برنامهی جهانی غذای سازمان ملل متحد، به تازگی با پخش بیانیهای گفته که خشکسالی در افغانستان به میلیونها کشاورز که هیچ منبع درآمد دیگری ندارند، فاجعهبار بوده و کشاورزان را به شدت زیانمند کرده است. در بخشی از بیانیه، شکایت کشاورزی از بادغیس نیز درج شده که از پیامدهای منفی خشکسالی شاکی است.
این کشاورز، گفته است: «در همین منطقه خشکسالی است. کشت و کار کردیم، هیچی به دست ما نیامد، این طور خشکسالی و بدبختی است. کشت و کار ما نشد، مجبوریم خانههای خود را ترک کنیم، برویم ایران برای مزدوری و غریبی. ما دیگر عایدی نداریم.»
در همین حال، شماری از کشاورزان در دیگر ولایتها نیز میگویند که به دلیل خشکسالی، محصولات شان کاهش یافته است. نصرالله، باشندهی غور و بوستان، باشندهی غزنی، میگویند با این که برای افزایش محصولات شان پول بسیاری را هزینه کرده بودند؛ اما حاصلات بهدستآمده اندک بوده است.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
نصرالله میگوید: «امسال کشت و زراعت کرده بودیم، حاصلش نسبتاً کمتر بود. مصارف زیاد است، مصرف تراکتور و دهقان و اینها زیاد است، کمبارانی و کمآبی است. دو خروار گندم به دست آوردم؛ مقداری از گندم را دهقان برد و مقداری را هم خودم گرفتم. امیدواریم دولت به ما توجه کند.»
بوستان، نیز میگوید: «سابق آب جوی بود، آب فراوان بود، حاصلات زیاد بود، کمآبی شده، آب برمه میخریم و استفاده میکنیم. قبلاً ۲۰۰ تا ۲۵۰ سیر از زمینهای ما حاصلات داشتیم، امسال تقریباً ۱۰۰ تا ۱۵۰ سیر حاصلات ما بود.»
عزتالله، باشندهی ولسوالی نوزاد هلمند، نیز میگوید که خشکسالی در این منطقه نه تنها روی حاصلات انار تأثیر منفی گذاشته؛ بل سبب کوچیدن صدها خانواده از این منطقه شده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «آب کم است، ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ خانواده این منطقه را به علت کمآبی ترک کرده اند، از این بیشتر هم شاید این منطقه را ترک کنند. چاههایی که قبلاً سه اینچ آب میکشید، حالا یا نیم اینچ آب میکشد یا هم هیچ آب نمیکشد. امسال انار هم خشک شده، قبلاً خوب انار بود.»
با تلاشهای بسیار، موفق به دریافت پاسخ مسئولان وزارت زراعت، آبیاری و مالداری در این باره نشدیم. گفتنی است که سازمان ملل متحد پیش از این نیز، بارها از تأثیرات منفی تغییرات آبوهوایی بر افغانستان ابراز نگرانی کرده و افغانستان را در فهرست ۱۰ کشوری قرار داده است که بیشترین تأثیرات منفی آبوهوایی را متحمل میشود.