ولایت کاپیسا از جمله ولایت‌های زراعتی در شمال کابل است. این ولایت دارای مناطق کوهستانی‌ست و اقلیم مناسب برای رشد جلغوزه دارد. ولسوالی‌های نجراب و اله‌سای ولایت کاپیسا با داشتن جنگلات انبوه جلغوزه به شهرت این ولایت افزوده است.

مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا می‌گویند که ام‌سال حاصلات جلغوزه در این ولایت نسبت به سال گذشته افزایش یافته است، اما شماری از جنگل‌داران جلغوزۀ سیاه در کاپیسا از نبود بازار مناسب در فصل جمع‌آوری حاصلات شکایت می‌کنند.

آنان می‌‌گویند که این محصول در کمپانی‌های/شرکت‌های خود افغانستان پروسس و بسته‌بندی می‌شود و بیش‌ترین مفاد آن نیز به مردم این کشور می‌رسد.

رحم‌الدین عیار، یک تن از جنگل‌داران جلغوزۀ سیاه در ولسوالی نجراب، به سلا‌م‌وطندار می‌گوید: «خواست ما از دولت این است که وقتی صادر می‌شود، باید به‌نام افغانستان به کشورهای خارجی صادر شود. به دیگر کشورها به‌نام پاکستان صادر می‌شود، باید به دیگر کشورها از طریق دهلیز هوایی صادر شود.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

محمدنصیر صمدی، یک تن دیگر از جنگل‌داران جلغوزۀ سیاه در ولسوالی نجراب، نیز می‌گوید: «خواست ما از وزارت‌های زراعت و تجارت این است که حاصلاتی که کشاورزان ما به‌دست می‌آورند را به بهای مناسب از کشاورزان جمع‌آوری کند تا این‌ها دل‌گرم شوند.»

با این حال، روح‌الله روحانی، رئیس زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا، به سلام‌طندار می‌گوید که این ولایت یک‌هزار و ۸۴۰ هکتار زمین جنگلات جلغوزه در دو ولسوالی نجراب و اله‌سای دارد.

آقای روحانی می‌افزاید در سال‌های گذشته از جنگلات این ولایت ۳۶۵ متریک تُن جلغوزه برداشت می‌شد که در سال جاری این رقم به ۵۰۰ متریک تُن خواهد رسید.

رئیس زراعت، آبیاری و مالداری کاپیسا هم‌چنان تأیید می‌کند که در سال‌های گذشته جلغوزه از طریق بازرگانان به پاکستان قاچاق می‌شد و پاکستان نیز این محصول را به‌نام خود به امارات متحدۀ عربی، چین، هند و سایر کشور‌ها صادر می‌کرد.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

او تأکید می‌کند که سال گذشته بهای ۷ کیلوگرام (یک سیر) جلغوزه به ۱۳ تا ۱۵ هزار افغانی رسیده بود که از طریق دهلیز هوایی به بیرون از کشور صادر می‌شد.

روحانی می‌گوید: «کشاورزان و ملت کاپیسا از حکومت امارت اسلامی می‌خواهند که در سال جاری برای خریداری حاصلات جلغوزه یک بازار مناسب و یک تجارت مناسب که به‌خاطر رشد اقتصاد و بهبود کاپیسا می‌باشد، ایجاد کند تا حاصلات جلغوزۀ کاپیسا به یک قیمت مناسب عرضه شود.»

در همین حال، احمدزبیر قاضی‌زاده، استاد دانشکدۀ زراعت دانشگاه پروان می‌گوید جلغوزه یک نبات وحشی‌ست که به‌شکل طبیعی و خودرو در کوهستان‌ها می‌روید. او از کشاورزان می‌خواهد که برای بازاریابی بهتر به این محصول، انجمن‌ها و اتحادیه‌ها ایجاد کنند.

هرچند پروسس جلغوزه در کاپیسا به‌شکل سنتی صورت می‌گیرد که با مشکلات بسیاری هم‌راه است، اما در سال‌های پسین بازرگانان جلغوزه را بدون پروسس از نزد باغ‌داران خریداری می‌کنند. با آغاز صادرات جلغوزه از طریق دهلیز هوایی به چین و سایر کشورها، بهای این محصول نیز افزایش یافته است.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: