از آغاز گسترش موج سوم کرونا در کشور چند هفته میگدزد و تاکنون دهها بیمار به کام مرگ رفته و صدها تن دیگر یا در شفاخانهها بستریاند یا زیر درمان خانهگی بهسر میبرند. در کنار بسیاری از مشکلاتی که در دستگاه صحی افغانستان وجود دارد، کمبود و نبود اکسیژن از نگرانیهای شدید شهروندان، بهویژه بیماران و بیمارداران کووید ۱۹ است. کمبود اکسیژن و نیاز شدید بیماران کووید ۱۹ به آن سبب شده است که بهای آن در بازارهای کابل اوج بگیرد و به دشواری پیدا شود.
سهراب، باشندۀ کابل، برای بهدستآوردن اکسیژن به مرکزهای تولید آن روزها میشود مراجعه میکند و با دهها مشکلات و پول گزاف نمیتواند اکسیژن مورد نیاز را پیدا کند. او با انتقاد از عملکرد دولت میگوید: «متأسفانه دولت هیچ کمک به کسانی که آکسیجن/اکسیژن نیاز دارند، نکرده و مدیریت و نظارت سر دکانداران ندارد. قیمتها خیلی بالا رفته و از توان کارگرهای عادی بالاتر است.»
باشندهگان کابل تهیۀ اکسیژن و دیگر امکانات صحی را در وضعیت دشوار کرونایی بسیار حیاتی میدانند و تأکید میکنند که دولت باید در تهیۀ آن برای بیماران همکاری جدی کند و با کسانی که دست به احتکار میزنند، برخورد قانونی شود.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
جاوید تاشه، دیگر باشندۀ کابل که دو روز پیش یکی از نزدیکانش را به علت نبود اکسیژن از دست داده است، میگوید که شفاخانههای دولتی و خصوصی دیگر توان رفع نیازهای صحی مردم را ندارند و ظرفیت لازم را از دست دادهاند.
این باشندۀ کابل میافزاید که برای دریافت یک بالون ۵۰ کیلویی اکسیژن در بدل ۲۵ هزار افغانی، ساعتها انتظار کشیده است. «ما یک بالون ۵۰ کیلویی آکسیجن را با هزار واسطه و هزار چال و نیرنگ در بدل ۲۵ هزار افغانی خریدیم.»
- آمریکا چهار دستگاه تولید اکسیژن به افغانستان کمک میکند
- افغانستان در چهار هفتۀ آینده بدترین حالت را از نظر گسترش کرونا خواهد داشت
- اگر برای مهار موج سوم کرونا توجه فوری نشود، وضعیت از کنترل دولت بیرون خواهد شد
بیمارداران کووید ۱۹ در محلهایی که اکسیژن به فروش میرسد، میگویند که داروی مورد نیاز مردم به مشکل پیدا میشود و اکنون که نیاز جدی بیماران کرونایی به اکسیژن است، نه در شفاخانههای دولتی و نه خصوصی پیدا میشود. آنان از دولت و نهادهای وابسته میخواهند که مردم را همکاری نکنند و از گرانفروشی جلوگیری کنند.
کمبود اکسیژن و نیازهای درمانی، سبب نگرانی جدی شهروندان شده است. از هفتهها پیش بیمارداران کووید ۱۹ از کمبود و بالارفتن قیمتها در محلهای فروش اکسیژن در کابل، نگرانی کردهاند.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
از سویی هم، وحید مجروح، سرپرست وزارت صحت میگوید که افغانستان با نبود اکسیژن نه؛ بل با کمبود اکسیژن روبهروست. به گفتۀ او، ۳۵۰۰ بالون اکسیژن از ایران خریداری شده است و در صورتی که بالون خالی موجود باشد، تاجیکستان نیز روزانه ۵۰۰ بالون را اکسیژن پُر میکند.
سرپرست وزارت صحت میافزاید که دستگاههای تولید اکسیژن در چهار شفاخانۀ ویژه کووید ۱۹ در کابل فعال شدهاند و اکنون بیماران کرونایی در این شفاخانهها از اکسیژن تولیدی این شفاخانهها استفاده میکنند.
این نگرانیها در حالی مطرح میشود که در شبانهروز گذشته ۷۱ بیمار کرونایی در کشور جان باخته و یکهزار و ۸۰۴ تن به تازهگی به این ویروس مبتلا شدهاند.