در آستانهی برگزاری بیستونهمین نشست تغییرهای آبوهوایی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹)، تلاشها برای حضور نمایندهای از افغانستان در این نشست جریان دارد.
روز دوشنبه، ۱۴ عقرب، روزا اوتونبایوا، رییس دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) با مطیعالحق خالص، رییس ادارهی ملی حفاظت محیط زیست دیدار و در بارهی اشتراک نمایندهای از افغانستان در این نشست گفتوگو کرد.
روحالله امین، رییس تغییر اقلیم ادارهی ملی حفاظت محیط زیست، میگوید که در این دیدار دو طرف در بارهی آسیبپذیری افغانستان از تغییرهای آبوهوایی، تقویت همکاریها در راستای ازسرگیری پروژههای تعلیقشدهی افغانستان و اشتراک هیئتی از افغانستان در بیستونهمین نشست تغییرهای آبوهوایی سازمان ملل متحد، گفتوگو و بر همکاریهای دوجانبه تأکید کرده اند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «در این دیدار روی آسیبپذیری افغانستان از اثرات تغییرات اقلیمی، تقویت همکاریها در راستای ازسرگیری پروژههای تعلیقشدهی افغانستان، دسترسی به مکانیزمهای جدیدالتأسیس تغییر اقلیم و اشتراک هیئت افغانستان در بیستونهمین کنفرانس تغییرات اقلیم سازمان ملل متحد که در شهر باکوی آذربایجان برگزار میشود، صحبتهای همهجانبه صورت گرفت.»
این نشست در حالی برگزار میشود که افغانستان از جمله ۱۰ کشور آسیبپذیر از تغییرهای آبوهوایی است. سیلابهای مرگبار در جریان سال روان در شماری از ولایتهای افغانستان رخ داد که تلفات و زیانهای هنگفت مالی برجا گذاشت.
با این حال، کارشناسان محیطزیستی، با اشاره به اهمیت نشست تغییرهای آبوهوایی سازمان ملل متحد، میگویند که حضور افغانستان در این نشست ضروری است. شعیب سادات، کارشناس محیط زیست، میگوید که در این نشست در بارهی حمایتهای مالی و فنی از کشورهای متأثر از تغییرهای اقلیمی تصمیمگیری میشود.
او میافزاید: «روی مسائل مهم محیطزیستی و تغییرات اقلیمی تصمیمگیری میشود. یکی از مسائل مهم مکانیزمهای مالی است که به ممالک رو به انکشاف مثل افغانستان این بسیار مهم است. نبود افغانستان طبعاً میتواند زیانهای بسیار زیادی به موضوع مبارزه با تغییرات اقلیم وارد کند؛ چون همین مکانیزمهای مالی است که ما و حمایتهای تخنیکی ما را کمک میکند.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
افغانستان در سه سال گذشته در این نشست دعوت نشده است. آگاهان محیطزیستی، تأکید میکنند که محرومیت از کمکهای جهانی برای مبارزه با تغییرهای آبوهوایی، افغانستان را بیشتر از پیش در معرض اثرهای منفی تغییرهای آبوهوایی قرار میدهد.
سیدمحمد سلیمانخیل، فعال محیط زیست و تغییرهای آبوهوایی، میگوید در صورتی که افغانستان در این نشست دعوت نشود، بحران بشری در کشور تشدید خواهد شد. «عدم حضور افغانستان در کنفرانسهای بینالمللی همچو کنفرانس کاپ و دیگر کنفرانسها باعث میشود که بحران بشری در افغانستان بیشتر از این تشدید پیدا کند و پیامدهای ناگوار تغییرات اقلیمی خسارات جانی و مالی بیشتر بگیرد.»
امارت اسلامی در سه سال گذشته بارها خواستار حضور در نشستهای تغییرهای آبوهوایی شده است. بیستونهمین نشست تغییرهای آبوهوایی سازمان ملل متحد (کاپ ۲۹) قرار است با حضو نمایندگان کشورها هفتهی آینده در شهر باکوی آذربایجان برگزار شود.