دهم اکتبر «روز جهانی سلامت روان» است. همزمان با این روز، نمایندهی سازمان جهانی بهداشت در افغانستان، میگوید که ۸۵ درصد شهروندان این کشور به دلیل جنگهای طولانی، گواه یا قربانی رویدادهای آسیبزا بوده که در نتیجهی آن نیمی از جمعیت افغانستان هماکنون به اختلالهای روانی دچار اند.
علیرضا نوروزی، نمایندهی سازمان جهانی بهداشت در افغانستان، امروز در نشستی به مناسبت روز جهانی سلامت روان در وزارت صحت عامه در کابل، میگوید که هماکنون تنها ۱۲ درصد بیماران روانی، به دنبال دریافت خدمات درمانی اند.
او میافزاید: «حدود ۸۵ درصد افغانها یا یک رویداد آسیبزا را تجربه کرده یا شاهد بوده اند. نیمی از جمعیت افغانستان از ناراحتی روانی رنج میبرند. از پنج تن یک تن به دلیل مشکلات روانی در نقش خود دچار اختلال میشوند. حدود نیمی از جمعیت افغانستان پریشانی و استرس روانی دارند. ۳۹ درصد کودکان مشکلات عاطفی دارند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
نمایندهی سازمان جهانی بهداشت در افغانستان، تأکید میکند که این نهاد به منظور ارتقای ظرفیت پزشکان بخش رواندرمانی برای تشخیص مدیریت و درمان بیماران، با وزارت صحت عامهی افغانستان همکاری میکند.
در همین حال، شماری از پزشکان رواندرمانگر، از افزایش روزبهروز بیماران روانی و کمبود پزشکان مشاور در کشور هشدار میدهند.
واصلشاه ابراهیمی و لیزا حقجو عزیزی، دو تن از رواندرمانگران که در این نشست حضور داشتند، به سلاموطندار میگویند که هماکنون شمار بیماران شان نسبت به گذشته چندین برابر افزایش یافته است؛ اما امکانات و پزشکان مشورهدهنده برای تمامی بیماران بسنده نیست.
واصلشاه ابراهیمی، میافزاید: «بالاترین ارقام خانمها و دخترخانمها اند. مراجعین زیاد شده میرود، ۹۰ درصد مردم با مشکلات روانی دستوپنجه نرم میکنند. گفتاردرمانی کلینیکهایش کم است، دولت توجه نکرده است، باید یک دو مشاور باشد.»
لیزا حقجو عزیزی، نیز میافزاید: «مشاور هستم، مراجعین خیلی زیاد شده، روزانه بیشتر از ۱۰۰ مراجعهکننده داریم. کارمند کم است، به همگی رسیدگی کرده نمیتوانم، تنها با ۴۰ تن گپ زده میتوانم. این روزبهروز در حال زیادشدن است؛ در حالی که در سالهای قبل ۱۵ تا ۲۰ تن در روز مراجعه میکردند.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
از سویی هم، نثاراحمد شمس، مدیر عمومی دیپارتمنت صحت روانی وزارت صحت عامه، میگوید که این وزارت در ۲۰۲۲ میلادی به بیش از دوونیم میلیون تن از افرادی که اختلال روانی داشتند، خدمات اولیهی رواندرمانی را ارائه کرده است.
او میافزاید: «مشکلات روانی بیشتر در خانمها دیده شده است. اگر اقدامات را انجام ندهیم، آمار بیشتر شده روان است. در هر دو تن یک تن به بیماری روانی مبتلا است.»
با این همه، حبیبالله آخوندزاده حامد، معین عرضهی خدمات صحی وزارت صحت عامه، میگوید که این وزارت برای درمان بیماران دچار به اختلالهای روانی، بودجهی خاص و کافی ندارد و سازمانهای کمکرسان جهانی نیز در این بخش توجهی نکرده اند.