شماری از کشاورزان در هلمند و زابل، با شکایت از فراهمنبودن کاشت بدیل خشخاش به سلاموطندار میگویند که در بیشتر از دو سال گذشته، حکومت سرپرست امارت اسلامی در ارائهی کاشت بدیل خشخاش به آنها توجهی نکرده است.
عبدالرزاق، باشندهی هلمند، میگوید که پس از ممنوعیت کاشت خشخاش در افغانستان، تا کنون هیچ گونه کاشت بدیل به او داده نشده است. «از دولت خواهشم همین است که به ما تخم زعفران بدهد که اقتصاد ما بهتر شود. از زمانی که کشت تریاک بند شده، کشت بدیل را تا کنون کسی به ما کمک نکرده است.»
این کشاورز، میافزاید با این که دوست دارد زمینهای کشاورزیاش را بادنجان رومی، سیر و دیگر گونههای سبزی بکارد؛ اما به دلیل اقتصاد پایین توان خرید تخم آن را ندارد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
همین گونه، شاهولی، باشندهی زابل که ۲۵ سال میشود سرگرم کشاورزی است، نیز میگوید: «تا کنون کمکی به ما در بدل کشت بتههای تریاک نرسیده است. اگر کشت بدیل تریاک به ما داده شود، این بسیار خوب است؛ چون این در بخش کشت به ما یک پیشرفت است.»
وزارت زراعت، آبیاری و مالداری اما فراهمکردن کاشت بدیل به کشاورزان را نیازمند کمک سازمانهای بینالمللی میداند و از سازمان ملل متحد میخواهد که افغانستان را در ارائهی کاشت بدیل خشخاش به کشاورزان کمک کند.
در سوی دیگر، روزا اوتونبایوا، نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، روز دوشنبه، ۱۸ جدی، با حسن کاظمی قمی، سفیر و نمایندهی ویژهی ایران برای افغانستان، دیدار و در بارهی همکاریهای مشترک برای ارائهی کاشت بدیل به کشاورزان افغان گفتوگو کرده است.
اوتونبایوا در همین روز با عطاءالله عمری، سرپرست وزارت زراعت، آبیاری و مالداری افغانستان، نیز دیدار کرده و از آمادگی شماری از کشورها برای ارائهی کاشت بدیل خشخاش به کشاورزان افغان خبر داده است.
نمایندهی ویژهی دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، در این دیدار از وزارت زارعت، آبیاری و مالداری، خواسته است که طرح کاشت بدیل را با این سازمان شریک کند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
مصباحالدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در بارهی ارائهی طرح بدیل به سازمان ملل متحد میگوید که این وزارت برای ارائهی کاشت بدیل خشخاش به کشاورزان، طرح پنجسالهای را روی دست دارد که عملیکردن آن به کمکهای سازمانهای بینالمللی نیاز دارد.
او میافزاید: «قبلاً شماری از سازمانهای بیرونی در بخش کشت بدیل وعدههایی به افغانستان داده بودند؛ بیایند و در این راستا کمک کنند. در این بخش وزارت زراعت طرح پنجساله دارد. اگر وزارت به همکاری اینها این کمکها را ارائه کند، در بخش کشت بدیل و معیشت بدیل این یک دستآورد بزرگی خواهد بود.»
گفتنی است که کشاورزان در ولایتهای مختلف پیش از این نیز از فراهمنشدن کاشت بدیل خشخاش از سوی حکومت شکایت و نگرانی داشته اند.