از چندین هفته به این‌سو که شماری از مرزها و گمرگ‎‌های کشور در کنترل طالبان قرار گرفته است، این گروه در گذرنامه‌های مسافران هنگام رفت‌وبرگشت از کشورهای همسایه مهر می‌زند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی نظامی طالبان می‌گوید که این روند بدون کدام مشکل در شماری از مناطق جریان دارد و شماری از کشورهای همسایه هم خروجی آن‌ها را می‌پذیرند.

آگاهان مسایل حقوقی می‌گویند که این کار از لحاظ حقوقی غیرقانونی‌ست، اما به گونۀ ضمنی کدام مشکلی ندارد و از روی ناگزیری انجام می‌شود.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

گل‌احمد مددزی، رئیس اتحادیۀ حقوق‌دانان افغانستان می‌گوید که تمثیل حاکمیت دولت به این ارتباط دارد که کی خاک را در اختیار دارد، اگر گروهی منطقه‌یی را تصرف می‌کند و قوانین وضع می‌کند، پس در برابر آن کشورهای همسایه مجبور به تسلیمی می‌شوند.

آقای مددزی می‌افزاید که به رسمیت‌شناختن دولت‌ها دو نوع است، ضمنی و سریع. به گفتۀ او، زمانی که یک دولت ساخته می‌شود و دیگر دولت‌ها او را به رسمیت می‌شناسند، سریع و ضمنی هم به نوعی گفته می‌شود که همسایه‌ها به اطاعت از او مجبور شوند.

رئیس اتحادیۀ حقوق‌دانان نیز می‌گوید که در مزرها مردم رفت‌وآمد می‌کنند و دولت‌ها ناگزیر اند اجازه دهند تا مشکلات آنان حل شود.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

سبحان‌الله مصباح، آگاه امور بین‌الملل می‌گوید که از لحاظ حقوقی، جهان جمهوری اسلامی افغانستان را به رسمیت می‌شناسد و طالبان گروهی‌ست که مشروعیت و ارزش حقوقی ندارد.

به گفتۀ آقای مصباح، براساس اصول دیپلماتیک کنوانسیون ویانا موجود است و این کنوانسیون در مسایل کنسولی و دیپلماسی قابل اجراست که این روند در تضاد با آن قرار دارد.

تلاش کردیم در این باره دیدگاه مسئولان وزارت خارجه را نیز داشته باشیم، اما آنان از دو روز به این‌سو به تماس‌های ما در این باره پاسخ ندادند.

سلام‌وطندار را در یوتیوب دنبال کنید

لازم به یادآوری‌ست که براساس آمار رسمی، طالبان بر هفت گمرگ کشور کنترل دارند. روز گذشته در شبکه‌های اجتماعی تصویرهایی پخش شد که نشان می‌داد در گذرنامه‌های شماری از مسافران مهر دخولی و خروجی «امارت اسلامی» زده شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: