در آستانهی فرارسیدن سال نو خورشیدی، بیستوهشتمین نمایشگاه فرآوردههای کشاورزی، از سوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، در بادامباغ شهر کابل، گشایش یافت و برای چهار روز ادامه خواهد داشت.
قرار است در این نمایشگاه، فرآوردههای کشاورزی، باغداری، صنایع دستی، ماشینآلات کشاورزی، نباتات و گیاهان طبی، در ۲۶۳ غرفه که ۵۶ غرفهی آن ویژهی زنان است، به نمایش گذاشته شود.
مسئولان، هدف از گشایش این نمایشگاه را تقویت سکتور کشاورزی و زمینهسازی برای بازاریابی به فرآوردههای این بخش و تشویق کشاورزان، عنوان میکنند.
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
عطاءالله عمری، سرپرست وزارت زراعت، آبیاری و مالداری، میگوید: «این نمایشگاه به این منظور است که دستآوردهای وزارت زراعت و دهقانان به نمایش گذاشته شود تا تاجران داخلی و خارجی آگاه شوند که ما در بخش زراعت چه دستآوردی داریم.»
همین گونه، بازمحمد فیضان، معین این وزارت، میگوید: «باید با ساختن بندها و چکدمها، آب مورد نیاز زراعت تهیه و زمینهی کشت به مردم مهیا شود. همین گونه، در بخشهای دیگر زراعت نیز توجه شود تا ما در سال پیش رو شاهد پیشرفت در بخش زراعت باشیم.»
نمایشگاه فرآوردههای کشاورزی، در حالی راهاندازی میشود که افغانستان در سال روان، با دوام خشکسالی، سیلابهای ویرانگری نیز در ولایتهای مختلف روی داده و کشاورزی را به گونهی جدی آسیبپذیر کرده است.
همایون که از بدخشان در این نمایشگاه اشتراک کرده است، میگوید: «سالهای گذشته خوب بود، مردم زیاد به نمایشگاه میآمدند، پول بود و خرید وجود داشت، اما حالا آن رونق سالهای گذشته نیست؛ چون اقتصاد مردم ضعیف شده است.»
محمدحسیب رجاعی که از هرات در این نمایشگاه اشتراک کرده است، نیز میگوید: «امسال وضعیت تولید و برداشت زعفران نسبت به سالهای گذشته نسبتاً بهتر بود. به امید این که زمینهی بازاریابی بهتر شود، در این نمایشگاه اشتراک کردیم.»
در همین حال، زنان اشتراککننده در این نمایشگاه، خواهان زمینهسازی بیشتر برای زنان، به منظور سهمگیری بهتر آنان در رشد اقتصاد کشور اند.
ناجیه که با ایجاد کارخانهای، به بیش از ۵۰ زن دیگر زمینهی کار را مهیا کرده، خواهان توجه بیشتر به فعالیت زنان در بخش کشاورزی و اقتصاد است.
او میافزاید: «در این گونه برنامهها، خانمها باید حمایت و از این طریق خودکفا شوند؛ چون خیلی از خانمها به کار نیاز دارند و نانآور خانوادهی خود اند.»
گفتنی است که با وجود سرمایهگذاریهای زیاد در بخش کشاورزی در افغانستان در جریان سالهای گذشته، این سکتور هنوز هم سنتی باقی مانده و گامهای مؤثری برای مکانیزهسازی آن انجام نشده است؛ چیزی که در این نمایشگاه نیز از آن انتقاد شد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
کشاورزان و اشتراککنندگان در این نمایشگاه، با تأکید بر صنعتیسازی کشاورزی، خواستار پشتیبانی بیشتر از کشاورزان شدند.
عبدالرحمان ناصری، معاون اتحادیهی تولیدکنندگان میوه در کابل، میگوید: «در بیشتر ولایتها، انجمنها و اتحادیههای زراعتی ایجاد شده؛ اما با آنها هیچ گونه همکاریای نشده است. امید ما این است که مرکزهای پروسس و بستهبندیهای معیاری محصولات زراعتی، ایجاد و از محصولات ما بهتر و از تخریب آن جلوگیری شود.»
این در حالی است که سالانه مقدار زیادی از فرآوردههای کشاورزی افغانستان، به دلیل نبود سردخانههای معیاری و کافی، یا از بین میروند یا هم به نرخ خیلی پایین به کشورهای همسایه صادر میشوند.