شماری از شهروندان کشور می‌گویند که مشکلات اقتصادی و ترس از امارت اسلامی، ام‌سال آنان را از بزرگ‌داشت باشکوه سال نو/نوروز بازداشته است. آنان می‌‌گویند که سال‌های گذشته جشن نوروز و مراسم جهنده‌بالا در شماری از ولایت‌ها برگزار می‌شد؛ اما ام‌سال امارت اسلامی با وضع محدودیت‌ها مانع برگزاری این جشن به‌طور باشکوه شده است.

شهروندان می‌افزایند که از امارت اسلامی هراس داشتند و به همین دلیل به مکان‌های تفریحی و پارک‌ها برای بزرگ‌داشت از روز نخست سال ۱۴۰۱ نرفتند. به گفتۀ آنان، در کنار ضعف اقتصادی، ایجاد محدودیت‌ها شوروشوق مردم را برای برگزاری و حضور در مراسم‌ سال نو از بین برده است.

الماس، یک تن از باشنده‌گان کابل، به سلام‌وطندار می‌گوید که هرچند مراسم جهنده‌بالا در زیارت سخی با شرکت و حضور اندک پایتخت‌نشینان برگزار شد؛ اما مانند سال‌های پیش‌ از جنب‌وجوش مردم خبری نبود.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

افزون بر کابل، بلخ نیز از ولایت‌هایی‌ست که همه‌ساله مراسم جهنده‌بالا منسوب به جهندۀ حضرت علی، باشکوه و برنامۀ ویژه برگزار می‌شد؛ اما به گفتۀ باشنده‌گان این ولایت، بنابر پالیسی اعلام‌شدۀ امارت اسلامی ام‌سال این برنامه نیز اجازۀ برگزاری نیافت.

بی‌بی گل، یک تن از باشنده‌گان بلخ، به سلام‌وطندار چنین می‌گوید: «ما در بلخ زنده‌گی می‌کنیم. در بلخ همه‌ساله تجلیل می‌کردند؛ ولی ام‌سال نه از توپ‌زدن خبری بود، نه از تجلیل‌کردن.»

در همین حال، بزرگ‌داشت از سال نو در ولایت‌های کندهار، زابل و ارزگان نیز با محدودیت‌هایی هم‌راه بود. باشنده‌گان این ولایت‌ها می‌گویند که مراسم‌ سنتی نوروز به‌دلیل ترس از نیروهای امارت اسلامی برگزار نشد.

به گفتۀ آنان، با این‌که مردم علاقه‌مند شرکت در جشن نوروز بودند؛ اما لغو رخصتی نوروز از سوی حکومت، آنان را از حضور در شماری از جشن‌واره‌ها بازداشت.

هم‌چنان گزارش‌ها از ولایت‌های دایکندی و بامیان می‌رساند که مشکلات اقتصادی و وضعیت نابسامان معیشتی، باشنده‌گان این ولایت‌ها را از شرکت در برنامه‌های نوروزی بازداشته است.

علی رسا، باشندۀ دایکندی، می‌گوید: «بیش‌تر مشکلات اقتصادی و تحولاتی که در سال گذشته پیش آمد، مردم و از سوی دیگر حکومت گفت که رسماً نباید نوروز را تجلیل کنند. از این ناحیه مردم دل‌زده هم بودند.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

از سوی دیگر، باشنده‌گان ولایت‌های غور، کنر، لغمان، نورستان و ننگرهار نیز می‌گویند که برنامه‌های نوروزی در این ولایت‌ها مانند یک جشن بزرگ، تجلیل نشد و این روز بدون برگزاری مراسمی ویژه به پایان رسید.

با این همه، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، وضع محدودیت‌ها در برابر برگزاری مراسم‌ عنعنوی جشن نوروز را رد می‌کند. او می‌گوید که هیچ مانعی از سوی امارت اسلامی برای برگزاری این جشن ایجاد نشده است، اما امارت اسلامی بر مواردی که مطابق پالیسی حکومت باشد، تٲکید دارد.

شهروندان کشور در حالی از وضع محدودیت‌ها در برابر مراسم عنعنوی نوروز سخن می‌زنند که سال‌های گذشته، روز نخست سال نو خورشیدی با مراسم ویژۀ دولتی و غیردولتی آغاز می‌شد.

گفتنی‌ست که از نوروز به‌شمول افغانستان در ۱۲ کشور جهان بزرگ‌داشت می‌شود. ایران، عراق، هند، قزاقستان، پاکستان، تاجیکستان، قرقیزستان، ترکمنستان، اوزبیکستان، آذربایجان و ترکیه از جمله کشورهایی‌اند که جشن نوروز را برگزار می‌کنند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: