مقدمه
رادیو سلاموطندار با پخش برنامهی «امید» به پشتیبانی از جوانان افغانستان پرداخته و فرصتهایی را برای بهبود وضعیت آنان فراهم کرده است. این برنامه، به هدف تقویت روحیهی جوانان، ارائهی فرصتهای تحصیلی، شغلی و حل مشکلات روزمرهی آنها، راهاندازی شده است. برنامهی امید، از طریق نظرسنجیهای میدانی و تحلیلهای آماری، دادههای واقعبینانه از وضعیت جوانان گردآوری کرده و به دنبال راهحلهای عملی و کاربردی برای مشکلات آنها بوده است. افزون بر این، سلاموطندار با راهاندازی خط کمکی ۲۴ساعته به جوانان امکان میدهد که مشکلات خود را به گونهی فردی مطرح و مشاورههای تخصصی دریافت کنند. تا اکنون، خط کمکی سلاموطندار به ۲۷۶ جوان مشاوره ارائه و مشکلات ۱۹ تن را به گونهی کامل حل کرده است.
کارمندان این برنامه، با تلاشهای بیوقفه در مرکز و ولایتها به گونهی زنده از طریق شبکهی رادیویی سلاموطندار به هزاران جوان در سراسر افغانستان پیام امید و فرصتهای جدید را میرسانند. فشردهی نظرسنجیهای سلاموطندار در بارهی وضعیت جوانان، نشان میدهد که در سالهای پسین جوانان با چالشهای گوناگون در زمینههای اقتصادی، شغلی، فرهنگی، آموزشی و اجتماعی، روبهرو بوده اند.
تغییرهای سریع سیاسی، اقتصادی، محدودیتهای روزافزون و بحرانهای اجتماعی، تأثیرهای عمیق بر زندگی جوانان گذاشته است. پژوهشها و گزارشهای مختلف سلاموطندار که با بررسیهای گسترده و گفتوگو با صدها جوان انجام شده، تصویر جامع از وضعیت کنونی جوانان ارائه میکند. این گزارشها، نشان میدهند که نرخ بلند بیکاری، نبود استقلال مالی، مشکلات تحصیلی، آموزشی، چالشهای حقوقی ودسترسینداشتن به فرصتهای برابر در بازار کار، زندگی جوانان را زیر تأثیر قرار داده و سبب نگرانیها و تغییرهایی در نگرش و رویکرد جوانان به مسائل مختلف شده است. با وجود تمام محدودیتها و مشکلات، جوانان افغانستان تلاش میکنند تا با خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی، مسیرهای جدید برای بهبود زندگی شان پیدا کنند.
فشردهی گزارشها
سلاموطندار، در موضوعهای مرتبط به جوانان از اپریل سال جاری میلادی تا پایان اکتوبر، در نُه حوزهی مختلف ۲۹ گزارش آماری تهیه کرده است. در این ۲۹ گزارش، چهار هزار و ۴۳۶ پاسخدهند شرکت کرده که سطح تحصیل، سن و جنسیت آنان بر اساس ولایت بررسی شده است.
بررسیهای سلاموطندار در این ۲۹ گزارش، نشان میدهد که هزار و ۹۶۶ تن که ۴۵.۸ درصد میشود دارای مدرک کارشناسی، ۹۸ تن که شامل ۲.۳ درصد میشود دارای مدرک کارشناسی ارشد، ۱۶ تن که ۰.۴ درصد را نشان میدهد دارای مدرک دکترا، ۱۹۲ تن که ۴.۵ درصد میشود فوق بکلوریا، هزار و ۱۰۰ تن که ۲۵.۷ درصد میشود بکلوریا، ۳۴۵ تن که هشت درصد میشود دانشجو، ۶۷ تن که ۱.۵ درصد را نشان میدهد دانشآموز و ۵۰۴ تن که ۱۱.۸ درصد میشود بیسواد هستند. از میان پاسخدهندگان نظرسنجیهای سلاموطندار، ۱۴۶ تن در بارهی درجهی تحصیل شان چیزی نگفته اند.
پاسخدهندگان نظرسنجیهای سلاموطندار، در ردههای سنی مختلف قرار داشته اند. ۴۱.۳ درصد پاسخدهندگان میان ۲۰-۲۵، ۲۳.۲ درصد میان ۵-۱۵، ۲۰.۲۳ درصد میان ۲۵-۳۰ و ۱۲ درصد میان ۳۰ -۳۵ سال داشتند.
در نظرسنجیها، شمار پاسخدهندگان نظر به جنسیت نیز بررسی شده است. دو هزار و ۱۰ تن که ۴۵.۳ درصد میشود دختر و دو هزار و ۳۸۵ تن که ۵۳.۸ درصد میشود پسر بوده اند؛ اما ۳۹ تن که ۰.۹ درصد میشود به پرسش ما در بارهی جنسیت شان پاسخ نداده اند.
نظرسنجیها در ۳۴ ولایت انجام شده که کابل با ۳۳.۷ درصد در رتبهی نخست، جوزجان با ۵.۹ درصد در رتبهی دوم، بدخشان با ۵.۷ درصد در رتبهی سوم، تخار با ۴.۹ درصد، کاپیسا با ۴.۶ درصد و نورستان با ۰.۱ درصد به ترتیب در رتبههای چهار، پنجم و ششم قرار گرفته اند.
سلام وطندار با راهاندازی خط کمکی ۲۴ساعته به جوانان امکان میدهد که مشکلات شان را به گونهی فردی مطرح و مشاورههای تخصصی دریافت کنند. تا اکنون، این خط کمکی به ۲۷۶ جوان مشاوره ارائه و مشکلات ۱۹ تن را به گونهی دایمی حل کرده است.
نظرسنجیهای سلاموطندار، نشان میدهد که وضعیت اقتصادی و شغلی جوانان به ویژه پس از تحولات پسین سیاسی و وضع محدودیتهای شدید بر بازار کار بیشتر شده است. ۶۰ درصد جوانان واجد شرایط کار، بیکار و با چالشهایی مانند کمبود شایستهسالاری، نبود تناسب میان رشته تحصیلی و کار و مشکلات زیرساختی مانند اینترنت پرهزینه روبهرو بوده اند. در بخشهای اجتماعی و فرهنگی، جوانان دیدگاههایی را در بارهی شرکت در برنامههای داوطلبانهی اجتماعی و سبک زندگی نوین در کنار سنتها ارائه کرده اند. بیشتر جوانان شهرنشین مخالف چندهمسری اند و بر تشکیل خانوادههای کوچک و پایدار تأکید دارند. مشکلات فرهنگی و اجتماعی سبب شده که مشارکت آنها در برنامههای داوطلبانهی اجتماعی و فرهنگی کاهش یابد و آنان تمایل بیشتری به سبکهای زندگی ترکیبی از سنتی و مدرن پیدا کنند.
در حوزه حقوق، یافتهها نشان میدهد که حقوق فردی جوانان به ویژه دختران از سوی خانوادهها نادیده گرفته میشود. در جنبهی تحصیلی، افت چشمگیری در روند آموزش مشاهده شده که بخشی از آن ناشی از چالشهای اقتصادی، پشتیبانینشدن از سوی خانواده و ناپایداری سیاسی است.
در سال جاری خورشیدی، شمار شرکتکنندگان پسر در کانکور به نصف کاهش یافته و بسیاری از جوانان به یادگیری زبانهای خارجی به هدف مهاجرت و بهبود شرایط شغلی تمایل نشان داده اند.
در حوزه بهداشت و ورزش، علاقهمندی افزایش یافته است؛ اما جوانان به دلیل کمبود امکانات و نداشتن توانایی مالی نمیتوانند به گونهی دوامدار ورزش کنند. این گزارشها بر لزوم بهبود زیرساختهای ورزشی و دسترسی بیشتر به امکانات اشاره دارد. در بخش تکنولوژی، جوانان به تکنولوژیهای جدید علاقهمند هستند؛ اما دسترسی محدود به اینترنت و نبود فرصتهای مناسب سبب شده که نتوانند به خوبی از تکنولوژی بهره ببرند. در حوزهی مهاجرت، جوانان به دلیل وضعیت بحرانی اقتصادی و امنیتی، به دنبال فرصتهای بهتر در بیرون هستند. نبود فرصتهای شغلی و تحصیلی مناسب، کاهش حمایت خانوادهها و ناامنی، از مهمترین دلیلها برای ترک افغانستان گفته شده است. در حوزهی سرگرمی، گرایش به سرگرمیهای خانگی و آنلاین به دلیل وضعیت نامناسب اجتماعی افزایش یافته است. علاقه به شبکههای اجتماعی نیز در میان جوانان افزایش یافته و بسیاری از آنها از این پلتفرم برای بیان دیدگاهها و برقراری ارتباط با دوستان شان استفاده میکنند.
تصویری از وضعیت اقتصادی و شغلی جوانان
گفتوگو با ۲۲۱ جوان در شش گزارش، نشان میدهد که وضعیت شغلی و مالی جوانان به ویژه پس از تحولات سیاسی پسین به دلیل وضع محدودیتها و بستهشدن شماری از نهادها، بحرانیتر شده است. از این شمار، ۱۵ تن به کار آنلاین مشغول، ۱۰ تن کارآفرین و ۳۰ تن بیکار اند.
با ۲۰ جوان دیگر دربارهی تأثیر استقلال مالی، با ۱۱۲ جوان در بارهی همخوانی رشتهی تحصیلی با رشتهی کاری شان، گفتوگو شده است. با ۳۴ جوان دیگر به گونهی مقایسهای در بارهی فراگیری حرفه در کنار آموزش نیز گفتوگو شده است. یافتههای یکی از گزارشها، نشان میدهد که در حال حاضر حدود ۶۰ درصد جوانان واجد شرایط کار، بیکار استند و عاملهایی مانند تحولات سیاسی، محدودیتهای کاری، کمبود شایستهسالاری، کمبود زمینهی کار مطابق رشتهی تحصیلی و شیوع کرونا به این بحران افزوده است. زنان، با محدودیتهای شدیدتری روبهرو استند؛ چیزی که بیکاری در میان آنان را افزایش داده است. مشکلات زیرساختی مانند ضعیفبودن و هزینهی بلند اینترنت و نبود حمایتهای کافی دولت نیز فعالیتهای اقتصادی جوانان را در جاهایی که میتوانند کارآفرینی داشته باشند، دشوار کرده است.
این گزارشها، نشان میدهند که بیکاری و نداشتن استقلال مالی، ضمن چالشهای اقتصادی و اجتماعی، سبب کاهش اعتماد به نفس و افزایش استرس در شماری از جوانان شده است. با این همه، شماری از جوانان به خلاقیت، فراگیری حرفه و کارآفرینی رو آورده و فرصتهای شغلی جدید برای شان ایجاد کرده اند. تجارت الکترونیک، فعالیت در بخش صنایع دستی و ایجاد کسبوکار مطابق با نیازهای بازار از جمله این ابتکارها اند. حکومت، با اجرای برنامههای ارتقای ظرفیت و ایجاد زمینههای شغلی تلاش کرده بیکاری را کاهش دهد؛ اما با توجه به نرخ بلند بیکاری، محدودیتهای کاری و چالشهای زیرساختی، این اقدامها ناکافی به نظر میرسد و نیاز به حمایتهای بیشتر و زیرساختهای بهبودیافته دارد.
https://swn.af/trying-to-create-work-i-started-my-business-with-90-dollars/
https://swn.af/salam-watandar-survey-23-3-of-young-people-work-against-their-academic-field/
https://swn.af/a-number-of-educated-young-people-vocational-learning-has-helped-our-economy-grow/
کارکرد فرهنگی و اجتماعی جوانان
در دنیای امروز که تغییرهای سریع اجتماعی و فرهنگی را تجربه میکنیم، جوانان به عنوان نیروی محوری نقش ارزشمندی در شکلدهی آینده دارند و به همین دلیل، سلاموطندار در چهار گزارش (گرامیداشت از روزهای ویژه، سبک زندگی، فعالیت اجتماعی و نحوهی نگرش جوانان به چندهمسری) و گفتوگو با هزار و ۴۴۴ جوان به بررسی نگرش آنان در امور فرهنگی و اجتماعی پرداخته است. در این میان، ۷۰ جوان دربارهی تمایل شان به شرکت در برنامههای داوطلبانهی اجتماعی، ۸۰۰ جوان در بارهی نگرش شان به چندهمسری، ۲۰ جوان در بارهی هیجان شان برای گرامیداشت از روزهای عید و ۵۵۴ جوان در بارهی سبک زندگی دیدگاه خود را شریک کرده اند.
این گزارشها، نشان میدهد که نگرش جوانان به مسائل فرهنگی و اجتماعی با درک وضعیت اقتصادی و حقوق فردی در حال تغییر است و آنان از برابری جنسیتی و آیندهنگری برای موفقیت فردی، متأثر شده اند. یافتهها، نشان میدهد که بیشتر جوانان به ویژه در شهرها به شدت مخالف چندهمسری اند. ۸۷.۹ درصد جوانان شهرنشین و ۶۴ درصد روستانشینها این موضوع را نپذیرفته اند. عاملهای اقتصادی و اجتماعی مانند بیکاری از چالشهای اصلی در پذیرش چندهمسری اند؛ زیرا مردان قادر به تأمین نیازهای چندین همسر نیستند و ناتوانی در رعایت عدالت میان همسران سبب مشکلات عاطفی و روانی شده و به همین دلیل، نسل جوان افغانستان به سمت زندگی مشترک با یک همسر و ایجاد روابط خانوادگی پایدار و برابر گرایش دارند.
گزارشها در بارهی مشارکت اجتماعی جوانان، نشان میدهد که در سه سال پسین، وضعیت فرهنگی و اجتماعی افغانستان با چالشهای زیادی روبهرو شده که بر مشارکت جوانان در برنامههای داوطلبانهی اجتماعی تأثیر گذاشته است. محدودیتهای اجتماعی و فرهنگی، کمبود آگاهی، آزارواذیتهای اجتماعی، بیکاری، مهاجرت و پشتیبانینشدن از سوی خانوادهها از مهمترین دلیلهای کاهش مشارکت جوانان در برنامههای داوطلبانهی اجتماعی بوده است.
یافتههای سلاموطندار از بررسی سبکهای زندگی جوانان، نشان میدهد که بیشتر آنان به دنبال تلفیقی از سبک جدید و قدیم استند. آنان، در شغل، آموزش و فراهمسازی سهولتهای زندگی خواهان سبکهای جدید؛ اما در رعایت امور خانوادگی، گرامیداشت از روزهای خاص به دنبال تلفیق از این دو سبک اند. یافتهها، نشان میدهد که چهگونگی دید جوانان و هیجان آنان برای گرامیداشت از روزهای مناسبتی و فرهنگی متفاوت است و هنوز علاقهمندی زیاد به گرامیداشت از این روزها وجود دارد.
https://swn.af/celebration-of-eid-i-go-to-paghman-and-bagh-bala-with-my-friends/
https://swn.af/young-people-are-not-interested-in-participating-in-voluntary-social-programs/
https://swn.af/eight-out-of-ten-young-people-do-not-accept-polygamy/
جوانان و چالشهای حقوقی
یافتههای سلاموطندار از پخش سه گزارش در حوزهی حقوق جوانان (حق انتخاب، حق ازدواج و حریم خصوصی زوجها)، نشان میدهد که وضعیت حقوقی این قشر به ویژه دختران نگرانکننده است؛ زیرا بسیاری از آنان از حق انتخاب مانند حق ازدواج، تحصیل و کار محروم اند. از میان ۸۸ جوان گفتوگوشونده، بسیاری از آنان به دلیل مشکلات اقتصادی و فرهنگی در دستیابی به حق ازدواج با چالش روبهرو اند. شماری در زندگی مشترک شان از استقلال کافی برخوردار نیستند و گاهی حریم خصوصی و حقوق اساسی زوجها از سوی خانوادهها و دوستان شان نقض میشود؛ چیزی که سبب شده بسیاری از جوانان متأهل از ازدواج پشیمان شوند.
در سوی دیگر، یافتهها در بارهی حق انتخاب، نشان میدهد که دختران جوان بیشتر از این حق محروم اند. این موضوع نشاندهندهی لزوم ترویج فرهنگ احترام به حقوق فردی و ایجاد قوانین حمایتی برای جوانان است.
https://swn.af/girls-in-afghanistan-are-more-deprived-of-the-right-to-choose-than-boys/
https://swn.af/economic-disability-is-the-most-important-obstacle-to-young-peoples-marriage/
جوانان و تکامل شخصیت
سلاموطندار در سه گزارش (انتخاب هدف، داشتن الگو و تأثیرگذاری آن)، تلاش کرده روند رشد تکامل شخصیت جوانان را به تصویر بکشد. بر اساس گزارشهای ارائهشده، روند تکامل شخصیت جوانان زیر تأثیر عاملهای متعددی قرار دارد و شماری از این عاملها میتواند تأثیرهای منفی به شکلگیری هویت فردی و جمعی جوانان وارد کند. عاملهای منفی شامل نداشتن هدف مشخص، محدودیتهای آموزشی، مشکلات اقتصادی و ناامیدی به آینده میشود. به گونهی کلی میتوان گفت که شرایط اجتماعی، اقتصادی و سیاسی حاکم بر افغانستان کمتر توانسته تا فرصتها را برای رشد و شکوفایی شخصیت جوانان ایجاد کند.
با این همه، گزارشها، نشان میدهد که بسیاری از جوانان با وجود مشکلات الگوهایی در زندگی شان انتخاب کرده اند که بیشتر شامل شخصیتهای موفق در زمینههای مختلف میشود. این انتخابها به گونهی مستقیم بر انگیزه و پیشرفت جوانان تأثیر گذاشته است. به گونهی کلی، تکامل شخصیت جوانان به شرایط اجتماعی، اقتصادی و آموزشی آنان بستگی دارد و اگر فرصتهای مناسب برای آموزش، شغل و راهنماییهای درست فراهم شود، میتوان انتظار داشت که جوانان به سمت توسعهی فردی و اجتماعی گام بردارند و الگوهای مثبت و اهداف مشخص برای موفقیت شان انتخاب کنند.
https://swn.af/role-modeling-and-success-nick-wojciech-made-me-motivated-and-try-harder/
فرصتها و چالشهای آموزشی-تحصیلی
سلاموطندار برای بررسی شرایط تحصیلی جوانان در چهار گزارش با ۴۳۷ جوان گفتوگو کرده است. این گفتوگو، نشان میدهد که سطح تحصیل در افغانستان افت قابل توجهی داشته است. در این گزارشها، عاملها افت سطح تحصیلی بررسی شده و یافتهها نشان میدهد که مانعهای تحصیلی در برابر دختران، شرایط ناپایدار سیاسی در سالهای پسین و تأثیرگذاری آن بر میزان امیدواری جوانان، چالشهای اقتصادی، مانعهای فرهنگی و پشتیبانینکردن شماری از خانواده از آموزش فرزندان شان، سبب شده تا سطح تحصیل جوانان با چالشهای متعددی روبهرو شود.
یکی از گزارشهای سلاموطندار در بارهی میزان اشتراککنندگان کانکور سال جاری، نشان میدهد که رقم پسران اشتراککننده در کانکور امسال نسبت به سالهای پیش به نصف کاهش یافته است. گزارش دیگری، نشان میدهد که علاقهمندی جوانان به یادگیری زبانهای خارجی بیشتر شده و آنان هدف شان را از یادگیری زبان، مهاجرت و بهبود شرایط کاری شان برای جذبشدن در دفترهای بیرونی در داخل بیان کرده اند. میزان کتابخوانی در این گزارشها نیز بررسی شده که نشاندهندهی کاهش انگیزهی کتابخوانی در میان جوانان است.
https://swn.af/findings-of-salam-watandar-the-number-of-kankor-candidates-has-been-reduced-by-half/
https://swn.af/youth-and-struggle-of-afghan-turks-i-want-to-go-to-germany-thats-why-i-study-german/
ورزش و صحت
یافتههای سلاموطندار در حوزه صحت و ورزش با پخش چهار گزارش و گفتوگو با ۸۱۶ جوان، نشان میدهد که جوانان علاقهمند ورزش اند؛ اما برای ورزشکردن با کمبود زمان، مانعهای مالی و حمایتنشدن از سوی خانوادها روبهرو اند. با این که نظرسنجی از ۷۵۱ جوان نشاندهندهی ورزشکردن ۶۵ درصد آنان است؛ اما ۳۵ درصد به دلیلهای اقتصادی، اجتماعی و کمبود امکانات از ورزش دور اند. تفاوتهای جنیستی نیز آشکار است. بیشتر پسران به ورزش پرداخته در حالی که دختران به زیبایی و تناسب اندام اهمیت میدهند.
نظرسنجی سلاموطندار، نشان میدهد که با وجود چالشها رقابتهای ورزشی در میان جوانان افزایش یافته و حکومت نیز برای پشتیبانی از شماری رشتههای ورزشی برنامههای تقویتی داشته است. به گونهی کلی این گزارش بر لزوم تغییر سبک زندگی، افزایش آگاهی و بهبود شرایط اجتماعی و ورزش برای مقابله با مشکلات صحی و ورزشی جوانان تأکید دارد. یافتهها از بررسی وضعیت صحی جوانان نیز، نشان میدهد که بیماریهای مرتبط به افزایش سن در جوانان به دلیل ورزشنکردن، تغذیهی ناسالم، فشارهای روانی و اضافهوزن، افزایش یافته است.
https://swn.af/investigating-the-role-of-sports-in-the-lives-of-young-people/
https://swn.af/a-number-of-athletes-say-that-afghanistans-sports-have-grown/
https://swn.af/a-number-of-athletes-say-that-afghanistans-sports-have-grown/
جوانان و تکنولوژی
سلاموطندار در سه گزراش (دسترسی جوانان به تکنولوژی، تأثیر استفاده از شبکههای اجتماعی بر روابط زوجها و نقش استفاده از مبایلهای هوشمند در میان جوانان)، دریافته که تکنولوژی میتواند فرصتی را برای پیشرفت و بلندبردن سطح آگاهی جوانان فراهم کند. از سوی دیگر، دسترسی محدود به اینترنت و استفادهی نادرست از آن، میتواند مشکلات جدی در زندگی اجتماعی جوانان ایجاد کند.
https://swn.af/young-people-and-smart-phones-from-communicating-to-following-educational-programs/
جوانان و سرگرمی
سلاموطندار برای بررسی چهگونگی سرگرمی و دسترسی جوانان به تفریح دلخواه و سالم گفتوگویی را با ۳۳ جوان در ۱۱ ولایت انجام داده. این گفتوگو، نشان میدهد که ۲۵ تن به تفریح سالم و دلخواه شان دسترسی ندارند.کمبود مکانهای تفریحی، ناداری، بیکاری و وضع محدودیتها، دسترسی جوانان به تفریح سالم را کاهش داده است. گفتوگوشنوندگان زن، گفته اند که مکانهای تفریحی به روی آنان بسته است در حالی که آنها نیز به ورزش علاقهمندی دارند. جامعهشناسان و روانشناسان، تأکید کرده اند که تفریحکردن به سلامت روان مفید است. فعالان حقوق زن، خواستار بازگشایی مکانهای تفریحی برای زنان شدند. مسئولان حکومت سرپرست از جمله شهرداری کابل و کمیتهی المپیک، گفته که ۱۴۱ پارک در کابل فعال و طرحهایی برای بهبود شرایط تفریحی روی دست است.
جوانان و مهاجرت
گزارش سلاموطندار از بررسی ۳۱۲ خانواده در کابل، نشان میدهد که ۷۷ درصد آنها تجربهی مهاجرت یکی از اعضای خانوادهی شان را داشته اند. این مهاجرتها، بیشتر در سه سال پسین و به دلیل مشکلات اقتصادی، ناامیدی از آینده و نبود امنیت انجام شده است. ۸۳ درصد گفتوگوشوندگان، تمایل شان را به ترک افغانستان برای دستیابی به زندگی بهتر نشان داده اند. جامعهشناسان، هشدار داده اند که مهاجرات نیروی کاری افغانستان آسیبهای جدی به اقتصاد و توسعهی افغانستان وارد خواهد کرد. پس برای کاهش انگیزهی مهاجرت در جوانان باید روی برنامههای کاری، مصونیت غذایی، برنامههای آموزشی و انگیزشی کار شود.
https://swn.af/121investigating-the-amount-of-youth-migration-between-families-and-its-consequences/
همآهنگی با نهادها
سلاموطندار برای انجام مسئولیتهای اجتماعیاش در برابر جوانان و افغانستان، با نهادهای مختلفی که در بخشهای گوناگون فعالیت میکنند همآهنگ است تا با استفاده از فرصتهایی که این نهادها در اختیار جوانان قرار میدهند، به نیازهای جوانان رسیدگی کند. برای رسیدن به این مهم، با پنج نهاد که در بخشهای حقوقی، روانی، تحصیلی و کاری فعالیت دارند به تفاهم رسیده است. این تفاهم بسترهای کاری، تحصیلی و آموزشی را برای جوانان فراهم کرده و جوانانی زیادی نیز به این نهادها معرفی شده اند.
خط کمکی سلاموطندار
خط کمکی سلاموطندار، از ۲۶ اپریل تا ۵ نومبر سال روان میلادی ۲۷۶ تماس و پیام از جوانان دریافت کرده است. ۲۶۳ تن در حوزههای کاری، حقوقی، صحت، روان، تحصیل، ساخت سیوی، مشاوره خواسته اند. ۱۳ تن بازخورد داشته یا اطلاعات بیشتر در بارهی برنامهی امید خواسته اند. تماسها از ۱۹ ولایت و بیشترین تماس از حوزهی مرکزی بوده است. میزان دریافت تماس از ۴۰ تا ۵۸ تماس بوده است. ۲۳۲ پسر و ۴۴ دختر تماس گرفته اند. جوانان از خدمات مشاورهای در زمینههای کاری، تحصیلی، حقوقی، روانی و بهداشتی بهرهمند شده و پس از دریافت مشاوره، ۱۹ تن از حل مشکلات شان قدردانی کرده اند. برنامههای مختلف مانند برنامهی «امید»، «جان جور»، «حق من»، «پرواز» و همآهنگی با نهادهای مختلف بیرون از ساختار سلاموطندار به رفع چالشهای جوانان کمک کرده است.
پیشنهادها
پیشنهادهای زیر به هدف بهبود شرایط زندگی جوانان در حوزههای حقوقی، اجتماعی، آموزشی و تکنولوژی ارائه میشود تا آنان بتوانند با اعتماد به نفس بیشتر به آیندهی روشنتر امیدوار و نقش سازندهای در جامعه داشته باشند.
حوزهی حقوقی: برنامههای آگاهیدهی و قوانین حمایتی در حوزهی حقوقی برای جوانان طرح شود. بسیاری از جوانان به دلیل ناآگاهی از حقوق خود در معرض نقض حقوق اساسی شان قرار دارند. این آموزشها میتواند آنان را نسبت به حقوق فردی و اجتماعی شان آگاه و از سوءاستفادهها و مشکلات حقوقی پیشگیری کند.
حوزهی اجتماعی: از خانوادهها و نهادهای حکومتی خواسته میشود تا شرایط مناسبی برای حضور فعال جوانان در اجتماع فراهم کنند. یافتهها، نشان میدهد که محدودیتهای ایجادشده توسط خانواده یا حکومت سبب شده که جوانان تمایل کمتری به شرکت در فعالیتهای اجتماعی داشته باشند. با فراهمسازی زمینه برای فعالیتهای اجتماعی و حمایت بیشتر میتوان انگیزهی آنان را برای حضور در جامعه و رشد فردی افزایش داد.
حوزهی آموزشی: برنامههای انگیزشی و حمایتی برای جوانان طرح شود. این برنامهها میتوانند امید به آیندهی تحصیلی را تقویت کند و سبب بهبود کیفیت آموزش در افغانستان شود. با ایجاد محیط مشوق و پویا، جوانان به تحصیل و پیشرفت علمی ترغیب خواهند شد.
حوزهی تکنولوژی: دسترسی جوانان به فنآوریهای نوین آسان شود و کیفیت اینترنت بهبود یابد. با کنترل هزینههای اینترنت و تدوین قوانین مناسب به ویژه در تعیین محدودیتهای سنی برای استفاده از شبکههای اجتماعی میتوان از سوءاستفادههای اینترنتی پیشگیری کرد تا جوانان استفادهی بیشتری از تکنولوژی داشته باشند.