نجیب شریفی، رئیس کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان امروز (دوشنبه، سیزدهم ثور/اردیبهشت) در مراسم بزرگ‌داشت از روز جهانی آزادی مطبوعات با انتقاد از اجراات حکومت در زمینۀ رسیده‌گی به قضایای خشونت علیه خبرنگاران، اقدامات انجام‌شده را ادعا و نمایشی می‌خواند و می‌گوید که در این زمینه با درخواست‌های مکرر هنوز توجه لازم نشده است.

آقای شریفی با ابراز نگرانی می‌گوید که در شش‌ماه گذشته بیش از ۲۰ بار از حکومت، به‌ویژه نهادهای امنیتی درخواست کرده‌اند که پرونده‌های قتل خبرنگاران را با آنان شریک کنند؛ اما توجهی نشده است.

به گفتۀ او، حکومت کسانی را که در پیوند به قتل‌ خبرنگاران بازداشت می‌کند، دست‌کم باید هویت‌شان را همه‌گانی کند که به کیفر رسیدند یا خیر تا مردم به آن‌ها باور کنند.

در همین حال، محمدسرور دانش، معاون دوم ریاست‌جمهوری که ریاست کمیتۀ مشترک حکومت و رسانه‌ها را برعهده دارد، در این مراسم تأکید می‌کند که حکومت به مردم‌سالاری، آزادی بیان و تأمین امنیت خبرنگاران متعهد است و هیچ قضیۀ خشونت علیه خبرنگاران بدون رسیده‌گی باقی نمانده است. به گفتۀ او، پس از تشکیل این کمیته تمام قضایای خشونت علیه خبرنگاران افغانستان از سال ۱۳۸۱ خورشیدی تاکنون بررسی شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

محمدسرور دانش می‌افزاید که کمیتۀ مشترک حکومت و رسانه‌ها ۵۷۵ قضیۀ خشونت علیه خبرنگاران را بررسی کرده و تا امروز هیچ قضیه‌یی بدون بررسی باقی نمانده است.



از سویی هم، محمدطاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ با پذیرفتن کوتاهی‌ها در زمینۀ اجراات حکومت تصریح می‌کند که حکومت هرگز بی‌تفاوت نبوده است.

مقام‌ها در افغانستان برای محافظت از خبرنگاران اقدام فوری کنند

با این حال، سازمان عفو بین‌الملل هم‌زمان با روز جهانی آزادی مطبوعات از مقام‌های دولت افغانستان خواسته است که برای محافظت از خبرنگاران و خبرنگاری در برابر خشونت‌های گسترده در این کشور فوری اقدام کند.

در اعلامیۀ این نهاد که امروز پخش شده، آمده که با ادامۀ حمله‌های هدف‌مند توسط افراد مسلح ناشناس که بررسی‌های لازم نیز دربارۀ آن‌ها صورت نگرفته است، شماری از خبرنگاران مجبور به ترک افغانستان شده‌اند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

سازمان عفو بین‌الملل از کمیتۀ مشترک پشتی‌بانی از خبرنگاران نیز انتقاد کرده که از زمان ایجاد این کمیته در سال ۲۰۱۶ میلادی تاکنون کاری را برای کاهش خشونت علیه خبرنگاران انجام نداده است. به‌ گفتۀ این سازمان، ۱۱ خبرنگار در جریان ۲۰۲۰ میلادی و ۴ خبرنگار دیگر در سال جاری میلادی کشته شده‌اند.

حکومت بررسی‌هایش دربارۀ قتل خبرنگاران را منتشر کند

هم‌زمان با این، کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان امروز با پخش اعلامیه‌یی از حکومت خواسته است که نتیجۀ بررسی‌ها و رسیده‌گی‌هایش دربارۀ قتل خبرنگاران و حمله بر رسانه‌ها را منتشر و عدالت را برای آن‌ها تأمین کند.

این کمیسیون از طرف‌های درگیر نیز خواسته است که به آزادی مطبوعات، رسانه‌ها و آزادی بیان احترام گذاشته و در عین حال از تهدید رسانه‌ها و خشونت با خبرنگاران خودداری کنند. کمیسیون مستقل حقوق بشر آزادی مطبوعات و آزادی بیان را به‌عنوان حق ذاتی یاد و هم‌چنان تأکید کرده که این حق «سلب‌ناشدنی و غیرقابل معامله و گذشت» است.

این کمیسیون افزوده است که آزادی مطبوعات، رسانه‌ها و آزادی بیان از دستاوردهای اصلی و مهم نظام سیاسی_اجتماعی جدید افغانستان است و پاس‌داری از آن وظیفۀ همه، به‌ویژه خبرنگاران، فرهنگیان، جامعۀ رسانه‌یی و بیش‌تر از همه، وظیفۀ دولت است.

این گفته‌ها در حالی مطرح می‌شود که پس از آغاز گفت‌وگوهای صلح میان دولت و طالبان، خشونت‌ها علیه خبرنگاران به گونۀ بی‌پیشینه افزایش یافته است. بر بنیاد آمارها، در شش ماه اخیر ۹ تن از خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی در روی‌دادهای گونه‌گون کشته شده‌اند. در این مدت ۹۹۶ تن از خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی به‌شمول ۶۹۶ مرد و ۳۰۰ زن وظیفه‌های‌شان را ترک کرده و ۴۳ تن دیگر هم به بیرون از کشور مهاجر شده‌اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: