بر اساس گزارش سالانه‌ی احساس خوش‌بختی که از سوی شبکه‌ی پایدار به پشتیبانی سازمان ملل متحد، پخش شده، فنلند برای ششمین سال پی‌هم از جمله کشورهای سعادت‌مند شناخته شده و افغانستان در رده‌ی آخر این فهرست از جمله غمگین‌ترین کشورها شناخته شده است. این گزارش که به مناسبت روز جهانی خوش‌بختی پخش شده، میزان شادمانی و رضایت کشورها را بر اساس شاخص‌های حمایت اجتماعی، درآمد سالانه، آزادی، سلامت و نبود فساد اداری، سنجیده است.

با این حال، مسئولان امارت اسلامی اما این گزارش را بی‌اساس می‌دانند و آن را رد می‌کنند. بلال کریمی، از معاونان سخن‌گوی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید: «شهروندان افغانستان اکنون در زمانی قرار دارند که همه خوش اند و در فضای خوش و آرام زندگی می‌کنند. نه صدای شلیک و نه صدای انفجار است، آرام نفس می‌کشند و یک فضای کاملاً عادی و خوب است. امیدوارم [این وضعیت] هنوز هم تقویت شود و مشکلات اقتصادی‌ای که وجود دارد، از طریق نیروی جوان رفع شود. غمگین‌ترین زمان، هنگامی بود که در این جا بمب انفجار می‌کرد و کشور در آتش بود.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

در همین حال، شماری از باشندگان کابل، می‌گویند که ناداری، ناامنی روانی و وضع محدودیت‌ها، دلیل‌های اصلی ایجاد نگرانی در میان آنان است. فرخنده، باشنده‌ی دارالامان شهر کابل، می‌گوید که فکرکردن به بازداشتن زنان از آموزش و کار، برایش غم‌انگیز و ناامیدکننده است. او می‌افزاید: «وضع محدودیت‌ها بر زنان و بازماندن دختران از آرزوهای‌ شان، سبب ایجاد افسردگی در دختران شده است. امیدوارم امسال به ما اجازه‌ی تحصیل و کار داده شود؛ چون افغانستان یک کشور فقیر است و زنان و مردان باید با هم‌دیگر کار کنند تا جامعه به سوی پیش‌رفت در حرکت باشد.»

محب، راننده در شهرنو کابل، نیز با گلایه از وضعیت بد و پریشانی مردم، می‌گوید: «مردم بسیار بی‌چاره اند. من روزانه در جامعه حالت‌هایی را می‌بینم که ناراحتم می‌کند. این که می‌بینم دیگران فقیرتر از من اند، برای شان می‌گویم خیر است ۱۰ افغانی کرایه‌ی خود را نده؛ چون می‌بینم وضعیت زندگی‌اش بد است و مشکل دارد.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

همین گونه، نسیم، دیگر باشنده‌ی کابل که با کراچی دستی‌اش هر روز برای یافتن لقمه‌نانی به منطقه‌ی «دهن‌ باغ» در شهر کابل می‌آید و پله‌فروشی می‌کند، می‌گوید: «ما با بسیار مشکل روبه‌رو هستیم. همه نگرانیم و باید ارزانی شود. می‌بینند که مردم در چه روزگاری گرفتار اند و کار نیست. مردم در زیر خیمه‌ها زندگی می‌کنند و هیچ چیزی ندارند. به همین خاطر نگران اند.»

با این همه، این نهمین گزارش احساس خوش‌بختی در جهان است که توسط گروهی از کارشناسان مستقل، تهیه و پخش شده است. هم‌چنان در این گزارش، لبنان، کانگو، زیمباوه و سرالیون، نیز پس از افغانستان، در فهرست قرار گرفته اند. گفتنی است که گزارش سالانه‌ی احساس خوش‌بختی، سال گذشته نیز افغانستان را غمگین‌ترین کشور در جهان معرفی کرده بود.

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: