امروز (سهشنبه، ۲۰ جون/۳۰ جوزا) برابر با روز جهانی پناهجویان است. خلیلالرحمان حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، امروز در برنامهای به مناسبت بزرگداشت از روز جهانی پناهجویان، میگوید که پس از بازگشت امارت اسلامی، دو میلیون مهاجر افغان به کشور و دو میلیون بیجاشدهی داخلی هم به خانههای شان، بازگشته اند.
سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، میافزاید که افغانستان بیشترین مهاجر را در جهان دارد. او میگوید: «کشورهای همسایه باید با مهاجران افغان اصول و قوانین بینالمللی را رعایت کنند و نیز سازمان ملل متحد باید سهولتها را برای مهاجران بیشتر فراهم کند و همچنان کشورها نباید کمکهای شان را در بخش مهاجرت سیاسی کنند.»
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
بر اساس آمار کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، از ۲۰۲۱ میلادی به این سو ۱.۶ میلیون تن به کشورهای همسایهی افغانستان مهاجر شده اند. به گفتهی این نهاد، بیش از ۴۵ هزار افغان در شش ماه نخست ۲۰۲۲ به کشورهای اروپایی درخواست پناهندگی داده اند.
اتحادیهی اروپا، همچنان گفته است که در فبروری سال جاری، افغانها از گروههای عمدهی پناهجویان در این اتحادیه بودند. این اتحادیه در گزارشی افزوده است که در اواخر ماه می از مجموع بیش از ۷۶ هزار پناهجو که در اتحادیهی اروپا درخواست پناهندگی داده، تنها بیش از ۹۳۰۰ تن آنها شهروندان افغانستان بوده اند.
در همین حال، سازمان عفو بینالملل، به مناسبت روز جهانی پناهجویان، از حکومت پاکستان خواسته است که از بازداشت خودسرانه و آزارواذیت افغانها عاجل دست بکشد.
دینوشیکا دیسانایاک، معاون بخش جنوب آسیای سازمان عفو بینالملل، گفته که بیتوجهی جامعهی جهانی به وضعیت پناهجویان افغان، عمیقاً نگرانکننده است.
ظاهر بهاند، پناهجوی افغان در پاکستان، میگوید که در حکومت پیشین وظیفه داشت و پس از بازگشت امارت اسلامی، بازداشت شد و پس از رهایی با مشکلات روبهرو شده و ناچار شده است که افغانستان را ترک کند.
او میافزاید: «در حکومت پیشین وظیفه داشتم و پس از بازگشت امارت اسلامی، برای چند وقت بازداشت شدم و پس از رهایی با مشکلات مواجه و ناگزیر شدم که افغانستان را ترک کنم و به صورت غیرقانونی به پاکستان آمدم. این جا نیز مهاجران غیرقانونی را بازداشت میکنند.»
موسا تلاش، یکی از پناهجویان افغان در ایران، میگوید که پس از بازگشت امارت اسلامی، همهی شهروندان افغانستان که به ایران بازگشته، دروازههای سفارتخانهها به روی شان بسته است. او میافزاید: «در مورد پناهجویانی که میخواهند از طریق ایران به اروپا بروند، وقت ملاقات و اقامهی داشتن ایران برای مهاجرین از شرایطی که ممکن مهاجرین بعضی وقت به نسبت نداشتن آن، با مشکلات روبهرو شود و نیز سفارتخانههای خارجی با مشکلات مهاجرین رسیدگی نمیکند.»
همین گونه، عزیر مسکینیار، یکی دیگر از پناهجویان افغان در ترکیه، میگوید که ناچار شده است به طور غیرقانونی از مسیر ایران به ترکیه بیاید. او، میافزاید که در مسیر راه با خشونتهای سربازان ترکی روبهرو شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عزیر، همچنان میگوید: «پناهجویان افغان که به ترکیه میآیند، مسیرهای دشواری را طی میکنند و من با خشونت سربازان ترکی برخورده و ناچار شدهام که تحمل کنم. حالا که به ترکیه آمدهام، از ترس این که در گیر سربازان ترکی نیفتم، به گونهی پنهانی گشتوگذار میکنم.»
گفتنی است که مقامهای وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان از سازمان ملل متحد میخواهند که زمینهی بازگشت مهاجران افغان به کشور را فراهم و نیز سهولتهای بیشتر را برای شهروندان افغانستان در بیرون از کشور فراهم کند.