همزمان با ادامهی تنشها میان سازمان ملل متحد و امارت اسلامی، امینه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته که قرار است آنتونیو گوترش، دبیرکل این سازمان، با نمایندگان ویژهی کشورها برای افغانستان، دیدار و در بارهی بهرسمیتشناسی امارت اسلامی، با آنان گفتوگو کند.
امینه محمد، افزوده است که بهرسمیتشناختن امارت اسلامی، به مسئولیتپذیری آن کمک میکند. این مقام ارشد سازمان ملل متحد، تأکید کرده است: «امیدواریم که در این نشست، بر اساس اصول و شرایط، گامهای اولیه برای بازگشت در مسیر بهرسمیتشناختن طالبان/امارت اسلامی، برداشته شود. آیا این ممکن است؟ من نمیدانم؛ اما این بحث باید انجام شود. امارت اسلامی، آشکارا به دنبال بهرسمیتشناختهشدن است و این ابزار اعمال نفوذ ما بر آنهاست. اکنون، در مبادلات با افغانستان، مازاد تجاری وجود دارد. در افغانستان، سیستم بانکی فعالیت میکند و این در حالی است که میگوییم آنها زیر تحریم قرار دارند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
در همین حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، با استقبال از این نشست سازمان ملل متحد، به سلاموطندار میگوید که این اقدامها میتواند آنان را به راه حل مسائل و چالشها نزدیکتر کند. او میافزاید: «اگر در این باره اقدامات انجام شود و در بارهی ختمکردن فاصلهها و انزواها، گامهایی برداشته شود، این گامها مثبت و واقعاً یک پیشرفت خوبی خواهد بود.» آقای کریمی، تأکید میکند که خواست شهروندان افغانستان از جامعهی جهانی و همه کشورها، نیز این است که آنها نباید مسائل بشری و اقتصادی این کشور را با مسائل سیاسی و مسائلی که ابعاد خارجی دارند، ربط بدهند.
از سویی هم، آگاهان مسائل سیاسی، به این باور اند که سازمان ملل متحد، در صدد یافتن یک چارچوب قانونی برای اعمال فشار بر امارت اسلامی است. محمداکرم عارفی، استاد روابط بینالملل، میگوید که سازمان ملل متحد، یک سری اقدامهایی را روی دست گرفته است و شرایطی را بیان میکند تا امارت اسلامی برای اجرای آن، گامهایی را بردارد. به گفتهی او، بنبستهای بهوجودآمده در مسیر فعالیتهای سازمان ملل متحد در افغانستان و اصرار امارت اسلامی بر این که وجهی یابد تا از آن طریق بتواند به مقررات بینالمللی متعهد شود، ممکن سبب شده باشد که سازمان ملل متحد نیز به این نتیجه برسد که این سازمان نیز گامهایی را بردارد. آقای عارفی، میافزاید: «به لحاظ حقوقی یک مشکل است که از یک سو امارت اسلامی اگر هیچ گونه جایگاه قانونی و رسمی نداشته باشد و حکومت رسمی نباشد، میتواند در برابر معاهدات و مقررات بینالمللی، شانه خالی کند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
در سوی دیگر، طارق فرهادی، تحلیلگر مسائل سیاسی، نیز میگوید که سازمان ملل متحد، در این نشست در بارهی ادامهی فعالیتهای خود در افغانستان، تصمیم میگیرد و بهرسمیتشناسی حکومت امارت اسلامی، به نتیجه نخواهد رسید. او میافزاید: «مجلس اول می که توسط سازمان ملل متحد در دوحه برگزار میشود، بیشتر روی این است که این سازمان، تکلیف خود را تعیین کند؛ این که آیا در افغانستان باشد یا هم به یک پیمانهی کمتر در این کشور بماند. تا زمانی که در داخل افغانستان تغییرات لازم به وجود نیاید، حتا کشورهای اسلامی هم امارت اسلامی را به رسمیت نخواهند شناخت.»
با این که از بهقدرترسیدن دوبارهی امارت اسلامی نزدیک به دو سال میگذرد؛ اما مسئلهی بهرسمیتشناسی آن در هیچ نشست منطقهای و جهانی مطرح نبوده است. با این حال، اکنون سازمان ملل متحد میخواهد که نشستی را با حضور نمایندگان ویژهی کشورها برای افغانستان، برگزار کند و مسئلهی بهرسمیتشناسی امارت اسلامی را، مورد بررسی قرار دهد.