شماری از فارمداران زنبور عسل در فاریاب، میگویند که امسال خشکسالی و افزایش آفتهای طبیعی در این ولایت، سبب کاهش تولید عسل شده است. آنها، میافزایند که به دلیل واردات عسل تقلبی از کشورهای همسایه و دسترسینداشتن به امکانات پروسس، با مشکل روبهرو اند و در زمینهی تولید عسل، هیچ گونه برنامهی پشتیبان از سوی حکومت و دیگر نهادها وجود ندارد.
پیرمحمد، مسئول یکی از فارمهای زنبور عسل در فاریاب، میگوید که سال گذشته ۲۶ صندوق زنبور عسل داشت؛ اما امسال به دلیل ازبینرفتن ۲۳ صندوق زنبور در اثر یخبندان در زمستان گذشته، تولیداتش کاهش یافته است. او میافزاید: «امسال حدود ۸۰ کیلوگرام عسل گرفتم و چهار صندوق زنبور اضافه کردم؛ در حالی که سال قبل حدود ۲۰۰ کیلوگرام عسل تولید کرده بودم. فروشات بسیار ضعیف است و مردم نمیخرند. ما امکانات نداریم، حکومت باید با ما همکاری کند.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
سید فضلاحمد، باشندهی فاریاب که از سه سال به این سو سرگرم زنبورداری است، میگوید که ۲۰ صندوق زنبور عسل دارد و سال گذشته حدود ۱۰۰ کیلوگرام عسل تولید کرده بود؛ اما امسال حدود ۶۰ کیلوگرام عسل تولید کرده است. او میافزاید: «اقتصادم خوب نیست. اگر حکومت ما را حمایت کند و به ما صندوق یا موم کمک کند، میتوانم در یک سال تا ۱۵۰ صندوق زنبور افزایش بدهم و تولیدات بیشتری داشته باشم.»
هر کیلوگرام عسل خالص در فاریاب، با درنظرداشت تفاوتهای گل آن، از ۶۰۰ تا ۱۵۰۰ افغانی به فروش میرسد. فارمداران زنبور عسل در فاریاب، از مسئولان میخواهند که برای فروش عسل، بازار مناسب ایجاد و آن را به کشورهای دیگر نیز صادر کنند.
مسئولان اتحادیهی فارمداران زنبور عسل در فاریاب، میگویند که ۱۴۰ صندوق زنبور عسل در این ولایت از بین رفته است. آنها، میافزایند که سال گذشته از فارمهای زنبور در فاریاب بیش از یک هزار و ۲۰۰ کیلوگرام عسل به دست آمده بود؛ در حالی که این رقم در سال روان در حدود ۶۰۰ کیلوگرام کاهش یافته است. به گفتهی مسئولان این اتحادیه، خشکسالی، کاهش گلهای طبیعی و افزایش آفتهای طبیعی، از عاملهای اساسی کاهش تولید عسل در فاریاب، است.
عبدالله امیری، رییس اتحادیهی فارمداران زنبور عسل در فاریاب، میگوید که ریاست زراعت، آبیاری و مالداری فاریاب و دیگر نهادها، تا کنون در زمینهی آموزش زنبورداری، توزیع دارو و کمبود صندوق، به فارمداران در این ولایت کمک نکرده اند. او میافزاید: «امسال تولیدات عسل ما ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است. از یک سو سردی هوا زنبورها را ضعیف کرد و از سوی دیگر خشکسالی شد و همچنان مریضیهایی مانند لوک امریکایی، یک نوع کنه و حملهی گاوزنبورها، سبب شده که زنبورداران کار نتوانند و عسل جمعآوری نشود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، مسئولان در ریاست زراعت فاریاب، میگوید که در سالهای گذشته، فارمهای زنبور عسل در این ولایت، رونق خوبی داشته و ۱۸ فارم در این ریاست به ثبت رسیده است که ۲۲۶ صندوق زنبور عسل در این فارمها پرورش داده میشود.
سیدظاهر، مدیر فارمداریهای ریاست زراعت فاریاب، نیز میگوید که خشکسالی، آفتهای طبیعی و غیرمسلکیبودن فارمداران، سبب کاهش تولید عسل در این ولایت شده است. او میافزاید: «زنبورداری در فاریاب در زمان کمی رشد کرده و ما تلاش میکنیم که در قسمت برنامههای آموزشی و افزایش تولیدات فارمداران، با همآهنگی نهادهای دولتی و غیردولتی آنها را مورد حمایت قرار بدهیم.»
بر اساس آمار اتحادیهی فارمداران زنبور عسل در فاریاب، اکنون نزدیک به ۳۰ فارم در این ولایت فعال است که در آنها بیش از ۵۰۰ صندوق زنبور عسل پرورش داده و سالانه سه بار عسل تولید میشود.