کشت مضاعف یا دوبرابر، شیوهای از کشت است که زمینهی بهرهگیری از چندین محصول در زمان و زمین واحد را به کشاورزان فراهم میکند. شماری از کشاورزان در بلخ که از کشت مضاعف استفاده میکنند، میگویند که این روش، افزون بر تقویت زمینهای زراعتی، سود اقتصادی نیز دارد.
جمالالدین، باشنده و کشاورز در ولسوالی شولگرهی بلخ است که از کشت مضاعف استفاده میکند. او میگوید که از طریق این روش کشت، محصولات خوبی به دست میآورد. او میافزاید: «ما میتوانیم چند محصول را همزمان در زمین کشت کنیم و در آخر سال، چند محصول را به دست بیاوریم. بعد از این که در زمین گندم کشت میکنیم و بعد از دروکردن، چیز دیگری مثل شبدر یا چیزهای دیگر کشت میکنیم.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
همین گونه، امیرحمزه، کشاورز دیگری در بلخ، نیز از فایدههای استفاده از کشت مضاعف، میگوید: «ما میتوانیم در یک سال دو تا سه دوره حاصل بگیریم. در یک زمین در یک سال هم بامیه و هم بادنجان رومی بکاریم و هم یگان چیز دیگر. سال دیگر هم میتوانیم گندم یا جواری و جو بکاریم. همین طور زمین قویتر میباشد و حاصل خوبتر میدهد.»
در همین حال، مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری بلخ، میگویند که اکنون شماری از کشاورزان در این ولایت، از کشت مضاعف استفاده میکنند که این گونهی کشت، در این ولایت در حال ترویج است. آنان، دیگر کشاورزان را نیز به استفاده از کشت به شیوهی مضاعف، تشویق میکنند.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
محمدحسین عظیمی، مدیر عمومی ترویج این ریاست، به سلاموطندار میگوید که از طریق این گونهی کشت، کشاورز میتواند از ساحهی کم زراعتی، به گونهی وسیعی استفاده کند. او میافزاید: «رشقه، شبدر و سایبین از جمله نباتاتی اند که کود نایتروجن/نیتروژن (کود سفید) را از فضا در ریشههای شان میگیرند و به خاک اضافه میکنند که هم خاک را غنی میکند و هم میتوان حاصل فوقالعادهای به دست بیاوریم؛ مثلاً در یک جریب زمین، درخت میوه غرس و زیرش سبزیهای دیگر کشت کنیم. سه تا چهار سالی که درختان بزرگ و سایهی آن مانع نور آفتاب میشود، میتوانیم حاصل فوقالعادهای از زمین خود داشته باشیم.»
گفتنی است که کشت مضاعف، به دلیل فایدههای بیشمار آن از جمله مصرف کم آب و محصول چندبرابر، به کشاورزان توصیه میشود.