شماری از باغ‌داران در کندهار، می‌گویند که در سال روان به دلیل تغییرات آب‌وهوایی و آفت‌های طبیعی، نیمی از محصولات انار شان از بین رفته است.

جمعه‌گل، باشنده‌ی روستای مندسار ولسوالی دامان کندهار که در دو جریب زمین خود ۶۰۰ درخت انار دارد، به سلام‌وطندار می‌گوید که در سال روان، از فروش محصولات انار خود ۷۰۰ هزار افغانی به دست آورده؛ در حالی‌ که سال گذشته یک میلیون و ۵۰۰ هزار افغانی درآمده داشته است.

میرحمزه، یکی دیگر از باغ‌داران در کندهار، می‌گوید که در سال روان، بیش‌تر انارها روی درخت ترکیده و به همین دلیل از محصولاتش سود خوبی نگرفته است. به گفته‌ی او، اگر در یک جریب زمین به گونه‌ی معیاری باغ انار ساخته شود و درخت‌ها به خوبی پرورش داده شود، از آن می‌توان ۲۰ تا ۳۰ خروار انار برداشت کرد؛ اما در سال روان، میزان محصولات ۵ تا ۱۰ خروار بوده است. میرحمزه، می‌گوید که داروهایی که در شهر فروخته می‌شود، بی‌کیفیت است و تا اکنون در زمینه‌ی مبارزه با آفت‌های طبیعی، هیچ کمکی از سوی مسئولان محلی دریافت نکرده است. او، می‌افزاید: «ریاست زراعت تا اکنون دوا نداده. باید دوای ضدآفت و کود سیاه به ما داده شود. این هایی که از بازار آوردیم، از نظر کیفیت مناسب نیست. دواهای تاریخ‌گذشته به ما داده می‌شود که تأثیری ندارد. اگر به ما دوا داده شود، روی درختان می‌پاشیم و حاصلات آسیب نمی‌بینند.» میرحمزه، با ناخوشی می‌گوید که در سال روان به دلیل ترکیدگی انارها، محصولات آن‌ها خریداری ندارد و حتا نتوانسته پولی را که هزینه کرده، به دست بیاورد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، شماری از خریداران انار در شهر کندهار نیز، می‌گویند که هیچ کس انارهای ترکیده را نمی‌خرد. گل‌احمد که برای خانواده‌اش انار می‌خرد، می‌گوید که انارهای ترکیده را نمی‌خرم؛ زیرا احتمال دارد این انارها سبب بیماری شود. «وقتی انار می‌خریم، می‌بینیم که خوب باشد، پوستش خوب باشد، و ترک نخورده و خراب نباشد. این ‌گونه انار را می‌خریم. انار ترکیده را وقتی می‌خریم که دیگر اناری در بازار نباشد.» گل‌احمد، می‌افزاید که در انار ترکیده، امکان نفوذ مکروب وجود دارد و به همین دلیل، ترجیح می‌دهد از خریدن آن خودداری کند.

کارشناسان امور کشاورزی، دلیل ترکیدن انار را تغییرات ناگهانی آب‌وهوا عنوان می‌کنند. شاه‌محمد، یکی از کارشناسان کشاورزی، به سلام‌وطندار می‌گوید که تغییر ناگهانی هوا، دادن آب زیاد، استفاده‌ی زیاد از کود کیمیایی سیاه یا سفید و دیرماندن میوه‌ها روی درخت، از دلیل‌های اساسی ترکیدن انار است. این کشارشناس کشاورزی، می‌گوید که برای پیش‌گیری از این بیماری‌ها، باید درختان مرتب آبیاری شوند و در زمان رسیدن میوه‌ها، رطوبت آن منظم باشد و در زمان پخته‌شدن میوه‌ها، درختان به یک‌بارگی آبیاری نشود.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

با این که مسئولان ریاست زراعت کندهار این مشکل باغ‌داران را تأیید می‌کنند، اما می‌گویند که تقریباً در همه ولسوالی‌های این ولایت، به باغ‌داران آگاهی‌دهی شده و دارو و کدهای کیمیایی نیز به کشاورزان داده شده است.

ننگیالی سمون، سخن‌گوی ریاست زراعت کندهار، به سلام‌وطندار می‌گوید: «کارگران مسلکی ریاست زراعت، همیشه به باغ‌های باغ‌داران و کشاورزان سر می‌زنند؛ حتا به ولسوالی ها می‌روند. سمینارهایی در این زمینه برای آنان برگزار شده است. به باغ‌داران چه‌گونگی استفاده از دوا آموزش داده شده است.»

بر اساس معلومات ریاست زراعت کندهار، در سال روان، ۲۸۰ هزار تن انار از باغ‌های این ولایت برداشت شده که نسبت به سال گذشته، ۱۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

گفتنی است که بیش‌تر انار کندهار، به پاکستان، هند، قزاقستان، چین، امارات متحده‌ی عربی و برخی کشورهای اروپایی صادر می‌شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: