از زمانی‌ که همهمۀ بیرون‌شدن سربازان خارجی از افغانستان آغاز شده، ناامیدی و بدبینی نیز در میان مردم افزایش یافته است. شمار بسیاری از شهروندان در ماه‌های پسین کشور را ترک کرده‌اند که در این میان، ترک روزافزون کشور توسط خبرنگاران بیش‌تر قابل توجه است.

در این گزارش با شماری از خبرنگارانی که در ماه‌های پشین به دلیل‌های امنیتی کشور را ترک کرده‌اند، گفت‌گو شده است. نزدیک به دو سال از امضای موافقت‌نامه دوحه میان نماینده‌گان آمریکا و طالبان می‌گذرد. طبق این موافقت‌نامه، تمامی سربازان خارجی باید تا اول ماه جاری میلادی از افغانستان بیرون می‌شدند.

اما پس از ماه‌ها چانه‌زنی سرانجام آمریکا اعلام کرد که تا یازدهم سپتامبر سال جاری، تمامی سربازانش را از افغانستان بیرون می‌کند.

بیرون‌شدن سربازان آمریکایی از کشور بیم‌وهراس را میان شهروندان افزایش داده است. افزایش تهدیدات و ناامنی‌ها سبب شده است موجی از شهروندان اقدام به ترک کشور کنند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

در این میان، خبرنگاران بیش‌تر از همه جان‌شان در خطر است؛ زیرا عملاً در چند ماه گذشته گواه ترورهای هدف‌مند هم‌کاران‌شان بوده‌اند.

محبوبه محمدی، خبرنگار که همین دو هفته پیش کشور را ترک کرد می‌گوید، در افغانستان هیچ تضمینی وجود ندارد که پس از بیرون‌شدن سربازان آمریکایی و ناتو، چه واقعاتی رخ خواهد داد.

محبوبه می‌گوید که از یک‌سو به‌عنوان یک شهروند عادی نگران امنیت خود و خانواده‌اش بود و از سوی دیگر، شغل خبرنگاری سبب شد رفتن را بر ماندن ترجیح دهد.

به گفتۀ این خبرنگار، در روزهای اخیر از نشانی‌های مختلف تهدید می‌شد و با وجود این‌که نهادهای امنیتی را در جریان قرار داده بود؛ اما آن‌ها هیچ‌ توجهی نکردند.

حاکمه هجران، خبرنگار دیگری که در ماه‌های اخیر کشور را ترک کرده است، می‌گوید که ترور شمار بسیاری از خبرنگاران زن و شرایط مبهم امنیتی سبب شد برای مدتی کشور را ترک کند.



بانو هجران می‌‌افزاید که بیرون‌شدن سربازان خارجی از کشور، در میان شهروندان نگرانی خلق کرده و احتمال تسلط طالبان بر قدرت از راه نظامی یک زنگ خطر برای مردم افغانستان است.

ذکی رسا، خبرنگار و کارمند دولت که مدتی پیش کشور را ترک کرده است می‌گوید، افغانستان امروز دقیق در وضعیتی قرار دارد که در سال ۲۰۰۱ قرار داشت و سرنوشت ناروشن پس از بیرون‌شدن سربازان خارجی از کشور، در انتظار مردم است. آقای رسا می‌افزاید، به‌دلیل تهدیدات امنیتی که متوجه خود و خانواده‌اش بود، کشور را ترک کرد.

به گفتۀ این خبرنگار، مشکلات و تهدیدات امنیتی و بی‌سرنوشتی، چالش عمدۀ تمامی شهروندان کشور است و باید جامعۀ جهانی در این باره توجه کند. «ترورهای هدف‌مند، بمب‌گذاری وسایط حامل کارمندان دولتی، رسانه‌یی و فعالان مدنی، در یک‌سال گذشته به شدت افزایش یافته است. این موارد حتی در پایتخت به شدت افزایش یافته و نگران‌کننده است. همین تهدیدها سبب شده شمار زیادی از خبرنگاران، کارمندان دولتی و فعالان مدنی کشور را ترک کنند.»

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

شماری از شرکت‌های سیاحتی و توریستی نیز افزایش آمار کسانی را ‌که در حال ترک کشور هستند، تأیید می‌کنند.

بشیراحمد احمدی، رئیس یکی از شرکت‌های سیاحتی و توریستی در کابل می‌گوید، از زمانی‌که همهمۀ بیرون‌شدن سربازان خارجی به گوش مردم رسیده، شمار کسانی‌ که روزانه از نشانی این شرکت خواهان ویزه هستند، نزدیک به سه برابر افزایش یافته است.

به گفتۀ بشیراحمد احمدی، روزانه ده‌ها تن برای گرفتن معلومات دربارۀ مهاجرت به کشورهای مختلف به آنان مراجعه می‌کنند.

او می‌گوید: «وضعیت مهاجرت نسبت به سال‌های پیش زیاد شده است؛ زیرا وضعیت جنگی در ولایت‌ها و کابل حاکم است. ترورهای هدف‌مند افزایش یافته است. مهاجرت در ماه‌های اخیر حتی سه برابر شده است. بیش‌تر به کشورهای همسایه مانند ایران، پاکستان، ترکیه و اوزبیکستان مهاجرت می‌کنند و کسانی‌ که پول دارند، به کشورهای اروپایی می‌روند.»

طارق، کارمند یکی دیگر از شرکت‌های سیاحتی و توریستی می‌گوید، از چند ماه به این‌سو روزانه ده‌ها تن برای گرفتن ویزۀ ایران، پاکستان، اوزبیکستان، تاجیکستان، ترکیه و کشورهای امارات به این شرکت مراجعه می‌کنند.

تمامی کسانی‌ که کشور را ترک کرده‌اند، به این باورند که اگر هم‌زمان با بیرون‌شدن سربازان خارجی از افغانستان، روند صلح نیز نتیجه‌یی در پی نداشته باشد، وضعیت کشور بدتر از حالا خواهد شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: