گروهی از جوانان و مهندسان مسلکی در ولسوالی هسکه‌مینۀ ولایت ننگرهار تلاش‌ها برای مبارزه با خشک‌سالی را از چندی به این‌سو آغاز کرده‌اند و می‌خواهند با ساخت بندهای کوچک آب، مشکلات کم‌بود آب در این ولسوالی را حل کنند.

این جوانان می‌گویند که هزینۀ ساخت این بندها را مردم می‌پردازند و تاکنون از پول‌های جمع‌آوری‌شده، ۱۰ بند آب در ولسوالی هسکه‌مینه ساخته شده که ظرفیت ۳۵ هزار مترمکعب آب را داراست.

پرویز شینواری، یک تن از این مهندسان، به سلام‌وطندار می‌گوید که این بندهای آب با استفاده از مواد محلی ساخته شده است. او می‌افزاید که این بندها برای جلوگیری از سیلاب در منطقه، نیز بسیار مؤثر خواهد بود.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

او می‌گوید: «این بندها سه نوع‌اند. بندهای کوچکی که می‌تواند حدود ۱۰۰۰ مترمکعب آب را ذخیره کند که تعدادشان ۵ عدد است و در ساخت آنان از خاک و سنگ استفاده شده است. بندهای بزرگ‌تر از این‌ها نیز است که آنان نیز خاکی‌اند و ظرفیت ۴ هزار تا ۶ هزار مترمکعب آب را داراست که تعدادشان ۴ عدد است. نوع سوم بندها که در ساخت آن از سنگ و سمنت استفاده شده است، دارای ظرفیت بالاست و اهالی روستا می‌توانند به‌طور مستقیم دروازۀ آن را باز و از آب ذخیرشدۀ آن برای آبیاری استفاده کنند. ظرفیت این نوع بندها ۱۶ هزار مترمکعب است.»

بندهای کوچک که ساخت آن نیز خیلی مشکل نیست، افزون بر جلوگیری از سیلاب‌ها، برای آبیاری زمین‌ها نیز مهم پنداشته می‌شوند. آقای شینواری می‌افزاید که در شماری از کشورها به‌ویژه هند و عربستان سعودی، این‌گونه بندهای کوچک برای آبیاری زمین‌ها نتیجۀ خوبی داده است.

به گفتۀ او، افزون بر ننگرهار، آنان کار ایجاد دو بند در ولایت‌های پکتیا و میدان‌وردک را نیز آغاز کرده‌اند که ظرفیت ذخیرۀ هزاران مترمکعب آب را داراست. او از امارت اسلامی می‌خواهد که در این زمینه با آنان هم‌کاری کند.

در همین حال، باشنده‌گان ولسوالی هسکه‌مینه که از ساخت این بندها اظهار خوش‌حالی می‌کنند، می‌گویند که این بندها برای ذخیرۀ آب و آبیاری خیلی سودمند است. آنان خواستار افزایش چنین بندها اند و از حکومت نیز می‌خواهند که در این زمینه با آنان هم‌کاری کند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

سباوون، باشندۀ ولسوالی هسکه‌مینه، می‌گوید: «از ایجاد این بندها خیلی خوش‌حالیم، اقدام نیک است که برای زمین‌های بایر نیز آب می‌رساند و از خشک‌سالی نیز جلوگیری می‌کند. اکنون در خیلی از مناطق آب وجود ندارد و خشک‌سالی به مردم مشکلات بسیاری را به‌وجود آورده است. خدا توفیق‌شان دهد که بندهای دیگری نیز بسازند.»

خشک‌سالی و نبود آب، اکنون به چالشی بزرگ در جهان تبدیل شده و افغانستان نیز از جمله کشورهایی‌ست که با خشک‌سالی روبه‌روست. با این حال، آگاهان می‌گویند که اگر مردم و حکومت روی ایجاد بندهای آب هم‌کاری کنند، افغانستان به‌زودی توان مدیریت آب‌های خود را پیدا خواهد کرد و مردم از وضعیت اسف‌ناک اقتصادی کنونی رهایی خواهند یافت.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: