شماری از آگاهان مسائل سیاسی میگویند که در گردهمایی بزرگ علمای افغانستان که از سوی امارت اسلامی برگزار شده بود، روی مسائل مهم و سرنوشتساز بحث و گفتوگو نشد.
امانالله هوتکی، آگاه مسائل سیاسی، میگوید که عالمان دین باید در روشنایی شریعت اسلامی دربارۀ قانون اساسی، بازگشایی مکتبهای دورههای متوسطه و لیسۀ دختران و چهگونهگی نظام و اقتصاد، نظر ارائه میکردند و خواهان تطبیق آن از سوی حکومت سرپرست امارت اسلامی میشدند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
او میافزاید: «همین چیزها بودند که باقی ماندند. مشکلات زیاد است و باید گفتوگوهای دیگر هم میشد؛ ولی این مسائل عمده بود و بسیاری از مردم انتظار داشتند علما دیدگاههای خود را در این باره ارائه کنند. به نظرم، این موارد وارد بحث نشد.»
نورشاه نورانی، دیگر آگاه مسائل سیاسی، میگوید که انتظارات مردم از گردهمایی علما برآورده نشد. او میافزاید همه امیدوار بودند که علما پیش از هر چیز روی بازگشایی مکتبهای دختران موضع واحد بگیرند؛ اما چنین نشد.
او پیشنهاد میکند که باید در آینده یک جرگۀ بزرگ که در آن نمایندهگان تمامی اقوام، احزاب، نهادهای مدنی و زنان حضور داشته باشند، برگزار شود تا در کنار سرنوشت افغانستان، روی مسائل حاد و مهم بحث صورت گیرد و برای مشکلات جاری راه حل پیدا شود.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
نورشاه نورانی میافزاید: «احتمال دارد این نشست را بهمنظور بیعت با امیرالمومنین برگزار کرده بودند؛ زیرا اکثر مادههای قطعنامه در حمایت از حکومت امارت اسلامی و حمایت همهجانبه از امیرالمومنین اعلام شده است.»
در گردهمایی سه روزۀ علمای افغانستان در کابل ۴۵۹۵ تن شرکت کرده بودند و این گردهمایی روز گذشته با صدور قطعنامۀ ۱۱ مادهیی پایان یافت. گفتنیست که کاربران شبکههای اجتماعی در واکنش به این گردهمایی گفتهاند که این گردهمایی بر موضع جامعۀ جهانی تأثیری نخواهد داشت.