یک روز پس از آغاز درسهای دانشگاههای دولتی در مناطق سردسیر کشور، شماری از دانشجویان از کمبود استادان مسلکی در این دانشگاهها ابراز نگرانی میکنند و میگویند که شماری از استادان بهطور قراردادی بهمنظور پُرکردن خلای کمبود کادر علمی در تحصیلات عالی، استخدام شدهاند. آنان میافزایند که استادان جدید در مقایسه با استادان پیشین، تجربه و تحصیلات اندک دارند.
یکی از این دانشجویان در گفتوگو با سلاموطندار چنین میگوید: «استادان قبلی ما از کشور رفتند و حالا استادان جدید استخدام شدهاند، استادان قراردادی. چون پیش از این استادان ما ماستر بودند و دکترا داشتند، فعلاً مدرک لیسانس دارند. دیگر اینکه یک استاد ما تازه آمده است و دیگر استادان ما شاید لیسانس و ماستر باشند، اما یک استاد ما که تازه آمده است، او مدرک لیسانس دارد و ماستر نیست. طبعاً فرق میکند؛ چون استادان ما باتجربه بودند و چندین سال میشد که تدریس میکردند. ولی امیدوار هستیم که خوبتر شود.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
از سویی هم، شماری از این دانشجویان میگویند که با رویکارآمدن امارت اسلامی، تحولات پسین و رفتن شماری از استادان دانشگاهها به بیرون از کشور، دانشگاههای دولتی با کمبود کادر علمی روبهرو شدهاند. به گفتۀ آنان، بسیاری از مضمونهایشان استاد ندارد و این سبب کاهش انگیزۀ درسی آنان شده است. فرخنده محبی، یکی از دانشجویان دانشگاه کابل، میگوید: «فعلاً مشکلات خیلی زیاد به تمام دانشجویان و دانشکدهها پیش شده است. کمبود استادان است. خود ما شخصاً درس میخوانیم در دانشگاه کابل، فعلاً چندین مضمون ما استاد ندارد.»
در همین حال، استادان برحال در دانشگاههای دولتی براساس دستور وزارت تحصیلات عالی امارت اسلامی، اجازۀ گفتوگو با رسانهها را ندارند. اما شماری از استادانی که با رویکارآمدن امارت اسلامی به بیرون از کشور رفتهاند، میگویند که کمبود کادر علمی از چالشهای همیشهگی بخش تحصیلات عالی در کشور است. به گفتۀ آنان، افرادی که مدرک کارشناسی/لیسانس دارند، نمیتوانند متخصص یک رشته باشند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
بیتالله حمیدی، یک تن از استادان دانشکدۀ ژورنالیزم و ارتباطات دانشگاه کابل که در بیرون از کشور بهسر میبرد، به سلاموطندار میگوید تنها کسانی میتوانند وارد کادر علمی در تحصیلات عالی شوند که دستکم دارندۀ مدرک کارشناسی ارشد/ماستری باشند. او میافزاید: «امارت اسلامی بهخاطری که به مشکل رسیدهگی کرده باشد، بستهای کادری اعلام کرد و عموماً استادان قراردادی استخدام کرده است. افراد استخدامشده دارای مدرک لیسانساند؛ در حالی که قانون تحصیلات عالی افغانستان بسیار واضح میگوید که اگر کسی وارد کادر علمی میشود، حداقل باید دارندۀ سند ماستری باشد.»
خواستیم دیدگاه احمد تقی، سخنگوی وزارت تحصیلات عالی را نیز در گزارش داشته باشیم، با آنکه وعدۀ ارائۀ دیدگاه داد؛ اما با تماسهای پیهم دیدگاهش را با ما شریک نکرد. لازم به یادآوریست که به ادامۀ نگرانیها از کمبود کادر علمی در تحصیلات عالی، این وزارت ماه گذشته با پخش اعلامیهیی از جذب کادرهای علمی مسلکی در تحصیلات عالی خبر داده بود.