سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد یا یونسکو هشدار داده است که دستاوردهای افغانستان در بیست سال گذشته در زمینۀ آموزش در معرض خطر قرار دارد.
یونسکو با پخش تازهترین گزارشش با تأکید بر آنچه در آموزش و پرورش در افغانستان در معرض خطر است، هشدار داده و گفته که چالشها در این زمینه گسترده است.
در این گزارش آمده است که در صورت بروز بحران انسانی در افغانستان، دستاوردهای این کشور در ۲۰ سال گذشته در زمینۀ آموزش و پرورش، در معرض تهدید قرار دارد که حق تحصیل برای همۀ دانشآموزان بهویژه دختران را با دشواری روبهرو میکند.
آدری آزولای، رئیس عمومی یونسکو گفته است، «آنچه در افغانستان در خطر است، در بخش آموزش و پرورش، ضرورت مطلق تأمین دستاوردهای تحصیلی بهویژه برای دختران و زنان است.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در گزارش یونسکو آمده که کووید ۱۹ و جنگ فشار زیادی بر توسعۀ آموزش و پرورش وارد کرده است و میلیونها دانشآموز از تعطیلی مکتبها و سایر نهادهای تحصیلی آسیبپذیر شدهاند.
یونسکو در گزارش خود افزوده که ممکن است شمار بیجاشدهگان داخلی افزایش یابد که این امر آموزش را در میان کودکان با خطر مواجه میکند و این موضوع بر توسعۀ پایدار کشور در سالهای آینده تأثیر منفی خواهد گذاشت.
سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد با اشاره به چالشهای انکشافی و آموزش و پرورش در افغانستان، تأکید کرده که این کشور در میان فقیرترین کشورهای جهان باقی مانده است و در توسعۀ انسانی در پایینترین درجه قرار دارد.
این در حالیست که بیش از نیمی از کودکان در سنین مکتب ثبت نام نشدهاند و ۹۳ درصد از کودکان در سنین مکتب مهارت خواندن و نوشتن ندارند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در این گزارش همچنان هشدار داده شده است که فقدان آموزگاران زن، محدودیتهای شدید در پرداخت حقوق آموزگاران و قطع کمکهای بینالمللی میتواند پیامدهای فوری و جدی برای تداوم آموزش در افغانستان داشته باشد.
یونسکو در این گزارش تأکید کرده که اعمال ممنوعیت بر آموزش مختلط و نیز آموزش زنان توسط مردان، بر مشارکت زنان در تحصیلات عالی و آموزش دختران تأثیرات شدید و گسترده وارد کرده است و بر زندهگی، کار و حقوق شهروندی آنها تأثیر منفی میگذارد.
در این گزارش تصریح شده که افغانستان در زمینۀ آموزش و پرورش به شدت به کمکهای بینالمللی متکیست و برای حفاظت از دستاوردهای آموزشی در ۲۰ سال گذشته، باید اقدامات فوری انجام شود.
سلاموطندار را در اینستاگرام دنبال کنید
یونسکو در حالی از تهدیدها بر آموزش و پرورش در افغانستان هشدار میدهد که با تسلط طالبان بر کشور، روند آموزش مختل شده و شمار زیادی از مکتبها و دانشگاهها بسته ماندهاند.
با این حال، دانشآموزان صنفهای اول تا ششم میتوانند به مکتب بروند و دانشگاههای خصوصی نیز با تطبیق طرح جداسازی دختران و پسران آغاز به فعالیت کردهاند.