«اینها ما را ایستاد کردند؛ ما میخواستیم که پایین برویم، ما را ایستاد کردند، تلفنها را جمع و ما را تلاشی کردند. بعد از آن، ما را در یک جای ایستاد کردند و گفتند که ما از شما عکس میگیریم. ما را قطار ایستاد کردند؛ یک نفر شان فیلمبرداری میکرد و سه تای دیگر شان تیرباران را شروع کردند.» این، پارهای گفتههای مختار است.
مختار، یکی از زخمیان رویداد تیربارانشدن باشندگان دایکندی است که اکنون در شفاخانهی ولایتی این ولایت بستری است. او میگوید که چهار تفنگدار ناشناس، پس از عکسگرفتن از آنها، به سمت شان شلیک کرده اند.
پس از چاشت پنجشنبه، ۲۲ سنبله، تفنگداران موترسایکلسوار در منطقهای میان روستای «قریودال» ولسوالی سنگتختوبندر دایکندی و روستای «پهلوسنگ» غور، ۲۰ غیرنظامی را تیرباران کردند که در نتیجهی آن ۱۴ تن جان باختند و شش تن زخمی شدند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، شماری از باشندگان ولسوالی سنگتختوبندر دایکندی، میگویند که این رویداد آنها را «شوکه» کرده است و اکنون بیشتر از پیش نگران امنیت راههای ارتباطی ولایتهای همجوار با دایکندی اند.
عصمتالله امیری، باشندهی ولسوالی سنگتختوبندر، میگوید که باشندگان روستای «قریودال» پس از جانباختن ۱۴ تن در تیراندازی پنجشنبهی هفتهی گذشته، آشفته شده اند.
او میافزاید: «مردم از لحاظ روحی و روانی و از لحاظ احساس امنیت، در یک حالت بسیار بحرانی و آشفته قرار دارند و از این وضعیت بهتزده شده اند. خیلیها هم نگران جان شان استند در مسیر راههایی که منتهی میشود به ولایتهای دایکندی و غور که این ساحات بسیار صعبالعبور و بیابانی است.»
رضا جعفری، دیگر باشندهی ولسوالی سنگتختوبندر، میگوید این نخستین بار نیست که چنین رویدادی در مسیرهای ارتباطی دایکندی با ولایتهای همجوار رخ میدهد.
او میافزاید: «در یک قریه که حدود ۲۹ خانه است، از آن جا ۱۳ نفر شان شهید و چهار نفر دیگر شان زخمی شدند. از این شهدا، یک نفر کهنسال بود و متباقی شان جوانان بودند. از یک خانه دو نفر، سه نفر به شهادت رسیدند؛ بسیار یک حادثهی دلخراش بود. امیدوار هستیم که بعد از این مسئولین در این باره تلاش کنند که چه در ولایت غور است و چه در ولایت دایکندی است تا دیگر چنین حادثهای تکرار نشود.»
تیربارانشدن ۲۰ باشندهی دایکندی در مناطق مرزی این ولایت با غور که سبب جانباختن ۱۴ تن و زخمیشدن شش تن شد، با واکنشها و محکومیتهای گستردهای از سوی سازمان ملل متحد، نهادهای حقوق بشری، شماری از کشورها و شهروندان روبهرو شده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، با محکومکردن این رویداد، آن را «شنیع» عنوان کرده و خواستار حفاظت از غیرنظامیان در افغانستان شده است.
استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، به نقل از او گفته است: «دبیرکل، حملهی شنیع دیروز به اعضای جامعهی هزاره شیعه را که در منطقهی مرکزی افغانستان رخ داد، محکوم میکند. آقای گوترش به خانوادههای قربانیان تسلیت میگوید و به زخمیان آرزوی بهبودی سریع دارد. دبیرکل فراخوان خود را به حفاظت از غیرنظامیان در هر زمان تکرار میکند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
همزمان، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، نیز این حمله را محکوم کرده و خواستار بررسیها برای پاسخگویی عاملان آن شده است.
کرن دیکر، کاردار سفارت امریکا برای افغانستان، هم تیربارانشدن باشندگان دایکندی را محکوم کرده و خواستار دادخواهی برای پاسخگوقراردادن سریع عاملان این حمله شده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، پس از چاشت جمعه، ۲۳ سنبله، با وحشیانهخواندن حمله بر باشندگان دایکندی، گفته است که تلاش میشود عاملان این رویداد شناسایی و محاکمه شوند. مسئولیت این رویداد را داعش برعهده گرفته است.