یو شیائو یونگ، نمایندهی ویژهی چین برای افغانستان، در تازهترین گفتوگویش با یک رسانهی چینی، گفته که کشورش به دنبال نفوذ در افغانستان نیست، بل که میخواهد این کشور به کانون همکاریهای طرفها بدل شود.
این دیپلمات چینی، با اشاره بر این که برای حل چالشهای افغانستان بایستی در این کشور حکومت فراگیر تشکیل شده و سیاست میانه و ملی روی دست گرفته شود، مدعی حضور گروههای هراسافگن در افغانستان شده است. او افزوده است: «افغانستان باید به جای تبدیلشدن به میدان رقابتهای ژیوپولیتیکی به بستری برای همکاریهای تمام جناحها مبدل شود.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در سوی دیگر، حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، ادعای نمایندهی ویژهی چین برای افغانستان مبنی بر حضور گروههای هراسافکن در این کشور را رد کرده و میگوید که حکومت سرپرست به هیچ گروه بیرونی اجازهی فعالیت نمیدهد.
معاون سخنگوی امارت اسلامی، میافزاید که اکنون روابط خوبی میان افغانستان و چین برقرار است و حکومت سرپرست از موقف این کشور برای مداخلهنکردن در امور داخلی افغانستان استقبال میکند. «ما از این موقف چین استقبال میکنیم که از سیاست مداخلهنکردن در امور افغانستان حمایت کرده است؛ چین همواره با مردم افغانستان همکاری داشته و روابط خوبی با ما دارد.»
پس از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، چین از نخستین کشورهایی بود که برای برقراری روابط با حکومت سرپرست شتافت و در سه سال گذشته، شرکتهای چینی کار روی برخی پروژههای بزرگ استخراج معادن را نیز آغاز کرده است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با این حال، حبیبالله جعفری، استاد دانشگاه، میگوید: «چین دو هدف بسیار مهم در افغانستان دارد؛ از یک طرف معادن دستنخورده در افغانستان است که چین برای تهیهی مواد خام به دنبال آن است و هدف دوم چین میخواهد تهدیدات هراسافکنی را در افغانستان کنترل کند.»
چین در کنار روسیه دومین ابرقدرت جهان است که با امارت اسلامی روابط دیپلماتیک برقرار کرده و کوشیده به نحوی از محکومکردن رویکرد حکومت سرپرست در بیشتر از سه سال پسین خودداری کند.