شماری از مقامهای امارت اسلامی، از آغاز سال روان خورشیدی تا کنون دستکم در ۱۰ سفر به کشورهای مختلف کوشیده اند که همکاریهای کشورها را در بخشهای اقتصادی، بازرگانی و ترانزیتی، به افغانستان جلب کنند.
هیئتهای اعزامی امارت اسلامی به کشورهای مختلف در نشستهای مهمی نیز اشتراک کرده اند. نشست سوم دوحه، از مهمترین این نشستها بود که جلب همکاریها در بخش خصوصی افغانستان، از آجندای اصلی این نشست دوروزه عنوان شده است.
نورالدین عزیزی، سرپرست وزارت صنعت و تجارت و یکی از مقامهای حکومت سرپرست، بیشترین سفر را در میان اعضای هیئتهای امارت اسلامی به کشورها داشته است.
عزیزی، از آغاز امسال تا کنون دستکم چهار بار در رأس هیئتهای امارت اسلامی به منظور بهبود روابط اقتصادی و بازرگانی افغانستان، به کشورهای روسیه، تاتارستان، ایران، اوزبیکستان و قزاقستان، رفته است.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
وزارت صنعت و تجارت، دستآوردهای این سفرها را چشمگیر میخواند و میگوید که در نتیجهی این سفرها روند تجارت افغانستان با شماری از کشورها به حالت عادی برگشته و میزان صادرات نیز افزایش یافته است.
آخوندزاده عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت، در این باره به سلاموطندار میگوید: «این سفرها باعث شد که اقلام وارداتی را بدون مشکل و با سهولت وارد بکنیم و تمام اقلام مورد نیاز ما به بهای مناسب در بازارهای کشور عرضه شود و همین گونه صادرات ما هم افزایش پیدا کرده است که در حکومت قبلی میزان صادرات هیچ گاه از ۸۵۰ میلیون دالر بالا نبود و ما توانستیم این رقم را به دو میلیارد دالر برسانیم.»
در کنار این، امارت اسلامی، اعلام کرده است که سرپرست وزیران وزارتهای کار و امور اجتماعی، امور داخله، دفاع ملی، معارف، تحصیلات عالی و ترانسپورت و هوانوردی، در سفرهای شان به کشورهای روسیه، امارات متحدهی عربی، قزاقستان و قطر تلاش کرده اند همکاریهای این کشورها با افغانستان را در بخشهای اقتصادی، بازرگانی و ترانزیتی جلب کنند.
در همین حال، آگاهان باور دارند که کشورهای منطقه بیشتر به منظور منافع و مجبوریتهای اقتصادی و جهان به منظور رسیدگی به بحران اقتصادی شهروندان افغانستان، درب تعامل در بخشهای اقتصادی با امارت اسلامی را باز نگه داشته است.
آنها، میگویند که باید از این فرصت برای حل مشکلات افغانستان و دستیابی به یک روابط استراتژیک اقتصادی، بهره گرفته شود.
نورالرحمان ثاقب، آگاه روابط بینالملل، در این باره میگوید: «موضوع مهم و مورد نیاز برای افغانستان، روابط استراتژیک اقتصادی است. در تعامل سیاسی کشورها سه موضوع مطرح است؛ امنیت، سیاست و اقتصاد. در بخش امنیت افغانستان فعلاً امنیت کامل دارد؛ در بخش سیاسی هم نیازمند یک اجماع داخلی است؛ پس تنها موردی که از سفرها توقع میرود، موضوعهای اقتصادی است.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
این در حالی است که بخش اقتصاد افغانستان هنوز با برخی چالشها و مشکلات چون مشکلات بانکی روبهرو است.
آگاهان، حل بنیادی مشکلات افغانستان را حداقل در بخش اقتصادی، نیازمند پیشرفت در تعاملات سیاسی با کشورها میدانند و پیشنهاد میکنند که امارت اسلامی در این راستا باید بر حل مشکلات خود با جهان بیشتر تلاش کند.
لعل زازی، آگاه مسائل اقتصادی، در این باره میگوید: «متأسفانه این که افغانستان به رسمیت شناخته نشده است، بیشتر این سفرها نتیجهی کمی دارد؛ برای همین زمینهی بهرسمیتشناسی هموار شود و این روی سکتور اقتصادی هم تأثیر مثبتی خواهد گذاشت.»
گفتنی است که این سفرهای مقامهای امارت اسلامی در حالی انجام میشود که بیشتر مقامهای این حکومت زیر تحریمهای سازمان ملل متحد نیز قرار دارند.