کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، دوشنبه، ۷ حمل، با پخش گزارشی گفته که پس از به‌قدرت‌رسیدن امارت اسلامی، کار زنان در افغانستان رو به نابودی قرار گرفته است. بر اساس این گزارش، وضع محدودیت‌ها بر کار و کاهش فعالیت‌های اقتصادی زنان، سبب شده است که تولید ناخالص داخلی افغانستان در دو سال پسین، ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش یابد.

این در حالی است که تاجران و کسبه‌کاران زن نیز، از کسادی بازار کار شان گلایه دارند. نفیسه دانش، تاجر زعفران که در بخش پوستین‌دوزی کار می‌کرد، می‌گوید: «در جریان این دو سال، با تغییر نظام در افغانستان و وضع محدودیت‌ها، زنان سرمایه‌گذار سرمایه‌های خود را از دست دادند‌ و کار شان کم‌رونق شده است. متأسفانه اگر همین گونه به پیش برود و حکومت اقدامی نکند، به زودی تا دو یا سه ماه آینده زنانی که فعلاً فعالیت دارند، نیز کار خود را از دست خواهند داد.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

ثانیا محمدی که نیز در همین بخش کار می‌کرد، می‌گوید: «کار ما پوستین‌دوزی بود که آن قدر رونق ندارد و رو به سقوط است. قبلاً ۱۰ تن بودیم که کار می‌کردیم. فروشات ما خوب بود و خارجی‌ها به قیمت خوب می‌خریدند؛ اما از زمانی که بیماری کرونا و در کشور تحولات آمد، از این پس کار ما رو به سقوط است.»

در همین حال، پشتون امیری، عضو هیئت بورد اتاق‌های تجارت و صنایع زنان، می‌گوید که با وضع محدودیت‌ها و تغییرات اخیر، کار زنان ۸۰ درصد کاهش یافته است. او می‌افزاید: «تقریباً ۲۰ درصد ما عملاً کار می‌کنیم. جواز گران و مالیه بلند است. ما نمی‌توانیم اموال خود را به بیرون بفرستیم، فروشات نیست، زنان تجارت‌پیشه اجازه‌ی کارکردن در بیرون را ندارند. ما نمی‌توانیم مانند سابق در بیرون ایستاده شویم و اموال خود را به فروش برسانیم. فعلاً ۴۰ دکان است که از  دکان‌های ما هم کم شده است. رونق کار سابق نیست و زنان خریدار هم نمی‌توانند بدون محرم به خرید بیایند.» بانو امیری، می‌گوید که بسته‌شدن محل فروشات و کار زنان در کابل؛ مانند باغ زنانه و باغ بابر، نیز بر کار آنان تأثیر منفی گذاشته است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

با این حال، آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخن‌گوی وزارت صنعت و تجارت، می‌گوید که این وزارت، از تاجران زن و کار زنان پشتیبانی می‌کند. او می‌افزاید: «ما از زنان متشبث یا از اتاق زنان حمایت داریم که در این اتاق ۵۶۰ زن متشبث عضویت دارند و کار می‌کنند. بیش از ۸۰۰۰ زن متشبث در افغانستان هستند که کار می‌کنند. ما در نمایش‌گاه‌هایی که در افغانستان برگزار شد، بخش خاصی را برای زنان در نظر گرفتیم.»

پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی و محدودیت‌هایی که بر حضور زنان در اجتماع وضع شده، بسترهای فعالیت‌های اقتصادی برای زنان تا اندازه‌ی زیادی محدود شده و سهم آنان در درآمد ناخالص داخلی کاهش یافته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: