شماری از باشندگان لوگر و کارشناسان امور کشاورزی، به سلام‌وطندار می‌گویند که در سال‌های پسین سهم زنان در بخش‌های کشاورزی و دام‌داری در این ولایت به‌ گونه‌‌ی چشم‌گیری افزایش یافته است. آن‌ها، از نهادهای مسئول می‌خواهند که برای گسترش این سهم، زمینه‌های ارتقای ظرفیت برای زنان فراهم شود و از آنان به صورت مستمر پشتیبانی صورت گیرد.

فریده، باشنده‌ی شهر پل‌علم، مرکز لوگر که سال‌ها است با شوهرش در بخش‌های کشاورزی و دام‌داری کار می‌کند، می‌گوید که در کنار مردان در این عرصه‌ها سرگرم فعالیت است و از همین طریق هزینه‌های اقتصادی خانواده‌اش را تأمین می‌کند.

او، می‌افزاید: «در کنار کشت کچالو، پیاز، بادنجان رومی و گندم، در بخش مال‌داری نیز با مردان یک‌ جا کار می‌کنم. این تلاش‌ها نتایج خوبی در پی داشته است. لوگر یک ولایت زراعتی است و بسیاری از زنان این ولایت در زراعت و مال‌داری سرگرم اند. می‌توانم بگویم که در کنار من، حدود ۸۰ درصد زنان در این عرصه‌ها فعالیت دارند؛ از پاشیدن تخم سبزی‌جات تا برداشت محصولات، در کنار مردان هم‌کار هستند و از این راه درآمد کسب می‌کنند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

فاطمه، باشنده‌ی ولسوالی برکی برک لوگر، نیز یکی دیگر از زنانی است که در بخش دام‌داری فعالیت دارد. او، می‌گوید که روزانه از دام‌های خود و دیگر دام‌داران تا ۲۰۰ کیلوگرم شیر گردآوری می‌کند و برای پروسس به کابل انتقال می‌دهد.

فاطمه، می‌افزاید: «از درآمد حاصل از این کار، نیازمندی‌های خانواده‌ام را تأمین می‌کنم. در لوگر، میان ۶۰۰ تا ۸۰۰ افغانی در روز درآمد داریم؛ چون یک سطل ماست تا ۲۰۰ افغانی فروخته می‌شود. زنان می‌توانند با این درآمد، نیازهای خانه، کمک به شوهر و مخارج دیگر را رفع کنند.»

زنان در لوگر تنها در بخش‌های کشت و کشاورزی و پرورش دام‌ها فعال نیستند، بل در گردآوری، فروش و بازاریابی محصولات نیز نقش اساسی دارند. حمیده، یکی از این زنان است که فرآورده‌های کشاورزی و لبنی را خریداری و دوباره به بازار عرضه می‌کند.

او، می‌گوید: «در این ولایت، سبزی‌جات، شیر و ماست به مقدار زیاد تولید می‌شود و مردم آن‌ها را با کیفیت خوب و قیمت مناسب تهیه می‌کنند. در بازار و قریه، یک کیلوگرم شیر میان ۲۷ تا ۳۰ افغانی فروخته می‌شود. زنانی که در پرورش حیوانات فعالیت می‌کنند، بسیار شجاع اند. در نزدیکی خانه‌ی ما زنی است که گاو دارد و هم مصارف خانه‌اش را تأمین می‌کند و هم شیر به بازار می‌برد. یک کیلوگرم شیر را به ما به ۲۷ افغانی می‌فروشد و روزانه تا ۱۰ کیلوگرم شیر عرضه می‌کند.»

از سوی دیگر، نسرین، کارشناس امور کشاورزی و دام‌داری در لوگر، می‌گوید که بیش‌تر باشندگان این ولایت در این دو بخش فعالیت دارند و زنان در کنار مردان نقش برجسته‌ای ایفا می‌کنند. او، تأکید می‌کند: «اگر برای زنان کشاورز و دام‌دار در لوگر در زمینه‌های تولید، نگه‌داری و بازاریابی فرآورده‌های زراعتی و لبنی آموزش داده شود، میزان برداشت و فروش دوبرابر خواهد شد.»

با این حال، عبدالبصیر شاهد، مسئول مطبوعاتی ریاست زراعت، آبیاری و مالداری لوگر، به سلام‌وطندار می‌گوید که ۸۰ درصد باشندگان این ولایت در بخش‌های کشاورزی و دام‌داری سرگرم اند و سهم‌ زنان برجسته است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

او، می‌افزاید: «در عموم ۸۰ درصد باشندگان لوگر به زراعت و مال‌داری مصروفیت دارند. زنان هم در کنار مردان به خیشاوه، پاک‌کاری تخم و در بخش مال‌داری سهم اساسی دارند. حدود ۳۰ درصد زنان در بخش زراعت و مال‌داری مصروفیت دارند. بسیاری از آن‌ها از دام‌های خود به گونه‌ی محلی لبنیات تهیه می‌کنند و برای پروسس به مرکزها می‌فرستند.»

به گفته‌ی عبدالبصیر شاهد، ریاست زراعت لوگر با هم‌کاری برخی نهادهای بین‌المللی، به گونه‌ی دوام‌دار با این زنان کمک کرده است. در همین راستا، سازمان خوراک و کشاورزی ملل متحد (FAO) در سال گذشته با صدها زن در زمینه‌ی پرورش مرغ، گاو و ایجاد باغچه‌های خانگی هم‌کاری کرده و برای آنان تخم‌ها و وسایل کشاورزی توزیع کرده است.

باشندگان لوگر، می‌گویند اگر در بخش‌هایی که زنان می‌توانند در کنار خانواده‌های شان کار کنند، فرصت‌ها و برنامه‌های بیش‌تری فراهم شود، مشکلات اقتصادی خانواده‌ها تا اندازه‌ی زیادی رفع خواهد شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: