زنی در شهر مزارشریف، مرکز بلخ، به کمک شوهرش یک کارگاه تولید گند افغانی ایجاد و به دیگر زنان زمینهی یادگیری این حرفه را فراهم کرده است.
نازنین، مسئول کارگاه گنددوزی «لکی»، میگوید که برای رشد اقتصاد خانوادهاش و فراهمکردن زمینهی کار به دیگر زنان این کارگاه را ایجاد کرده است. «خودم و شوهرم بیکار بودیم، اقتصاد ما هم خوب نبود و به همین دلیل، این کارگاه گنددوزی را ایجاد کردم.»
مسئول کارگاه گنددوزی لکی، میافزاید که سفارش مشتریانش را به گونهی آنلاین و حضوری دریافت میکند. «اقتصاد مردم زیاد ضعیف است و بیشتر تقاضا در بخش کرایهگرفتن گند میباشد؛ اگر یک پیراهن را زیاد به کرایه بدهیم، پیراهن خراب میشود و ما زیان میکنیم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
روزانه دهها دست گند افغانی شامل گندهای کوچی، کلاسیک و دیگر گونههای گند افغانی توسط زنان در کارگاه گنددوزی لکی تولید و به بازارهای بلخ فرستاده میشود.
مسئول این کارگاه گنددوزی، میافزاید که بخشی از کارهای گند افغانی را زنان در خانههای شان انجام میدهند و از این راه درآمد دارند.
مجتبا حسین، شوهر نازنین که در فروش گندهای افغانی به همسرش کمک میکند، میگوید که دکان ویژهای را برای فروش گندهای افغانی اختصاص داده است. او میافزاید: «گندهای افغانی را از گارگاه لکی به این جا میآورم تا به مشتریان خود بفروشیم؛ کار ما خوب است و یک منبع درآمد برای ما ایجاد شده است.»
نازنین و همسرش، میگویند که تلاش دارند در آینده کار شان را گسترش دهند و زنان زیادی را به کار در بخش تولید گند افغانی استخدام کنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
آرزو، باشندهی بلخ که بخشی از کارهای گند افغانی را در خانه انجام میدهد، میگوید که با درآمدی از راه دوخت گند افغانی به دست میآورد نیازهای خانوادهاش را تأمین میکند. «روزانه دو-سه بسته شمله را با خواهرم میدوزم؛ در همین کار مصروف استم و با پول آن نیازهای خود را برآورده میکنم.»
عاقله، دیگر باشندهی بلخ که برای خرید گند افغانی به گارگاه لکی آمده است، میگوید که به استفاده از گند افغانی علاقه دارد و در محفلهای نزدیکانش این دست لباس را فرمایش میدهد. «خیلی علاقهمند گند افغانی استم؛ در هر محفل که از دوستانم میباشد، دو-سه دست لباس فرمایش میدهم.»
گند افغانی، از لباسهای محبوب افغانستان است و این دست لباسها در بازارهای داخلی و بیرونی مشتریانش خودش را دارد.