جوزجان در شمال کشور از جمله ولایتهایی به حساب میآید که در کنار مردان، زنان نیز برای تأمین مخارج خانوادههایشان دست به سرمایهگذاریهای کوچک و بزرگ میزنند و فرصتهای کاری را خلق میکنند.
حوریه احمدی، رئیس انجمن بانوان کارآفرین در جوزجان، میگوید که یک کارگاه خیاطی و بیکدوزی را بهمنظور تشویق بانوان در شهر شبرغان، مرکز این ولایت ایجاد کرده است که روزانه در آن بیکهای گونهگون و لباسهای رنگارنگ دوخته میشود.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
حوریه که با ۵ هزار افغانی ۲۰۰ هزار افغانی درآمد بهدست آورده است، میگوید که امیدوار است روزی در کنار ایجاد کارخانۀ ویژۀ بانوان بتواند تولیدات افغانستان را به بازارهای جهانی عرضه کند. به گفتۀ او، هماکنون در این کارگاه خیاطی ۸ بانوی جوان فعالیت میکنند و روزانه لباسهای رنگارنگ و بیکهای متنوع میدوزند.
بانو احمدی تأکید میکند که بدون هیچ نگرانی به فعالیتهایش در این ولایت ادامه میدهد و هماکنون تولیدات این کارگاه خیاطی در بازارهای بلخ، جوزجان، سرپل و فاریاب به فروش میرسد.
حوریه احمدی میگوید: «روزانه ما در مجموع ۱۵ دانه دستکول را میدوزیم و به ولایتهای بلخ، فاریاب و جوزجان میفرستیم، اما برخی سمپلها/نمونهها را برای کابل هم آماده کردهایم و تلاشهای بیشتر را روی ولایتهای کابل، هرات و بلخ داریم.»
شماری از بانوانی که در این کارگاه خیاطی لباسهای رنگارنگ و بیکهای مکتبی و محفلی میدوزند، میگویند با درآمدی که از این راه بهدست میآورند، آن را هزینۀ تحصیل/آموزش و روزگار خانواده میکنند.
رحیمه بهرامی، یک تن از شاگردان این کارگاه خیاطی میگوید که تمام لباسهای رنگارنگ و بیکهای مکتبی و محفلی را با طرحهای جدید و همهپسند آماده میکنند و آن را برای فروش به بازارهای جوزجان، سرپل، بلخ و فاریاب میفرستند. به گفتۀ او، با آنکه تحولات پسین همه را شوکه کرده است؛ اما آنان بدون هیچ هراسی به فعالیتهایشان ادامه میدهند.
بانو بهرامی میافزاید: «ما علاقهمندانه و به خواست خود اینجا کار میکنیم و یک مقدار پول را که از اینجا بهدست میآوریم، خرج تحصیل و روزگار میکنیم. ما هیچ ممانعتی از دولت ندیدهایم و ما علاقهمندانه اینجا کار میکنیم.»
از سویی هم، مسئولان ریاست اطلاعات و فرهنگ جوزجان میگویند که هیچ ممانعتی از سوی امارت اسلامی برای بانوان در این ولایت وضع نشده است. به گفتۀ آنان، بانوان میتوانند با رعایت حجاب اسلامی به فعالیتهایشان در بیرون از خانه نیز ادامه دهند.
هلال بلخی، سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ جوزجان میگوید که آنان به بانوان در چوکات شریعت اسلامی اجازۀ فعالیت را در بیرون از خانه دادهاند که نمونۀ بارز آن کارگاه خیاطی ویژۀ بانوان در قلب شهر شبرغان است که فعالیت دارد و آنها از فعالیت بانوان با رعایت حجاب اسلامی، استقبال میکنند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به گفتۀ سرپرست ریاست اطلاعات و فرهنگ جوزجان، هیچ محدودیتی به زنان در این ولایت وضع نشده است و زنان میتوانند مطابق شریعت اسلامی فعالیتهایشان را تنظیم کنند.
در همین حال، شماری از فعالان حقوق زن در جوزجان از فعالیت بانوان در این ولایت استقبال میکنند و آن را گامی برای پیشرفت و تحقق حقوق زنان میخوانند.