نشست ژنوا-۲۰۲۰ افغانستان امروز به گونۀ رسمی با میزبانی سویس گشایش یافت. کارکردهای دولت، حمایت سیاسی و تعهدات مالی کشورهای کمک‌کننده برای چهار سال آینده محور گفت‌وگوهای این نشست‌ است.

این نشست مشترک با همکاری سازمان ملل متحد، افغانستان و فنلند تشکیل شده است و نماینده‌گان حدود ۱۰۰ کشور و نهادهای بین‌المللی به گونۀ آنلاین در آن اشتراک کرده‌اند.

حنیف اتمر، وزیر خارجۀ افغانستان که رسماً این کنفرانس را آغاز کرد می‌گوید، حکومت افغانستان با پذیرش خطر، بدون هیچ توافقی زندانیان طالبان را آزاد کرد، درحالی‌ که خشونت‌ها کاهش پیدا نکرده است. به باور او تلاش‌های صلح باید خشونت‌ها را کاهش داده و به ختم جنگ در افغانستان بیانجامد.

رولا غنی، بانوی نخست کشور از جامعۀ جهانی خواهان حضور سیاسی زنان در گفت‌وگوهای صلح شد. بانو غنی از گروه طالبان خواست تا به حضور سیاسی زنان احترام بگذارند. رولا غنی می‌گوید، گروه طالبان خلاف تعهدات خود برای کاهش خشونت، به جنگ شدت بخشیده و شمار زیادی از شهروندان افغانستان توسط این گروه از بین رفته‌اند. بانوی نخست تأکید کرد که صلحی بدون ضمانت حقوق زنان افغانستان، پایدار نخواهد بود.

شهرزاد اکبر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر کشور نیز در گشایش این برنامه بر برقراری آتش‌بس، شرکت مستقیم قربانیان جنگ در مذاکرت بین‌الافغانی و حمایت از حقوق قربانیان جنگ تأکید کرد. خانم اکبر می‌گوید، حضور جامعۀ جهانی برای برقراری صلح در افغانستان مهم است.

اعضای گفت‌وگو کنندۀ صلح در دوحۀ قطر نیز تأکید برهمه شمول‌بودن گفت‌وگوهای بین‌الافغانی دارند.

معصوم ستانکزی، رئیس هیات گفت‌وگو کنندۀ حکومت در قطر می‌گوید، صلح برای افغانستان مهم است و پیشرفت‌ها در این پروسه به دشواری به دست آمده است. وی‌ هم‌چنان می‌گوید، مذاکرات بین‌الافغانی نیاز به زمان بیشتری دارد.

حبییبه سرابی، عضو هیات گفت‌وگوکنندۀ حکومت در این کنفرانس می‌گوید، بر مشارکت زنان افغانستان در روند صلح ارزش داده شود. به گفتۀ خانم سرابی، افغانستان نیازمند حمایت درازمدت جامعۀ جهانی است.

میشل باشلت، کمیشنر ارشد سازمان ملل در این کنفرانس می‌گوید، با آن ‌که مذاکرات بین‌الافغانی میان حکومت و طالبان در دوحه آغاز شده، اما تلفات غیرنظامیان هنوز کاهش نیافته است. به گفتۀ خانم میشل، در برقراری صلح در افغانستان که خواست همه است باید حقوق اقلیت‌ها و قربانیان جنگ حفظ شود.

رابرت ریدبرگ، معاون وزیر خارجۀ سویدن با استقبال از آغاز مذاکرات بین‌الافغانی می‌گوید، حکومت باید به تعهدات خود عمل کرده و به حضور زنان در تمام بخش‌ها نقش فعال داده شود.

اینی اریکسن سوریده، وزیر خارجۀ ناروی هم می‌گوید، در مذاکرات بین‌الافغانی باید به زنان افغان سهم «معنادار» داده شود.

شرکت‌کنندگان این نشست خواستار کاهش خشونت در افغانستان‌اند.

رئیس‌جمهور اشرف غنی در این نشست می‌گوید، برای برقراری صلح در افغانستان نیاز به اجماع منطقوی است. آقای غنی از جامعۀ جهانی خواسته است که به کمک‌های خود برای افغانستانی باثبات ادامه دهد.

کنفرانس ۲۰۲۰ افغانستان فردا سه‌شنبه نیز ادامه دارد. در این کنفرانس نماینده‌گان حدود ۸۰ کشور به گونۀ آنلاین اشتراک دارند و در مورد کمک‌های مالی آینده به افغانستان تصمیم می‌گیرند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: