شماری از عمدهفروشان در شهر کابل میگویند که جنگ روسیه و اوکراین بر بهای مواد خوراکی تأثیر گذاشته و از حدود دو هفته به اینسو بهای مواد خوراکی در حال افزایش است. آنان میافزایند که بهای آرد، روغن، شکر و برنج از ۲۰۰ تا ۳۰۰ افغانی افزایش یافته است.
به گفتۀ آنان، یک بوری آرد قزاقی به ۲۵۰۰ افغانی، یک بوتل روغن ۱۶ لیتر به ۲۸۰۰ افغانی، ۷ کیلوگرام شکر به ۴۲۰ افغانی و یک بوری برنج سیلۀ اول به ۲۷۰۰ افغانی فروخته میشود. عمدهفروشان میافزایند که شهرداری کابل نمیتواند به دکانداران به موقع نرخنامه بدهد و نتوانسته است قیمتها را کنترل کند.
یک تن از عمدهفروشان در شهر کابل میگوید: «نرخنامۀ سابق را داده بود؛ اما نتوانست آن را عملی کند.» یک تن دیگر از عمدهفروشان در شهر کابل، نیز میگوید: «فهرست نرخنامه مسدود است، روزهایی بود که میگفتند آرد را به چند بفروشی. ما به ۲۵۰۰ افغانی میفروشیم، اما در نرخنامۀ آنان ۲۱۶۰ افغانی گفته شده است. ۲۰ افغانی سود بردم؛ اما نزخنامۀ آنان سابقه است.»
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
یک تن دیگر از عمدهفروشان در شهر کابل، همچنان میگوید: «شهرداری به همه نرخنامه داده بود؛ اما امکان عملیکردن آن وجود ندارد. بازار آزاد است، اما اگر دولت خود مال وارد کند، امکان عملیکردن وجود دارد.»
با این حال، نعمتالله بارکزی، سخنگوی شهرداری کابل، ادعای عمدهفروشان را رد میکند و میگوید که هر هفته به دکانداران نرخنامۀ جدید توزیع میشود و از عملیشدن آن نیز نظارت صورت میگیرد.
آقای بارکزی میافزاید که نرخنامه پس از مشوره با تاجران و گرفتن اطلاعات از گمرکها تدوین میشود تا کسی از آن سرپیچی نتواند. او میگوید: «ما اجازه نمیدهیم که کسی به تاجران یا دکانداران ظلم کند و به دکانداران نیز اجازه نمیدهیم که به مردم ظلم کنند. هر کسی که میگوید شهرداری کابل نرخنامه ندارد، این یک بهانه است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در همین حال، خانجان الکوزی، عضو اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، هرچند افزایش در بهای برخی از مواد خوراکی را میپذیرد، اما میگوید که قیمتها تنها در افغانستان نه؛ بلکه بهدلیل جنگ روسیه و اوکراین قیمت آرد، روغن و شکر در برخی از بازارهای جهانی نیز افزایش یافته است.
او میافزاید که ادارههای ذیربط تلاش میکنند تا قیمتها بالا نرود و کسی نباید از این وضعیت سوءاستفاده کند. او میگوید: «مشکلات وجود دارد، متوجه آن هستیم و دیگر اینکه تولیدات داخلیست که قیمت آن بهطور ناحق افزایش یافته است. این کالاها به دالر خریده نمیشود؛ بل در داخل تولید میشود.»
انتقادها از افزایش بهای مواد خوراکی و نبود کنترل در حالی مطرح میشود که در این اواخر ارزش افغانی در برابر دالر نیز کاهش چشمگیر نداشته؛ اما با آنهم نرخ مواد اولیه گران شده است