از آغاز هفتهی روان، فعالیت ۱۳ مرکز درمانی در هشت ولسوالی غزنی که شش مرکز آن در ولسوالیهای جغتو، واغظ و ناور و هفت مرکز دیگر آن در ولسوالیهای ناوه، جاغوری، اجرستان، مالستان و ولیمحمد شهید قرار دارد، متوقف شده است.
شماری از پزشکان در این مرکزهای درمانی، به سلاموطندار میگویند که با توقف فعالیت این مرکزها، روند ارائهی خدمات اولیهی درمانی به بیماران و باشندگان ولسوالیهای یادشده، متوقف شده است.
فریبا، پزشک در کلینیک ولسوالی جغتو، میگوید که توقف فعالیت این مرکز بیماران و بیمارداران در این ولسوالی را با مشکل روبهرو کرده است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
او میافزاید: «ما در مناطقی کار میکردیم که مردم حتا به خدمات اولیهی درمانی دسترسی نداشتند؛ با مشکلات زیادی روبهرو بودند. وقتی این کلینیکها فعال بود، مردم خوشحال بودند؛ اکنون که کلینیکها بسته شده، مردم با مشکلاتی زیاد مواجه اند.»
نرگس، پرستار در کلینیک ولسوالی واغظ، نیز میگوید: «پروژهی ما ختم شده است؛ وسایل ما را جمع کردند. اکنون مردم بسیار جگرخون شده اند؛ زیرا خدمات درمانی که به آنها ارائه میشد، اکنون نیست. مردم خیلی ناراحت استند که چرا خدمات درمانی قطع شده است.»
در سوی دیگر، شماری از باشندگان ولسوالیهای واغظ و جاغوری، با نگرانی از ادامهی توقف فعالیت این مرکزهای درمانی، میگویند که بستهشدن این مرکزها دسترسی باشندگان روستاهای دوردست غزنی به خدمات درمانی را، ناممکن کرده است.
آنها، از وزارت صحت عامه و نهادهای امدادرسان، میخواهند که به نگرانی باشندگان این ولسوالیها رسیدگی و زمینهی دسترسی دوبارهی آنها به خدمات درمانی را، فراهم کنند.
حیاتالله، باشندهی ولسوالی واغظ، میگوید: «این کلینیکها در بخشهای دوردست بودند که برای مردم این روستاها خدمات درمانی ارائه میکردند. خواست ما این است که هرچه زودتر این مشکل را حل و این کلینیکها را دوباره فعال کنند.»
محمدرضا، باشندهی ولسوالی جاغوری، نیز میگوید: «از مؤسسههای همکار و وزارت صحت عامه میخواهیم که دوباره این کلینیکها را تحت پوشش مالی خود قرار دهند. این مرکزهای درمانی به مردم یک سهولت بود که این سهولت برای مردم دوباره فراهم شود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، رسولخان نظری، رییس صحت عامهی غزنی، میگوید که این ۱۳ مرکز درمانی از سوی سازمان جهانی بهداشت و مؤسسهی هدف پشتیبانی میشد که پس از قطع کمکهای مالی این دو نهاد، فعالیت این مرکزها متوقف شده است.
او میافزاید: «سازمان جهانی بهداشت مصرف این کلینیکها را پرداخت میکرد و از طرف مؤسسهی هدف عملی میشد؛ اما متأسفانه که در اواخر فبروری سال روان، فعالیتهای شان را متوقف کردند. آنها میگویند که به دلیل کمبود بودجه نمیتوانند این کلینیکها را حمایت کنند.»
دسترسینداشتن به خدمات درمانی در ولسوالیهای دوردست غزنی، از چالشهای اساسی باشندگان غزنی است. اکنون با متوقفشدن فعالیت این ۱۳ مرکز درمانی، این چالش بیشتر شده است و دهها هزار خانواده از دسترسی به خدمات درمانی به موقع محروم شده اند.