افغانستان کشوری است که نزدیک به ۸۰ درصد شهروندان آن به ویژه در ولایت‌ها، سرگرم کشاورزی اند؛ اما تغییرهای آب‌وهویی و خشک‌سالی‌های پی‌هم در سال‌های پسین، به کشاورزی در افغانستان آسیب‌ رسانده است.

شماری از کشاورزان در تخار، با نگرانی از کاهش بارندگی می‌گویند که خشک‌سالی‌های پی‌هم و کاهش بارندگی، به کشت‌زارهای آن‌ها آسیب رسانده و بهای محصولات کشاورزی را، افزایش داده است.

عین‌الدین، کشاورز در ولسوالی دشت‌ قلعه، می‌گوید: «در سال روان، به دلیل نباریدن برف ‌و باران زمین‌های دشت ‌قلعه و دیگر ولسوالی‌ها با مشکل خشک‌سالی مواجه است. کاروبار ۷۰ درصد باشندگان دشت قلعه را، کار در کشت‌زارهای للمی تشکیل می‌دهد.»

قدرت‌الله، دیگر کشاورز، می‌گوید: «دولت اگر حفر کانال را از دریای کوکچه بالای دشت قلعه و تا خواجه‌بهاءالدین روی دست بگیرد، مردم نگران خشک‌سالی و برف و بارن نمی‌باشند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در سوی دیگر، شماری از باشندگان تخار نیز، می‌گویند که دوام خشک‌سالی سبب بلند‌رفتن بهای مواد خوراکی در این ولایت خواهد شد.

محمد، باشنده‌ی تخار، می‌گوید: «خشک‌سالی به اقتصاد ما ضرر می‌رساند. اگر ما یک سیر گندم را به ۱۰۰ افغانی بخریم، وقتی خشک‌سالی باشد تا ۳۰۰ و۴۰۰ افغانی می‌خریم؛ در شرایطی که مردم توانایی خریداری چیزی را ندارند.»

عبدالبصیر، دیگر باشنده‌ی تخار، نیز می‌گوید: «سال گذشته بهتر بود؛ ولی حالا بارندگی نیست. در ضمن کود کیمیاوی هم قیمت است و از این بابت کشاورزان چند سال است ضرر می‌کنند.»

 با این حال، عبدالاعلا رادمرد، مدیر ترویج ریاست زراعت، آبیاری و ما‌لداری تخار، می‌گوید که این ریاست برای پشتیبانی از کشاورزان، برنامه‌هایی را روی دست دارد.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

او می‌افزاید: «ساخت‌ بندها روی دست گرفته شده، توان مالی ایجاب کند که بند کوکچه و آمو ایجاد شود. ما به طور اوسط۵۰۰ هزار جریب زمین را از للمی به آبی تبدیل کرده می‌توانیم که تعداد کشاورزان ما به شکل وسیع از آن استفاده کنند.»

کارشناسان محیط‌زیستی در تخار اما می‌گویند که خشک‌سالی و کاهش بارندگی، از پیامدهای تغییرهای آب‌وهوایی در افغانستان است.

ذبیح‌الله محمودی، کارشناس محیط زیست، می‌گوید که حکومت سرپرست و شهروندان می‌توانند با ساخت بند‌های آب‌گیر منابع آب‌های زیرزمینی را تقویت کنند. او می‌افزاید: «شهروندان مسئولیت دارند به خاطر افزایش آب‌های زیرزمینی، در هر خانه یک چاه جذبی حفر کنند تا آب ضایع نشود. حکومت هم پروژه‌هایی را روی دست بگیرد.»

کشاورزان در تخار در حالی از ادامه‌ی خشک‌سالی و نبود بارندگی، نگران اند که پیش از این پنج سازمان جهانی نیز از پیامدهای دوام خشک‌سالی در افغانستان هشدار داده و گفته بودند که تغییرهای آب‌وهوایی و خشک‌سالی بیش از نیمی از جمعیت این کشور را متأثر خواهد کرد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: