سه رهبر شبه‌نظامیان طالبان به شبکۀ ان‌بی‌سی گفته‌اند که جنگ‌جویان این گروه از رخصتی‌های سنتی زمستانی برای اجرای وظیفه در خط مقدم جنگ فراخوانده شده‌اند؛ زیرا این نگرانی وجود دارد که دولت بایدن در مهلت توافق‌شدۀ ماه می سربازان خارجی را از افغانستان بیرون نکند.

یک فرمانده طالبان در هلمند می‌گوید: «فرماندهان ارشد و والیان دستور گرفته‌اند که به مواضع خود برگشته و در نشست‌ها و بحث‌ها برای تهیۀ راهبرد آینده شرکت کنند.» او می‌گوید، موضوع‌های مختلفی وجود دارد که رهبران طالبان باید آن را ابلاغ کنند به‌شمول توقف گفت‌وگوهای صلح با حکومت افغانستان و همین‌گونه شبهه‌ها و نگرانی‌هایی فزاینده در مورد حکومت جدید در واشنگتن.

این اظهارات در حالی مطرح می‌شود که جو بایدن در حال ارزیابی برداشتن گام‌های بعدی طولانی‌ترین جنگ آمریکاست. در همین حال، مقام‌های محلی، خارجی و کارشناسان در مورد افزایش خشونت‌ها هشدار می‌دهند. دنبال‌کردن برنامۀ خروج به ۲۰ سال جنگ آمریکا در افغانستان پایان می‌دهد، اما این موضوع به طالبان جسارت می‌دهد تا بگویند که دلیل دو دهه جنگ آنان این بوده است که سربازان خارجی را مجبور به خروج از افغانستان کنند.

گزارشی که روز چهارشنبه از سوی هر دو حزب آمریکا منتشر شد، هشدار می‌دهد که خروج غیرمسئولانۀ سربازان از افغانستان ممکن است به «جنگ داخلی جدید» منجر شده و به گروه‌های تروریستی اجازه می‌دهد تا دوباره و با قدرت بیش‌تر ظاهر شوند. یک رهبر سیاسی طالبان در دوحه می‌گوید، برنامۀ این گروه این بود که در صورت شکست گفت‌وگوهای صلح با حکومت افغانستان و حفظ سربازان خارجی جو بایدن پس از ماه می، جنگ‌جویان این گروه باید تلاش کنند ولایت‌عای مهم و راهبردی را تسخیر کنند. او می‌گوید که فرماندهان ولسوالی‌های مهم به مواضع‌شان فراخوانده شده‌اند.

شبه‌نظامیان طالبان، رسانه‌ها را در گذشته گمراه کرده‌اند، به همین دلیل مشخص نیست این گروه تا چه اندازه می‌تواند سخنان خود را عملی کند. با این حال، تهدید به خشونت در بیانیۀ عمومی اخیر این گروه نیز بازتاب یافته است. ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی طالبان در بیانیه‌یی که هفتۀ پیش منتشر شد گفته بود، «تاریخ ثابت کرده است که ملت مجاهد افغانستان از ارزش‌ها، خاک، سرزمین و حقوق‌شان دلاورانه دفاع می‌کنند.»

تیم بایدن گفته که در حال بررسی وضعیت در افغانستان است و به نحوی نشان داده است که می‌خواهد در صورت نیاز روند خروج سربازان را به تأخیر اندازد. هم‌اکنون حدود ۲ هزار و ۵۰۰ سرباز آمریکایی در افغانستان حضور دارند که کم‌ترین شمار سربازان آمریکا از ۲۰۰۱ است.

بر بنیاد مطالعۀ دانشگاه براون، حدود ۲ هزار و ۳۰۰ سرباز آمریکایی از سال ۲۰۰۱ در افغانستان جان داده‌اند و از ماه اکتبر سال ۲۰۰۱ تا ماه اکتبر سال ۲۰۱۸ میلادی، ۵۸ هزار سرباز ارتش و پولیس افغانستان هم در خشونت‌ها کشته شده‌اند. افغانستان یکی از مرگ‌بارترین کشورهای جهان برای غیرنظامیان نیز است. سازمان ملل کشته و زخمی‌شدن ۱۰۰ هزار غیرنظامی را در درازای ۱۰ سال یعنی پس از سال ۲۰۰۹ مستندسازی کرده است.

موجی از ترورها نیز به تازه‌گی کشور را فراگرفته است که هدف آن معمولاً زنان مشهور، خبرنگاران و افراد ترقی‌خواه است، اما طالبان هدف‌قراردادن غیرنظامیان را هم‌واره رد کرده‌اند.

اشلی جکسون، از موسسۀ توسعۀ خارجی یک اندیشکدۀ مستقر در لندن می‌گوید، در حالی که طالبان احتمالا در این مرحله یک راهبرد بزرگ نداشته باشند، اما آنان این روند را نظارت می‌کنند منتظرند تا ببینند که عدم وضاحت در حکومت ترتیب داخلی را در صفوف طالبان با خطر مواجه می‌کند یا خیر. او می‌گوید: «این برای طالبان در دوحه که افرادی در میدان جنگ دارند و افراد هرگز به آمریکا اعتماد نکرده‌اند، بسیار دشوار است که به توافق‌نامه پایبند بمانند. آنان مشتاق‌اند به میدان جنگ برگردند؛ زیرا فکر می‌کنند که اگر بر کل کشور استیلا پیدا نکنند، می‌توانند دستاورد بزرگی کسب کنند.» به گفتۀ جکسون، عدم وضاحت برای رئیس‌جمهور غنی نیز دشوار است؛ زیر او نیز نمی‌داند گام بعدی چه خواهد بود.

فواد امان، معاون سخنگوی وزارت دفاع افغانستان می‌گوید، از زمانی که آمریکا سربازانش را در افغانستان کاهش داده است، مسئولیت کامل عملیات زمینی و ۹۵ درصد عملیات هوایی را نیروهای افغانستان برعهده گرفته‌اند. امان می‌گوید: «این همان چیزی است که برایش فعالیت کرده‌ایم_نیروهای مستقل که بتوانند نبرد ما را به انجام برساند- ناتو اطمینان داده است که کمک‌های مالی مورد نیاز ما را برای پشتی‌بانی از عملیات فراهم می‌کند. این همان پشتیبانی‌یی‌ست که ما اکنون نیاز داریم.» معاون سخنگوی وزارت دفاع از اظهار نظر در مورد ادعای طالبان که جنگ‌جویانش را برای ادامۀ عملیات فراخوانده‌اند، خودداری کرد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجۀ آمریکا، روز چهارشنبه گفت، حکومت در حال بررسی توافق‌نامۀ آمریکا با طالبان است تا ببیند که «آیا طالبان به تعهدات خود عمل کرده‌اند یا خیر؟»

براساس توافق‌نامۀ امضاشده میان آمریکا و طالبان، تمام سربازان خارجی باید افغانستان را ترک کنند و در ازای آن طالبان ضمانت به تأمین امنیت کرده‌اند. این گروه تعهد کرده است از اقدامات افراد و گروه‌ها به شمول القاعده که با استفاده از خاک افغانستان امنیت آمریکا و متحدانش را به خطر می‌اندازد، جلوگیری کند.

سربازان آمریکایی در سال ۲۰۰۱ به افغانستان حمله و حکومت طالبان را که به القاعده و رهبرش اسامه بن لادن معمار حملۀ تروریستی ۱۱ سپتامبر پناه داده بود، سرنگون کردند.

طالبان برای شرکت در میز گفت‌وگو با هیأت گفت‌وگوکنندۀ افغانستان موافقت کردند. گفت‌وگوکننده‌گان هر دو طرف تأیید کردند که به دلیل بررسی موافقت‌نامه از سوی آمریکا این گفت‌وگوها متوقف شده است.

منبع: ان‌بی‌سی

برگردان: علی احمدی

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: