدار می‌کرد و تلاش داشت تا ۶ میلیارد دالر دیگر را برای یک صندوق جدید جمع‌آوری کند. او در همین زمان در نشست داوس در بحثی پیرامون سلامت جهانی همراه با گیتس در تلویزیون ظاهر شد.

بیل با ناراحتی روی چوکی نشسته و لب‌هایش را جمع کرده بود و هرزمانی که عارف تلاش می‌کرد تا با او تماس چشمی برقرار کرده یا او را وارد مباحثه کند، بیل به سمت دیگر نگاه می‌کرد.

در ماه اکتبر سال ۲۰۱۸، نویسنده، مقاله‌یی را در نشریۀ  وال استریت ژورنال منتشر و بدکرداری ابرآج را افشا کرد. در مقاله آمده بود که ۶۶۰ میلیون دالر پول سرمایه‌گذاران بدون آگاهی آنان به حساب‌های مخفی ابرآج منتقل شده و بیش از ۲۰۰ میلیون دالر از این حساب‌ها به عارف و افراد نزدیک به او پرداخته شده است.

در نهایت، دادستان‌های آمریکا، نقوی را به ایجاد یک سازمان مجرمانه متهم کردند. او در دهم ماه اپریل ۲۰۱۹ در میدان‌هوایی هیتروی لندن بازداشت شد و حکم استردادش صادر شد تا به جرم کلاهبرداری در نیویورک محاکمه شود. نقوی باوجود محاکمه ، «بی‌گناهی خود را حفظ کرده است» زیرا او در لندن در حبس خانگی مانده و در انتظار تصمیم تجدیدنظر در مورد حکم خود است.

اگر عارف میلیون‌ها دالر پول نقد خود را بر فراز ساختمان مرتفع شهر کراچی می‌برد و آن‌ها را در فضا رها می‌کرد و باد اسکناس‌های دالر را در سطح شهر پخش می‌کرد، آن زمان فقیران بیشتر نفع می‌بردند.

منبع: نیویارک پست

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: