شماری از باغداران در غزنی، میگویند که استفاده از روشهای سنتی برای داروپاشی درختان سبب شده که داروها در برابر بیماریهای نباتی کارایی نداشته باشد.
میرویس، باغدار در ولسوالی خواجهعمری غزنی، میگوید که با روشهای معیاری داروپاشی درختان آشنایی ندارد. او میافزاید: «گاهی درختان را حشره میزند و سبب شیوع آفت در درختان میشود؛ ما از طریقههای قدیمی استفاده میکنیم؛ ملتین آب را به درختان میپاشیم توسط بمبهی دواپاشی؛ اما مؤثر نیست.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
وحیدالله، دیگر باغدار در غزنی، میگوید: «باغهای ما را آفت زده؛ از طرف ریاست زراعت در بارهی داروپاشی و مقابله با بیماریهای نباتی آگاهی داده نشده است؛ خواست ما این است که به باغداران در این باره آگاهی بدهند.»
این باغداران، از ریاست زراعت، آبیاری و مالداری غزنی، میخواهند که روشهای معیاری داروپاشی را به آنان آموزش دهد.
در سوی دیگر، محمدزکریا هوتک، مدیر عمومی حفاظهی نباتات ریاست زراعت، آبیاری و مالداری غزنی، میگوید که برنامهای را روی دست گرفته اند تا باغداران با استفاده از داروی «یوریا اسپری» درختان شان را داروپاشی کنند. «برنامهی تطبیق یوریا اسپری که یک برنامهی مفید است اجرا خواهد شد؛ وقتی که نباتات به حالت استراحت باشد و ۸۰ درصد برگهای درختان بریزد یوریا اسپری را در باغهای خود تطبیق کنند.»
شماری از کارشناسان امور کشاورز، میگویند که یوریا اسپری از داروهای مؤثر برای مبارزه با آفتهای نباتی است که میتواند به ازبینبردن بیماریهای نباتی کمک کند.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
صالحمحمد، کارشناس امور کشاروزی، میگوید که داروپاشی درختان باید به گونهی معیاری انجام شود. «توسط یوریا اسپری، وینتر اویل اسپری و لایم سلفر میتوان درختان را وقایه کرد؛ اما باغداران در این باره آگاهی کمتری دارند؛ باغداران برای کنترل آفتهای نباتی از مواد کیمیایی قوی کار میگیرند که خیلی زیان دارد.»
باغداری در افغانستان به شکل سنتی آن ادامه دارد و این کار سبب شده که کشاورزان از باغها و زمینهای شان حاصل قناعتبخش برداشت نتوانند.