همزمان با تحولات پسین سیاسی در افغانستان و افزایش بهای ارزهای خارجی در کشور، بهای تمامی اجناس بهویژه مواد خوراکی و سوخت در بازارهای کشور افزایش بیپیشینه یافته است.
در این میان، باشندهگان غزنی از افزایش بهای مواد خوراکی و سوخت در این ولایت سخت متأثر شدهاند. شماری از باشندهگان غزنی به سلاموطندار میگویند که با توجه به نرخ بیکاری در افغانستان، افزایش بهای مواد اولیه یک فاجعه است. به گفتۀ آنان، مسئولان امارت اسلامی باید جلو گرانفروشان را بگیرند و برای کنترل قیمتها فوری دست به کار شوند.
عیدمحمد، باشندۀ غزنی، جوانیست که پیش از این روزانه میان ۳۰۰ تا ۴۰۰ افغانی درآمد داشت؛ اما در ماههای پسین بالاترین درآمد یک روزهاش تا ۶۰ افغانیست. او میگوید که با توجه به نرخ بیکاری در بازارها، توان خرید مواد مورد نیاز خانوادهاش را ندارد.
عیدمحمد میگوید: «خوراکهباب قیمت شده، فروش دکانداران هم کم شده است. سابق از ۳۰۰ تا ۴۰۰ افغانی درآمد داشتم، حالا از ۵۰ تا ۶۰ افغانی درآمد دارم و قیمتی هم دو برابر شده است. ما توان خرید مواد خوراکه را نداریم.»
عبدالقدیر، دیگر باشندۀ غزنی، میگوید: «قیمت یک بُشکه روغن ۱۰ لیتره به ۲۰۰۰ افغانی رسیده، یک بوجی/بوری آرد به ۳۴۰۰ افغانی رسیده است. کسی نیست که نرخها را کنترل کند و جلو بلندرفتن نرخ دالر و مواد اولیه را بگیرد.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
غلامسخی، یکی از دکانداران در بازار شهر غزنی دلیل افزایش نرخها در این بازار را، افزایش بهای دالر میداند. او میگوید: «دلیل بلندرفتن قیمتها، دالر آمریکایی است. همه معاملات تاجران با دالر صورت میگیرد و قیمتهای مواد وارداتی با دالر معامله میشود.»
از آنجایی که دلیل عمدۀ افزایش نرخها، افزایش بهای دالر در بازارهای کشور گفته شده است، محمدیاسین تقیزاده، دبیر اتحادیۀ صرافان ولایت غزنی در این باره میگوید که بهای دالر در برابر افغانی در چهار روز پسین کاهش یافته است و بهزودی بهای مواد خوراکی و دیگر اجناس نیز کاهش خواهد یافت.
در همین حال، عنایتالله عرفان، مدیر عمومی خدمات اجتماعی و فرهنگی شهرداری غزنی میگوید، با آنکه افزایش نرخها یک معضل کشوریست که در تمامی افغانستان رونما شده است، اما به گفتۀ او، تیم نظارت و تفتیش شهرداری غزنی متعهد به جلوگیری از هرگونه گرانفروشیهای خودسر در این ولایت است و با متخلفان برخورد جدی میشود.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
افغانستان یک کشور بیشتر وارداتیست که بسیاری از مواد خوراکی، سوخت و اقلام تجارتیاش را از بازارهای دیگر کشورها بهویژه کشورهای همسایه وارد میکند.
از سوی دیگر، استفاده از ارزهای خارجی بهویژه دالر در دادوستدهای بازرگانان کشور و نداشتن ثبات پول افغانی، از عاملهاییاند که همواره بهای مواد، بهویژه مواد وارداتی را متأثر میکند. بیشتر کارشناسان اقتصادی به این باور اند که نداشتن ثبات پول ملی در یک جامعه، همواره سبب نوسانات در نرخها و مواد در یک جامعه میشود و حکومت باید تدابیری برای حفظ ثبات پول ملی داشته باشد.