شماری از روستانشینان ولایتهای پروان، کاپیسا و پنجشیر که کودکان شان دچار «آبلهی مرغان» شده اند، به سلاموطندار میگویند که مدتی میشود این بیماری میان باشندگان این سه ولایت گسترش یافته و سبب نگرانی آنها شده است.
آنها، با نگرانی از واگیرشدن این بیماری نزد همهی کودکان در این ولایتها، میافزایند که حکومت باید تدابیر جدی وقایهای را برای پیشگیری از گسترش این بیماری روی دست گیرد.
عبدالقدیر، باشندهی پروان که کودکانش به این بیماری مبتلا شده اند، میگوید: «هفت فرزند دارم. آبلهی مرغان یک بیماری آزاردهنده به اطفال است؛ دانههایی که آب دارد، در صورت اطفال برمیآید. این بیماری ساری است و از یک طفل به طفل دیگر سرایت میکند و سرایت این بیماری در مکتبها بیشتر است.»
قدریه، باشندهی پنجشیر که کودکانش به این بیماری مبتلا شده اند، نیز میگوید: «دو طفلم مبتلا به این بیماری شده بودند، در شفاخانه بستر شدند، فعلاً صحتیاب شده اند. زیاد اذیت شدند، زیاد مریضی/بیماری خطرناک است، تب داشتند، ریزش آب از بینی داشتند، گلودرد بودند، در بدن شان این گونه یک دانه برمیآمد و دیگر علایم زکام را داشتند. خواست ما از ریاست صحت عامهی پنجشیر این است که باید جلو این مریضی گرفته شود و به مردم آگاهی داده شود.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
در همین حال، سیدانس و شاداب، باشندگان کاپیسا و پنجشیر که اعضای خانوادههای شان به آبلهی مرغان مبتلا شده اند، میگویند که این بیماری بسیار اذیتکننده است و آنان نگران مبتلاشدن خود شان نیز به این بیماری اند. آنها، از مسئولان ریاستهای صحت عامهی این دو ولایت میخواهند که برای پیشگیری از گسترش این بیماری، چارهای بجویند.
سیدانس، میافزاید: «برادر بزرگم که از من بزرگتر است، به آبلهی مرغان مبتلا شده است، حتا گریه میکند. سه بار شده که پیش داکتر/پزشک میبرمش، از همصنفانش سرایت کرده است. خواست ما از ریاست صحت عامه همین است که جلو این بیماری را بگیرد.»
شاداب، نیز میافزاید: «خیلی یک مریضی خطرناک است. وقتی که در جلد آدم برمیآید، فرد افسرده و غمگین میشود. وقتی که فرد به مکتب میرود، یک نفر چیچکی صدایش میکند.»
با این حال، سیدحسین سیر، مسئول بیماریهای ساری ریاست صحت عامهی پروان، خواجهآقا غفوری، معاون ریاست صحت عامهی پنجشیر و لالاگل قادری، مسئول بخش رسانههای ریاست صحت عامهی کاپیسا، با تأیید افزایش مبتلایان به این بیماری به سلاموطندار میگویند که برای پیشگیری از گسترش بیشتر این بیماری، تدابیر وقایهای را روی دست دارند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
سیدحسین سیر، میگوید: «در سرتاسر ولایت پروان ازدیاد واقعات آب چیچک/آبلهی مرغان شیوع کرده است. ریاست صحت عامه در این قسمت تیمهایی دارد که به ساحه میروند و مریضها را از نزدیک ارزیابی میکنند؛ ادویه/دارو جهت بلندبردن مقاومت وجود شان توصیه میشود.»
خواجهآقا غفوری، هم میگوید: «در ولایت پنجشیر به تعداد ۷۷ واقعهی چکنپاکس یا آبلهی مرغان ما داریم. در صورتی که مصاب به همچو مریضی میشوند، عاجل به مراکز صحی مراجعه کنند؛ ادویهی لازم در مراکز صحی ما داریم.»
لالاگل قادری، نیز میگوید: «در ولایت کاپیسا از شروع سال تا کنون، ما ۶۶ نفر مبتلا به آب چیچک داشتهایم.»
به باور پزشکان، دلیل افزایش شمار مبتلایان به آبلهی مرغان، موجودیت تاریخچهی آن نزد اعضای خانواده، ضعف سیستم ایمنی فرد، تغذیهی ناسالم و رعایتنکردن بهداشت است. به گفتهی آنان، اگر سطح آگاهی مردم برای وقایه در برابر این بیماری بلند برده نشود، این بیماری بیشتر گسترش خواهد یافت.