شماری از آسیب‌دیدگان زمین‌لرزه‌های مرگ‌بار میزان سال گذشته‌ در ولسوالی زنده‌جان هرات که اکنون زیر خیمه‌‎ها زندگی می‌کنند، به سلام‌وطندار می‌گویند در حالی به خدمات صحی دست‌رسی ندارند که آمار «سقط ناخواسته‌ی جنین» در میان زنان باردار در این ولسوالی نیز افزایش یافته است.

آن‌ها، می‌‌افزایند که جدا از سقط جنین، ولادت‌های عادی نیز زیر خیمه‌ها به گونه‌ی سنتی صورت می‌گیرد و در مواردی سبب مرگ مادر و کودکش نیز شده است. روستای «سنجاب»، یکی از روستاهای ولسوالی زنده‌جان است که بیش از ۹۶۰ تن نفوس دارد؛ اما باشندگان این روستا می‌گویند که از زمان وقوع زمین‌لرزه تا کنون به خدمات صحی دست‌رسی ندارند.

آمنه‌ی‌ ۳۰ساله، زنی که وضعیت جسمی‌اش به دلیل سقط ناخواسته‌ی‌ جنین وخیم است، می‌‌گوید کودکش را در حالی از دست داده که به خدمات صحی نیز دست‌رسی ندارد. او می‌افزاید: «من چهارماهه حامله بودم؛ در همین هفته‌ی پنج_شش بار موتر کرایه کردند و مرا نزد داکتر بردند. حالا دیگر فلج شده‌ام؛ راه رفته نمی‌توانم؛ شانه‌ی‌ مرا می‌گیرند و در موترها بالایم می‌کنند. کلینیک از ما دور بود و رسیدگی نمی‌کرد.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

در سوی دیگر، آرزو نیز روایتی غم‌انگیز یک تن از زنان این روستا را دارد که به دلیل دست‌رسی‌نداشتن به خدمات صحی، با کودکش یک جا جان باخته است. آرزو می‌گوید: «یک خانم آن روز از ما در شب به خون‌ریزی افتاد و در شب بردیم؛ دریا آب داشت، رفته نشد، طفلش هم از دست رفت و خودش هم از دست رفت که نتوانست برود. ما همین گونه نه می‌توانیم برویم و نه می‌توانیم بمانیم؛ شب خانم‌هایی که زایمان داشته باشند، چه کار کنند!؟»

سیداحمد، دیگر باشنده‌ی ولسوالی زنده‌جان، به دلیل دست‌رسی‌نداشتن به خدمات صحی، از مرگ‌ومیر کودکان و بیماران دیگر نیز روایت‌هایی دارد. او می‌گوید: «ما به دارو دست‌رسی نداریم؛ از این جا می‌رویم به کلینیک وردک‌ها؛ در آن جا ۲۹ خانه است، این جا ۱۶۰ خانه است؛ کلینیک ندارد. ۲۹ خانه است و می‌رویم به همان جا به ما درست رسیدگی نمی‌کنند. آن جا که رسیدگی نمی‌کنند؛ از این جا در شب مریض و کودکان خود را تا شهر می‌رسانیم، می‌میرند.»

شماری از آسیب‌دیدگان زمین‌لرزه‌های مرگ‌بار میزان سال گذشته‌ در ولسوالی زنده‌جان اکنون هم زیر خیمه‌‎ها زندگی می‌کنند.

روستای وردک‌ها، از دیگر روستاهای ولسوالی‌ زنده‌جان است که یک مرکز درمانی دارد؛ اما کارکنان صحی این مرکز از افزایش آمار سقط ناخواسته‌ی جنین در این روستا نیز خبر می‌دهند. نادیه، یک تن از پزشکان بخش نسایی_ولادی در این روستا، می‌گوید: «بیش‌تر مادرها طفل‌های شان را از دست داده‌ اند و در اوایل حاملگی سقط زیاد داشتیم و در هر ماه ما حدود چهار تا پنج سقط جنین داشتیم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در همین حال، مسئولان در ریاست صحت عامه‌ی هرات، می‌گویند آنان برخی از روستاهایی که به خدمات صحی دست‌رسی ندارند را شناسایی کرده اند و با پشتیبانی مؤسسه‌ها، خدمات صحی را به آن‌ها فراهم می‌کنند.

غلام‌محمد حنیفی، معاون ریاست صحت عامه‌ی هرات، به سلام‌وطندار می‌گوید: «به خاطر ایجاد تسهیلات صحی در مناطق محروم، وزارت صحت عامه یک پالیسی مشخص و معین دارد که بر اساس آن پالیسی، ریاست صحت عامه‌ی هرات هم کمیته‌‌ای را برای تعیین ساحات سفید موظف کرده است. ما ساحات سفید را نه تنها در مناطق زلزله‌زده؛ بل که در تمام ولسوالی‌های ولایت هرات شناسایی کرده‌ایم تا در صورت مراجعه‌ی مؤسسه‌های هم‌کار که خواهان هم‌کاری و عرضه‌ی خدمات صحی به مردم نیازمند باشند، این ساحات سفید برای شان معرفی و در دست‌رس زنان قرار داده می‌شود.»

گفتنی است که در نتیجه‌ی زمین‌لرزه‌ی فاجعه‌بار در ولسوالی زنده‌جان هرات در ۱۵ میزان سال گذشته، بیش از ۱۰۰۰ تن جان باخته و خانه‌های زیادی در این ولایت ویران شده اند. بیش‌تر آسیب‌دیدگان این زمین‌لرزه تا کنون زیر خیمه‌ها شب‌وروز شان را سپری می‌کنند. بر اساس گفته‌های باشندگان این روستاها، از زمان وقوع زمین‌لرزه تا کنون سقط ناخواسته‌ی جنین در این روستاها افزایش چشم‌گیری داشته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: