شماری از زلزله‌زدگان در هرات، می‌گویند که با گذشت بیش از پنج ماه از زمین‌لرزه‌ی مرگ‌بار در این ولایت، هنوز زیر خیمه‌ها زندگی می‌کنند و از دیگر امکانات نیز محروم اند. آن‌ها، از بی‌توجهی حکومت سرپرست و نهادهای امداد‌رسان برای بازسازی خانه‌ها، مکان‌های آموزشی و درمانی، شکایت دارند.

عبدالغفار، باشنده‌ی ولسوالی زنده‌جان هرات، می‌گوید که تا کنون در خانه‌ی ویران‌شده زندگی می‌کند. او می‌افزاید: «در قریه‌ی ما ۴۰ درصد خانه‌ها تخریب شد؛ اکنون ما روزانه در همان خانه‌ی نیمه‌ویران زندگی می‌کنیم و شب را از ترس این‌ که خانه‌ فرو بریزد، زیر خیمه سپری می‌کنیم.»

عزت‌الله، باشنده‌ی ولسوالی گذره‌ که اکنون با شش کودکش در خانه‌ی کرایه زندگی می‌کند، نیز می‌گوید که به دلیل ناتوانی اقتصادی نتوانسته است خانه‌اش را بازسازی کند. او می‌افزاید: «خانه‌های ما تخریب شد. تا کنون برای ما خانه ساخته نشده است، اکنون در خانه‌ی کرایه زندگی می‌کنیم؛ درآمد‌ی که از راه کشاورزی بود، آن‌ هم از دست رفت. ۲۰۰ هزار افغانی بیش‌تر خساره دیدم؛ گاو و گوساله‌ای که داشتم، همه زیر خانه شد.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

همین گونه، عابد، باشنده‌ی ولسوالی انجیل، می‌گوید از این که کودکانش در مکتب‌های ویران‌شده درس می‌خوانند، نگران است. او می‌افزاید: «مکتب‌ها خراب نشده؛ اما خیلی زیاد ترک خورده اند؛ بسیار ترس داریم که این‌ها فرو بریزد. این مکتب‌هایی که کودکان در آن درس می‌خوانند، می‌ترسیم که سر شان فرو بریزد.»

این زلزله‌زدگان، از حکومت سرپرست می‌خواهند که برای بازسازی خانه‌ها، مکتب‌ها و مرکزهای درمانی در بخش‌های زلزله‌زده، اقدام عملی کند.

در سوی دیگر، سازمان ملل متحد، اتحادیه‌ی اروپا، بانک جهانی و بانک توسعه‌ی آسیایی، به تازگی در گزارشی گفته اند که برای بازسازی خانه‌ها و پاسخ‌گویی به نیازهای زلزله‌زدگان در هرات، بیش از ۴۰۰ میلیون دالر نیاز است.

در بخشی از این گزارش آمده است: «در نُه منطقه‌ی هرات حدود دو میلیون و ۲۰۰ هزار تن از زمین‌لرزه متأثر شده اند. نزدیک به ۵۰ هزار خانه در این زمین‌لرزه آسیب دیده که از این میان، ۱۳ هزار و ۵۱۶ خانه به گونه‌ی کامل ویران شده است.»

این‌ نهاد‌ها، افزوده اند که زلزله‌زدگان برای آموزش، احیای دوباره‌ی کشت‌زارها و بازسازی مکان‌های درمانی، نیاز به توجه دارند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، شماری از فعالان مدنی در هرات، با تصویر‌سازی از وضعیت کلی زلزله‌زدگان در این ولایت، می‌گویند که کمک‌ها برای بازسازی بخش‌های زلزله‌زده‌ در هرات، بسنده نبوده است.

زلمی صابر، فعال مدنی، می‌گوید: «بیش‌تر از ۶۰ هزار خانه تخریب شده؛ نیاز به بازسازی دارند. تداوی زلزله‌زدگان به توجه نیاز دارد، وضعیت را جدی بگیرند؛ یک ترک با باران و زلزله می‌تواند خیلی تلفات داشته باشد، زراعت این مردم از بین رفته است.»

پس از زمین‌لرزه‌ی مرگ‌بار در هرات، حکومت سرپرست افغانستان برای رسیدگی به زلزله‌زدگان در این ولایت، کمیته‌‌ای را زیر نام «کمیته‌ی کمک‌رسانی» ایجاد کرد. خواستیم نظر این کمیته را برای رسیدگی به وضعیت و نیازمندی‌های زلزله‌زدگان نیز داشته باشیم؛ اما این کمیته به تماس‌های پی‌هم سلام‌وطندار پاسخ نداد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: