آرزو دارد دوباره مکتبش آغاز شود و درس بخواند؛ اما سختیهای روزگار اجازه نمیدهد. نامش زینت است و ۱۵ سال سن دارد. او میگوید که پدر معیوبش با رویکارآمدن امارت اسلامی بیکار شده است و در خانه چیزی برای خوردن ندارند. زینت حالا مجبور است با برادر خُردش کار کند. او و برادرش روزها در شهرنو کابل مشغول کفاشی/بوتپاکیاند تا لقمهنانی برای خانوادۀشان پیدا کنند.
زینت میگوید: «من میخواهم درس بخوانم، اما مشکلات زندهگی اجازه نمیدهد، مشکلات هیچ خلاصی ندارد. پیش از اینکه امارت اسلامی بیاید، پدرم کراچی یک تایره داشت، یک لقمهنان بر ما پیدا میکرد، اما حالا کشیده نمیتواند. ما مجبور شدیم بیرون شویم پیسۀ یک لقمهنان را پیدا کنیم. در خانه نان نبود، برادر کلان هم ندارم، کسی در خانه کاریگر نیست، من صنف هشت هستم.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
احمدسمیع، کودک دیگریست که بهدلیل بیمسئولیتی پدرش ناگزیر شده است مکتب را ترک کند و به گفتۀ خودش، دنبال «غریبکاری» برود. مادر سمیع نیز روزانه در خانههای دیگران کار میکند تا کودکانش شبها گرسنه نخوابند. احمدسمیع میگوید که اگر پدرش کار میکرد، او و مادرش ناگزیر به کارکردن در جادهها یا خانههای دیگران نمیبودند و وضعیت بهتری میداشتند.
با این حال، مدافعان حقوق کودک با ابراز نگرانی از افزایش شمار کودکان کار در کشور میگویند که مقامهای امارت اسلامی افغانستان باید به وضعیت آنان توجه کنند. نجیب ببرکزی، مدافع حقوق کودک تأکید میکند که مقامهای امارت اسلامی باید راهکارهایی را برای بهبود وضعیت کودکان کار رویدست گیرند و در این زمینه از نهادهای بینالمللی خواستار همکاری شوند.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
آقای ببرکزی میگوید: «امارت اسلامی باید یک مطالعۀ بسیار کوتاهی از وضعیت اطفال داشته باشد. مثلاً وضعیت را به سازمان ملل متحد پیشنهاد کند، وضعیت اطفال را هر آن چیزی که در واقعیت است پیشنهاد کند، نگرانیهای خود را ابراز کند و نظر به آسیبپذیری و مشکلات یک مقدار بیشتر توجه کنند بهتر خواهد بود.»
اما مقامهای امارت اسلامی افغانستان از برنامههایی برای بهبود وضعیت زندهگی کودکان کار خبر میدهند و میگویند که تلاشها در این زمینه جریان دارد. بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی به سلاموطندار میگوید که حکومت آنان با رویدستداشتن برنامهها در زمینۀ بهبود وضعیت اقتصادی شهروندان تلاش میکند تا زمینههای بهتر و بیشتر کاری برای همه فراهم شود و کودکان نیز ناگزیر به کارکردن نباشند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
با رویکارآمدن امارت اسلامی افغانستان به میزان فقر و بیکاری در کشور افزوده شده و این عامل روی افزایش کودکان کار نیز اثر مستقیم داشته است.