افزایش بهای مواد خوراکی و نزدیکشدن به زمستان، عبدالکریم ۳۸ ساله را نگران کرده است. او که از روستای «الندر» شهر فیروزکوه، مرکز غور، برای خرید مواد خوراکی به مرکز این شهر آمده است، میگوید که به دلیل افزایش بهای مواد اولیهی خوراکی مانند آرد، روغن، برنج و پیاز، توان خرید آن را ندارد.
عبدالکریم میافزاید: «داخل شهر فعلاً ما یک بوری برنج را به ۳۳۰۰ افغانی میخریم، یک بوری آرد را به ۲۷۰۰ افغانی میخریم، پیاز فعلاً به داخل شهر کیلوی ۵۰ افغانی خریدوفروش میشود. وقتی که با دکاندار گپ میزنی که مراعات کن، میگوید لالا کرایهی موتر که میآورد بلند است و به ما هم گران تمام میشود. دولت هم در این باره توجه خاصی ندارد.»
شماری دیگر از باشندگان غور نیز که مانند عبدالکریم از افزایش بهای مواد خوراکی نگران و شاکی اند، خواستار کنترل نرخ آن از سوی حکومت اند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
احمدشاه، باشندهی غور، میگوید: «این جا که دولت است. اگر دولت وجود دارد، چرا نرخگذاری نمیکند؟ چرا مشکلات خوار و غریب و بینوا را حل نمیکند؟ حالا یکی یک سیر کچالو را به ۱۲۰ افغانی میفروشد، یکی دیگر به ۱۳۰ افغانی، یکی دیگر هم به ۱۷۰ افغانی میفروشد؛ اصلاً باید همه چیز به یک نرخ باشد.»
عبدالظاهر، دیگر باشندهی غور، نیز میگوید: «از حکومت درخواست این را داریم به خاطر نرخونوایی که در بازار و شهر است، یک نظارت کند، حداقل نرخونوا را پایین بیاورد تا بتوانیم بخریم. مردمی داریم که متأسفانه مزد اندکی دارند و نمیتوانند این همه را تهیه کنند.»
در همین حال، مسئولان محلی غور، میگویند با این که برای فروش مواد خوراکی در این ولایت نرخنامه تعین نکرده اند، اما تلاش میکنند تا در همآهنگی با سایر نهادهای محلی غور، از گرانفروشی توسط دکانداران پیشگیری کنند.
میراحمد شعیب، آمر بخش رسانههای شهرداری فیروزکوه، میگوید: «تلاشها است که انشاءالله یک نرخنامه آماده شود و انشاءالله یک کمیسیون تشکیل شود که از همین کسانی که مواد اولیه را بلند میفروشند، جلوگیری شود و تلاشها روی این جریان دارد. اگر نرخ گذاشته شد، بعد از آن گذاشته نمیشود که یکی بلند بفروشد و یکی پایین، همه باید به یک نرخ بفروشند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
فروشندگان مواد خوراکی در غور اما، میگویند که به دلیل افزایش بهای دالر و کرایهی موترهای باربری، مجبور اند جنسهای شان را گرانتر از پیش بفروشند.
عبدالغنی، فروشندهی مواد خوراکی در غور، میگوید: «راهها خراب است، زمستان است و برفوباران است و به همین خاطر، کرایهی سابق یک سیر ۱۶ افغانی بود؛ اما حالا یک سیر را به ۲۵ افغانی تا غور میآورند. مثلاً اگر از کابل بیاوری، سیر ۲۵ افغانی بود، حالا سیر ۳۵ افغانی شده؛ یعنی وقتی که ما جنس را میآوریم، مجبوریم که نظر به کرایهای که به ما تمام میشود، بفروشیم. افزایش نرخ بیشتر جنسها به خاطر بلندوپایینشدن دالر هم است.»
تاجران و دکانداران در غور، کالاهای تجارتی را از کابل و هرات وارد میکنند که با نزدیکشدن به زمستان، نرخ آن در بازارهای غور افزایش مییابد.