این روزها با سردشدن هوا انبار لباسهای لیلامی و مستعمل با رنگهای مرغوب بر روی کراچیها، دکانها و سرایها در رستۀ «نمکبازار» سابقۀ شهر کندز چشم هر بیننده را خیره میسازد. از یکسو رنگهای دلکش پوشاکها و از سوی دیگر صدای فروشندهگان که هیجان در آن موج میزند، هر رهگذر را وا میدارد تا دمی توقف کند و به جستوجوی لباسهای دلخواهش بپردازد.
باشندهگان کندز میگویند که با درنظرداشت وضعیت کنونی، فقر و تنگدستی در کشور، مردم توان خرید لباسهای مغازهیی را ندارند و از اینرو ناگزیر اند بیشتر لباس لیلامی خریداری کنند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
ویسالدین، باشندۀ کندز میگوید: «خودتان میدانید این روزها هوا در حال سردشدن است، به همین خاطر باید جمپر و بعضی چیزهای گرمکننده داشته باشیم. اینجا آمدم تا همان نیازهای خود را بخرم؛ چون پول یک جمپر را که در مغازه است، در اینجا چندین جمپر میتوانیم بخریم. غریب مردم هستیم، به ما همین لباسها هم خوب است، خدواند وضعیت کشور ما را خوب کند تا همۀ مردم زندهگیشان بهتر شود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
روحالله، دیگر باشندۀ کندز نیز میگوید: «اینجا آمدم تا برای خود و کودکانم لباسهای مستعمل زمستانی از این لیلامیفروشی بخرم. بهخاطر بلندبودن نرخها، نمیتوانیم از مغازه لباسهای جدید بخریم. اینجا تکههای خوبی است که میتوانیم گذاره کنیم، وضعیت زندهگی ما به اندازهیی خوب نیست که لباسهای مغازهیی بخریم.»
فروشندهگان در کندز نیز میگویند که تلاش میکنند بهترین لباسهای لیلامی را به دکانهایشان بیاورند تا بیشترین فروشات را از این طریق داشته باشند. محمدسلیم، یکی از فروشندهگان لباسهای لیلامی در رستۀ «نمکبازار» شهر کندز میگوید که بهای هر پارچه لباس از ۱۰ تا ۵۰۰ افغانی قیمتگذاری شده است و به فروش میرسد.
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
او میافزاید: «اینجا لیلامیفروشی است، لباسهای زمستانی و جمپرهای نو نو آوردهایم. انشاءالله چیزهایی است که مشتریان خریداری میکنند. مثل سابق نیست، اقتصاد مردم ضعیف است، همین حالا پولدارها نیستند، همین غریبها میآیند بهخاطر خرید لیلامی، توان کم دارند، لباس نو گرفته نمیتوانند. لیلامی یک چیز اقتصادی است برشان. حکومت فعلی باید برای مردم یک کاری بکند.»
هرچند لباسهای لیلامی با درنظرداشت بهای ارزان آن این روزها مشتریان بسیاری دارد؛ اما پزشکان به این باور اند که لباسهای لیلامی در انتقال بیماریهای پوستی و جلدی نقش دارد. پزشکان توصیه میکنند که برای جلوگیری از انتقال بیماریهای جلدی از طریق لباسهای لیلامی، نخست باید لباسها در آب جوش داده شوند، سپس باید مدت یک یا دو روز آن را در معرض شعاع آفتاب قرار بدهیم و در مرحلۀ پسین بهشکل داغ اتو کنیم.