در ادامهی فشارهای جهانی بر امارت اسلامی برای تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان، توماس نیکلاسن، نمایندهی ویژهی اتحادیهی اروپا برای افغانستان، در دیدار با عبدالکبیر، معاون سیاسی ریاستالوزرا گفته است که امارت اسلامی مشورتهای افغانهای متخصص و ورزیدهی بیرون از حکومت را بشنود؛ زیرا حکومت پیشین را همین انحصار سرنگون کرد. عبدالکبیر، در دیدار با نیکلاسن، بر تشکیل حکومت همهشمول و جذب افراد مسلکی در حکومت تأکید کرده است.
در همین حال، بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که آن چه در این دیدار تازگی داشت، تأکید نمایندهی ویژهی اتحادیهی اروپا بر مداخلهنکردن در امور داخلی افغانستان بود.
او میگوید: «چیزی که در این نشست محترم مولوی عبدالکبیر مهم و تازه بود، این بود که آقای نیکلاسن واضح کرد که ما پالیسی مداخله در امور داخلی افغانستان را نداریم و مسائل داخلی افغانستان را مورد بازپرس قرار بدهیم؛ ولی به خاطر اظهارنظر گفت بعضی مسائلی است که در این راستا گام برداشته شود؛ اما امارت اسلامی در راستای حکومتداری خوب تا حالا هم گامهای خوب را برداشته است. بدنهی نظام از ادارهی قبلی پابرجا است و از تمام ولایتها، قشرها و جناحها، افرادی حضور دارند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
از سویی هم، سیدشفیقالله سادات، استاد دانشگاه، میگوید که هنجارهای بینالمللی مقامهای امارت اسلامی را به رشته بازنگریهایی وادار کرده است.
او میافزاید: «با تأثیرگذاری هنجارهای بینالمللی و روابط دیپلماتیک، برای شان یک ایده یافت شده است که ما این طوری پیش رفته نمیتوانیم و باید به یک حکومت فراگیری تن بدهیم که مشروعیت داخلی و بینالمللی داشته باشد. تلاشها از سوی برخی گروههای آنان انجام میشود. خوشبین به مذاکراتی هستم که از سوی دولتها و نهاهای خارجی که به آدرس امارت اسلامی میآیند و مذاکره میکنند. چند روز است که فضا یک مقدار این طور است که شاید در مکتبها و دانشگاهها باز شود.»
با این همه، جمعهخان پویا، فعال سیاسی، میگوید که میان تعریف امارت اسلامی از حکومت همهشمول با تعریف جامعهی جهانی سنخیتی وجود ندارد.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
او میافزاید: «اتحادیهی اروپا و ایالات متحده با گذشت نزدیک به دو سال از حکومت امارت اسلامی، به این جمعبندی رسیده اند که دوام این وضعیت به نفع منطقه و جهان نیست؛ ولی تعریفی که امارت اسلامی از حکومت همهشمول دارد، هیچ سنخیتی با تعریفی که ما و جامعهی جهانی از حکومت همهشمول داریم، ندارد. اعضای جامعهی بینالملل، تلاش میکنند که رهبران کنونی افغانستان را متقاعد کنند تا برای شکلگیری یک حکومت همهشمول گامهایی را بردارند.»
پس از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، شکلگیری حکومت همهشمول در افغانستان، از مهمترین خواستهای مهم جامعهی جهانی و منطقه از امارت اسلامی بوده؛ چیزی که بارها از سوی امارت اسلامی دخالت در امور داخلی افغانستان تلقی شده است.