فراوانی آب‌ و هوای مناسب ولایت‌های شمال و شمال‌شرق افغانستان، این مناطق را به سرزمین دام‌داری تبدیل کرده است و دام‌هایی که در این مناطق پرورش می‌یابند، در بازارهای کشور خریداران خوبی دارند. با این حال، دام‌داران این ولایت‌ها این روزها با مشکلات جدی روبه‌رو شده اند. یکی از عمده‌ترین مشکلات، کم‌بود مواد خوراکه‌ی دام است که در نتیجه‌ی خشک‌سالی‌های پسین به وجود آمده و این مسئله دام‌داران را نگران کرده است.

میرآغا، یکی از دام‌داران در تخار، می‌گوید که دام‌داری از پدر و پدربزرگش، به او به ارث رسیده؛ اما اکنون به دلیل نبود علوفه و بهای بلند مواد خوراکه‌ی دام، نگران ازدست‌دادن این شغل است. او، از حکومت می‌خواهد که در این زمینه توجه و در راستای تهیه‌ی علوفه با دام‌داران هم‌کاری کند.

او می‌افزاید: «علف نداریم. بهای یک قنار کاه، یک هزار افغانی است و یک قنار ماش توپه ۱۳۰۰ و ۱۴۰۰ افغانی است که پیدا نمی‌شود. خشک‌سالی است، باران هم نمی‌بارد. پول نداریم که علوفه خریداری کرده و به گوسفند بدهیم. با این حال، گوسفندان می‌میرند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، تاجران دام در تخار نیز، از خشک‌سالی و نبود علوفه شکایت می‌کنند و می‌گویند که این مسئله کسب و کار آنان را از رونق انداخته است.

همراخان که در تخار کار خریدوفروش گوسفند را می‌کند، می‌گوید که گوسفندان را از ولایت‌های بدخشان و کندز خریداری می‌کند و برای فروش به بازار شهر تالقان می‌آورد؛ اما خشک‌سالی‌ها روی کاروبارش تأثیر منفی گذاشته است.

او می‌افزاید: «بارندگی کم شده، هر مقدار مال که به بازار می‌آوریم، به فروش نمی‌رسد. فعلاً یک گوسفند که جوجه‌دار است، خیلی از قبل فرق کرده است. پارسال یک گوسفند جوجه‌دار ۱۴ هزار و ۱۵ هزار یا بیش‌تر بود؛ حالا در قیمت ۱۰ و ۱۱ هزار بهترین گوسفند را می‌دهد.»

از سوی دیگر، کارشناسان امور دام‌داری، خشک‌سالی‌های سه سال پسین را نگران‌کننده می‌خوانند و می‌گویند که ناروییدن سبزه در علف‌زارها، غصب و تبدیل‌شدن مالچرها به زمین‌های کشاورزی، بهای بلند و کم‌بود علوفه در بازارها، سبب کاهش دام‌داری شده که در نتیجه‌ی آن تولید گوشت و لبنیات نیز در تخار کاهش یافته است.

هدایت‌الله سیدی، کارشناس امور دام‌داری، در این به سلام‌وطندار می‌گوید: «ریاست زراعت تخار در قسمت کم‌بود علوفه باید آمادگی کامل داشته باشد. ریاست زراعت باید مال‌داران متضرر را که در ولسوالی‌ها و اطراف در عرصه‌ی مال‌داری فعالیت دارند، دست‌گیری بکند تا با مشکل نبود علوفه دست‌وپنجه نرم نکنند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری تخار، تأثیر خشک‌سالی امسال بر بخش مال‌داری را نگران‌کننده می‌‎خوانند و می‌گویند که این ریاست در سال روان برای پشتیبانی از دام‌داران برنامه‌ی خاصی نداشت؛ اما برخی از مؤسسه‌ها به شماری از دام‌داران کمک کرده اند.

هدایت‌الله قادری، آمر صحت حیوانی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری تخار، می‌گوید که آنان برای کاهش بیماری‌ها و تهیه‌ی علوفه به دام‌داران، در سال پیش رو برنامه‌هایی را روی دست دارند که این برنامه‌ها با مؤسسه‌های هم‌کار و وزارت زراعت در میان گذاشته شده است.

گفتنی است که در نتیجه‌ی خشک‌سالی‌های چند سال گذشته، شماری از دام‌داران در تخار، دام‌های خود را به بهای ناچیز فروخته و خود شان به مناطق دیگر کوچ کرده یا به بیرون از کشور رفته اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: