نهادهای پشتیبان رسانهها از وضعیت جاری در کشور و افزایش محدودیتها بر جامعۀ رسانهیی ابراز نگرانی میکنند و میگویند که رسانهها بدترین وضعیت را در ۲۰ سال گذشته تجربه میکنند. عبدالمجیب خلوتگر، رئیس اجرایی نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان یا نی به سلاموطندار میگوید که محدودیتها بر رسانهها در مناطق زیر تصرف طالبان افزایش یافته است و خبرنگاران در معرض تهدید قرار دارند.
رئیس اجرایی نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان میافزاید که از یکسو فشار طالبان بر رسانهها نگرانکننده است و از سوی دیگر دولت نیز در تلاش وضع محدودیت و به نمایشگذاشتن اعمال قدرت خود بر رسانههاست.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
او میگوید: «در حال حاضر بدترین وضعیت رسانهها را ما در بیست سال اخیر متأسفانه داریم تجربه میکنیم. طالبان وقتی مناطق را میگیرند، در آنجا رسانههای محلی وجود دارد، بهصورت خودکار بدون اینکه حتی طالبان چیزی هم بگویند یعنی که باید رسانهها بسته شود؛ چون طالبان رسانههای آزاد را به رسمیت نمیشناسند. حکومت افغانستان هم با توجه به وضعیت دارد مستقیم یا غیرمستقیم کوشش میکند اعمال قدرت خود را بر رسانهها بیشتر به نمایش بگذارد و محدود کند که این میتواند بر آزادی بیان و رسانهها خطرناک باشد.»
- نگرانی خبرنگاران بامیان از محدودشدن دسترسی به اطلاعات
- نهادهای مدافع رسانهها خواستار حفاظت خبرنگاران افغان از شورای امنیت ملل متحد شدهاند
- نی به طالبان: کشتار غیرنظامیان و خبرنگاران را متوقف کنید
در همین حال، مسئولان کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان نیز از اعمال فشار و محدودیت بر رسانهها بهویژه رسانههای محلی در ولایتها خبر میدهند و میگویند که شماری از رسانهها زیر فشار طالبان، ناچار به فعالیت در چارچوب قوانین و مقررات این گروهاند و نشرات آنها از سوی طالبان نظارت میشود.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
صدیقالله توحیدی، مسئول دادخواهی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان میگوید: «آزادی بیان در وضعیت بسیار خطیر قرار گرفته است. متأسفانه نه حکومت توان تأمین امنیت و مصونیت همکاران ما را دارد و نه هم طالبان رسانهها را بهصورت آزاد اجازه میدهند که فعالیت کنند. این نوع اقدامات که اخیراً صورت گرفته، نگرانی این را بیشتر ساخته که ممکن است آزادی رسانهها و فعالیت آزاد رسانهیی در افغانستان آهستهآهسته متوقف شود و افغانستان به سالهای پیش از ۲۰۰۱ برگردد.»
مسئولان رسانههای محلی در ولایتها با تأیید نگرانیها از وضع موجود میگویند که آیندۀ رسانهها مبهم است و در بیسرنوشتی بهسر میبرند. آنان میگویند که بهدلیل وضع نامعلوم و تهدیدها در مناطقی که در کنترل طالبان است، ناچار شدهاند شماری از کارمندانشان را رخصت دهند تا در صورت بدترشدن وضعیت با خطر روبهرو نشوند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
عبدالمطلب حامد، مسئول یک رسانۀ محلی در کاپیسا وضعیت رسانهها را شکننده میخواند و میگوید که هیچ تضمینی برای ادامۀ کار وجود ندارد. به گفتۀ او، در کنار فشارها از سوی طالبان، پیامهای هشداردهندۀ دولت نیز به نحوی خفهکردن آزادی بیان شمرده میشود.
خواستیم دیدگاه مسئولان دولتی را نیز در این باره داشته باشیم؛ اما موفق نشدیم. این نگرانیها در حالی مطرح میشود که در پی افزایش حملههای طالبان و تصرف شماری از ولسوالیها از سوی این گروه در ولایتهای مختلف، فعالیت شماری از رسانهها محدود یا متوقف شده است.
سلاموطندار را در یوتیوب دنبال کنید
بر بنیاد آمار نهاد پشتیبان رسانههای آزاد افغانستان، تاکنون فعالیت حدود بیست رسانۀ محلی در مناطق زیر کنترل طالبان در ولایتهای مختلف متوقف شده است. همچنان بر شماری از رسانهها از سوی طالبان قوانین و مقررات وضع شده است و چهگونهگی نشرات آنان از سوی این گروه نظارت میشود.