بانک مرکزی افغانستان، با پخش اعلامیهای گفته که جواز فعالیت صرافیهای انفرادی را لغو کرده است. این بانک تأکید کرده که هدف از لغو جواز صرافیهای انفرادی، صدور جواز فعالیت شرکتهای صرافی و خدمات پولی، شفافسازی، تنظیم و نظارت بهتر بر مؤسسههای مالی غیربانکی به ویژه صرافیها و خدمات پولی است. در اعلامیه نوشته شده که این بانک، مقررات مربوط به فعالیت صرافیها و خدمات پولی را تغییر داده و شرطهای تازهای را برای این خدمات، وضع کرده است. در اعلامیهی بانک مرکزی افغانستان آمده است که در یک سال پسین، ۸۷۶ شرکت صرافی و خدمات پولی، جواز فعالیت گرفته اند.
با این حال، مسئولان اتحادیهی صرافان سرای شهزاده، این اقدام بانک مرکزی افغانستان را نوعی محدودیت در برابر فعالیت صرافان و خدمات پولی، میدانند و میگویند که بسیاری از صرافان، توان گرفتن جواز تازه را ندارند. عبدالرحمان زیرک، سخنگوی این اتحادیه، به سلاموطندار میگوید: «نزدیک به یک سال میشود که روند توزیع جواز تازه از سوی بانک مرکزی آغاز شده است. در جواز تازه، بسیاری از موردهایی که در جوازهای پیشین مبهم بود، روشن شده است و شماری از صرافان نیز این جوازهای تازه را گرفته اند؛ اما بسیاری از صرافان تا کنون نتوانسته اند این جواز را بگیرند؛ چون توان گرفتن جواز تازه را ندارند و به همین خاطر، از این اقدام ناراضی اند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، شماری از صرافانی که از سوی بانک مرکزی افغانستان جواز شرکتی دریافت کرده اند، میگویند که گرفتن این جواز، به هزینهی هنگفت نیاز دارد و بسیاری از صرافان در کابل و ولایتها توان دریافت آن را ندارند. نجیبالله، صراف در سرای شهزادهی کابل، میگوید: «اگر در سرای شهزاده یک تعداد صرافان این جواز را گرفته اند، به خاطر ضروریتهای شان بوده است؛ اما در ولایتها صرافان این توانایی را ندارند که برای گرفتن جواز، پول گزاف بپردازند. همچنان، در هنگام ایجاد شرکت، مجبوریم شش یا هفت کارمند استخدام کنیم که در وضعیت اقتصادی موجود، بسیاری از صرافان نمیتوانند این کار را انجام بدهند.»
در همین حال، کارشناسان مسائل اقتصادی، تأکید میکنند که این اقدام بانک مرکزی برای کنترل سیاست پولی افغانستان، انجام شده است. سیر قریشی، کارشناس مسائل اقتصادی، میگوید: «بانک مرکزی افغانستان میخواهد در قسمت سیاست پولی تمرکز کند و بر دادوستد اسعار خارجی نظارت داشته باشد. صرافیهایی که در پایتخت و دیگر ولایتها بدون مجوز فعالیت دارند، منبع پولی شان نظارت شود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
عبدالوافی نایبزی، دیگر کارشناس مسائل اقتصادی، نیز میگوید: «در شرایط کنونی، به هر میزانی که بر صرافان محدودیت باشد، به نفع پول افغانی است. نظارت بر صرافان و مدیریت سیاست پولی، باید جدی گرفته شود تا از قاچاق پول و انفلاسیون پول/تورم پول در بازار جلوگیری شود.»
گفتنی است که صرافیهای انفرادی برای دریافت جواز تازه از بانک مرکزی، باید ۳۰ میلیون افغانی در حساب بانکی شان داشته باشند و سه میلیون افغانی برای ضمانت بپردازند.